Οι χαμένες εκπτώσεις και τα λουκέτα της επόμενης μέρας στο λιανεμπόριο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι χαμένες εκπτώσεις και τα λουκέτα της επόμενης μέρας στο λιανεμπόριο

Η ελπίδα να διασωθεί μέρος του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων χάνεται για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά το κλείσιμο, από σήμερα, των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική, καταγράφεται σχεδόν ο μισός συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου ολόκληρης της χώρας, ενώ με δεδομένο ότι μόλις το 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει e-shop, γίνεται σαφές ότι η συντριπτική πλειονότητα τους, «αποκλείεται» ουσιαστικά από τη δυνατότητα να βάλει έσοδα στα ταμεία της.

Από την αρχή του έτους, τα εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν κανονικά μόλις για 12 μέρες, στη συνέχεια εφαρμόστηκε το click away και για μία εβδομάδα και το click inside σε τρεις κλάδους. Η κίνηση στην αγορά τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων είχε φέρει «χαμόγελα» στους εμπόρους οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα καταφέρουν έως το τέλος του Φεβρουαρίου που τελειώνουν οι εκπτώσεις, να διασώσουν τον μισό περσινό τζίρο της αντίστοιχης περιόδου, περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα αυστηρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ισχύουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, ο τζίρος των εκπτώσεων είναι πλέον χαμένος. Η απογοήτευση των εμπόρων είχε πάντως αρχίσει από την περίοδο που επανήλθαν σε λειτουργία με click away με την κίνηση να είναι σημαντικά μειωμένη και κυρίως στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης.

Νέα μέτρα στήριξης για να μην έρθουν λουκέτα ζητούν οι έμποροι

Η εξέλιξη με το νέο λουκέτο που επιβλήθηκε από σήμερα στο λιανεμπόριο, ουσιαστικά επαλήθευσε το πλέον δυσμενές σενάριο για τον εμπορικό κόσμο που από τη μία που βλέπει μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων του χειμώνα να παραμένει στα ράφια απούλητο, με δραματικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και από την άλλη ανησυχεί ότι τα μέτρα θα παραταθούν και μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τον κίνδυνο να κλείσει μία στις δύο επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ οι μισές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για έναν μήνα, ενώ 1 στις 4, έχει μηδενική ρευστότητα.

Οι έμποροι ζητούν νέα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Καφούνης, «ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι «τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα πρέπει εφεξής να είναι στοχευμένα και να εστιάζουν περισσότερο στα «επιχειρηματικά νοικοκυριά» που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα».

Διαβάστε επίσης:

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά στην Αττική

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider