Πυρά Ιράν κατά Ελλάδας επειδή δεν αγοράζει πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρά Ιράν κατά Ελλάδας επειδή δεν αγοράζει πετρέλαιο
Η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Έντονη κριτική άσκησε στην Ελλάδα επειδή δεν αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο άσκησε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιχάν Ζανγκανέ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν επέκρινε την Τρίτη την Ελλάδα και την Ιταλία επειδή δεν αγόρασαν το πετρέλαιο της χώρας του παρά του ότι εξαιρέθηκαν από τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι δεν έχουν προσφέρει στην Τεχεράνη καμία εξήγηση για την απόφασή τους.

Όπως είναι γνωστό, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου ωστόσο η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν έχουν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις.

Σκοπός του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, είναι μεταξύ άλλων να περιοριστούν οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου στο ελάχιστο και με βάση αυτό το δεδομένο περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Η Ελλάδα από το τέλος της άνοιξης προσαρμόστηκε σταδιακά στο νέο καθεστώς και οι δύο επιχειρήσεις από τον κλάδο της διύλισης (ΕΛΠΕ, Motor Oil) άρχισαν σταδιακά να μειώνουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Πρόκειται για μια στρατηγική την οποία είχαν επιλέξει οι διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια σειρά από παράπλευρες απώλειες. Μεταξύ αυτών είναι φυσικά και το να θέσουν σε κίνδυνο τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα στις οποίες εμπλέκεται η αμερικανική ExxonMobil και την διατάραξη εν γένει των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Όπως εξηγεί παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει η απαλλαγή της Ελλάδας. Οι εταιρίες δεν ξέρουν αν είναι όντως κατοχυρωμένες. Υπάρχουν ψιλά γράμματα και από τη στιγμή που ήδη από την άνοιξη είχαν αρχίσει σταδιακά να μειώνουν τις εισαγωγές από το Ιράν, δεν θα έμπαιναν εύκολα στην αντίστροφη διαδικασία».

Έτσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις εισάγοντας τις επιπλέον ποσότητες από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Ρωσία και τη Λιβύη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider