Τα σχέδια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η 8η Μαρτίου και το νέο sms

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σχέδια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η 8η Μαρτίου και το νέο sms
Οι πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται λειτουργήσουν τα καταστήματα. Το νέο sms που εξετάζεται να εφαρμοστεί ειδικά για το λιανεμπόριο.

Η επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει η Αττική αλλά και ολόκληρη η χώρα σήμερα και αύριο θεωρούνται καθοριστικές όσον αφορά στην ημερομηνία για την οποία θα δοθεί το «πράσινο φως» για άνοιγμα της αγοράς, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και τη δημιουργία ενός νέου πενταψήφιου αριθμού αποκλειστικά για τις αγορές στο λιανικό εμπόριο.

Η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην επαναλειτουργία της αγοράς άμεσα, θεωρείται δεδομένη όπως και η επιθυμία των εμπόρων να λειτουργήσουν ξανά από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, ωστόσο όλα θα κριθούν από την απόφαση και την εισήγηση προς την κυβέρνηση, της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων στο τέλος της εβδομάδας.

Στα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με click away ή και click inside, ωστόσο ενώ μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου με τις παραπάνω μεθόδους, οι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν ως πιθανό ενδεχόμενο τα καταστήματα να λειτουργήσουν τελικά κανονικά από τις 8 Μαρτίου.

Από την πλευρά του o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έχει εκφράσει επανειλημμένως στο insider.gr τη θέση των εμπόρων της πρωτεύουσας, πως η αγορά πρέπει να λειτουργήσει οπωσδήποτε την 1η Μαρτίου και πως οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν παράταση του λουκέτου.

Το νέο sms που σχεδιάζεται

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την εφαρμογή ενός νέου πενταψήφιου αριθμού στον οποίο οι καταναλωτές θα στέλνουν sms προκριμένου να ψωνίσουν στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. Με αυτό τον τρόπο θα διαχωρίζονται οι αγορές στα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, από εκείνες στο λιανεμπόριο.

Παράλληλα εξετάζεται το συγκεκριμένο sms να έχει χρονική διάρκεια πιθανότατα 3 ωρών ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο οι καταναλωτές να επαναλαμβάνουν την αποστολή sms, παρατείνοντας την παραμονή τους στην αγορά και να σχηματίζονται ουρές έξω από τα καταστήματα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας νωρίτερα στα Παραπολιτικά 90,1, σημείωσε ότι σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζονται μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, διευκρινίζοντας ότι το «13033 θα θεωρήσετε ότι μένει αυτούσιο από εκεί και πέρα ό,τι άλλο εξετάζουμε είναι κάτι εκτός, είναι ειδικά για το λιανεμπόριο. Όποια λύση προκριθεί θα έχει προφανώς χρονικό περιορισμό αλλά αυτή είναι η πρόταση όμως για αρχή. Το τεχνολογικό σκέλος είναι το εύκολο η συζήτηση εδώ έχει να κάνει πάρα πολύ και με την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων, το τι θα αξιολογηθεί ως επαρκές και χρηστικό και από αυτούς, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Η λύση πάντως να υπάρχει ένας νέος αριθμός αποκλειστικά για το λιανεμπόριο με χρονικό περιορισμό, φαίνεται ότι ικανοποιεί και τους εμπόρους της πρωτεύουσας καθώς όπως είπε το πρωί στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης και οι ίδιοι θέλουν να αποφευχθούν αντίστοιχες εικόνες με ουρές από καταναλωτές έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα όπως παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο, οι οποίες έκαναν κακό στην εικόνα της αγοράς.

Υπενθυμίζεται επίσης πως οι έμποροι έχουν ζητήσει την παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου των χειμερινών εκπτώσεων που κανονικά ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή. Μία πρόταση την όποια σύμφωνα με πληροφορίες την οποία βλέπει θετικά το υπουργείο Ανάπτυξης και προσανατολίζεται στο να την υλοποιήσει.

Διαβάστε επίσης:

Προς παράταση των χειμερινών εκπτώσεων - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider