Κορκίδης στο insider.gr: Δεν συντρέχει λόγος πανικού εξαιτίας του κοροναϊού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορκίδης στο insider.gr: Δεν συντρέχει λόγος πανικού εξαιτίας του κοροναϊού
«Εάν η 'καραντίνα' της παραγωγής στην Κίνα συνεχιστεί, θα επηρεάσει έντονα την οικονομία σε όλο τον κόσμο ενώ ανάλογες θα είναι και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Στις ελλείψεις που ενδεχομένως να έχουμε μελλοντικά και στην ελληνική αγορά λόγω του κοροναϊού, αναφέρεται μιλώντας στο insider.gr o πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, συνιστώντας ωστόσο ψυχραιμία και τονίζοντας ότι «η χώρα έχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης».

«Σίγουρα οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας είναι σοκαριστικές και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντικρίσουμε ανάλογες εδώ στην περίπτωση που θα εμφανιστούν κρούσματα, που προσεύχομαι να το αποφύγουμε. Οι λοιμωξιολόγοι είναι σαφείς ως προς τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης και το υπουργείο Υγείας έτοιμο» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημειώνει πως η Ευρώπη οχυρώνεται απέναντι στον άμεσο κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς πολλές μονάδες παραγωγής έχουν έδρα την Κίνα.

«Σοβαρές ελλείψεις σε υλικά προστασίας από τον κορονοϊό καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες παγκοσμίως, κάνοντας το έργο αντιμετώπισης της επιδημίας πιο δύσκολο σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν ελλείψεις αφού οι βασικές εισαγωγές μας είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεφωνικές συσκευές, κλιματιστικά, παιχνίδια και ελάσματα. Είναι γεγονός πως οι θαλάσσιες μεταφορές από Κίνα σε Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 46% ενώ όσα πλοία ταξιδεύουν από και προς τη Κίνα δεν ξεπερνούν το 70% σε πληρότητα TEUs» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας παγκοσμίως

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημειώνει ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας και αυτό οφείλεται στο γενονός ότι η ζήτηση είναι μέχρι και 100 φορές υψηλότερη από την κανονική ενώ οι τιμές έως και 20 φορές υψηλότερες. Μάλιστα ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι στέλνει σε χώρες που έχουν ανάγκη διαγνωστικά kit, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ρόμπες.

Για την Ελλάδα ωστόσο ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι «η χώρα έχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης και δεν συντρέχει λόγος πανικού».

Προσθέτει ωστόσο ότι όσον αφορά σε εισαγόμενα είδη «είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αρρυθμία καθώς πολλά προϊόντα είναι αποτέλεσμα συμπαραγωγής με την Κίνα όπου τα εργοστάσια έχουν σχεδόν παγώσει χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς ώρας εμφανείς επιπτώσεις για την Ελλάδα».

«Εάν όμως η «καραντίνα» της παραγωγής στη Κίνα συνεχιστεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου τότε θα επηρεάσει έντονα την οικονομία σε όλο τον κόσμο ενώ ανάλογες επιπτώσεις θα υποστεί και η ελληνική οικονομία» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider