Χαμηλές «πτήσεις» για τις θερινές εκπτώσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλές «πτήσεις» για τις θερινές εκπτώσεις
Οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στις αγορές τους, σαφώς επηρεασμένοι από τη γενικότερη ανησυχία λόγω της πανδημίας αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων που είχαν όσοι βρέθηκαν σε αναστολή της εργασίας.

Σχεδόν 15 μέρες πριν από το τέλος των θερινών εκπτώσεων η εικόνα στην αγορά παραμένει υποτονική με τους εμπόρους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή από τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου, το οποίο χαρακτηρίζεται παραδοσιακά ως η καλύτερη περίοδος από άποψης αγοραστικής κίνησης, σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68%) κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Μόλις το 8% κατέγραψε αύξηση και οι υπόλοιπες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα στην ένδυση-υπόδηση οι περισσότερες επιχειρήσεις (72%) σημείωσαν υποχώρηση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος περιορίζεται στις μισές (48%) στα είδη ψυχαγωγίας/ επιμορφωτικά είδη.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο insider.gr ότι παρά τις γενναίες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησε η πλειονότητα των εμπόρων, οι καταναλωτές παρέμειναν συγκρατημένοι στις αγορές τους, σαφώς επηρεασμένοι από τη γενικότερη ανησυχία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων που είχαν όσοι βρέθηκαν σε αναστολή της εργασίας τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τη εκτίμηση που είχε κάνει κατά τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, για τις αγορές της Αττικής, αναμένεται σημαντική μείωση του τζίρου συνολικά στις θερινές εκπτώσεις του 2020 και ο φετινός στόχος είναι να «περιοριστεί το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απωλειών κερδών στο -39%».

Μεγαλύτερο το πλήγμα για τις μικρότερες επιχειρήσεις

Οι μικρότερες επιχειρήσεις σύμφωνα με την ίδια έρευνα, φαίνεται ότι επλήγησαν σε ισχυρότερο βαθμό. Σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων, εμφάνισαν πτώση πωλήσεων σε σχέση με το ίδιο δεκαπενθήμερο του 2019. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 45.000 ευρώ κατέγραψαν επίσης πτώση του τζίρου τους.

Από την πλευρά τους οι έμποροι ζητούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τους και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ότι τους επόμενους μήνες θα έρθουν «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επανέφερε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα επαναρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, με στόχο, όπως επισημαίνει, να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας και να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Γυρίζουν την πλάτη στις εκπτώσεις οι καταναλωτές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider