Δεν αναμένει να χτυπηθεί η αμερικανική από μια ύφεση ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ όπως τόνισε την Παρασκευή, μιλώντας στη Ζυρίχη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παρακολουθεί προσεκτικά μια σειρά από φαινόμενα αβεβαιότητας, όπως είναι οι εμπορικές διενέξεις (κυρίως ΗΠΑ - Κίνας), και θα «δράσει κατάλληλα για να διατηρηθεί η οικονομική επέκταση».

Στην ομιλία του, ο κ. Πάουελ παρουσίασε μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας πως η κατανάλωση βρίσκεται σε ένα καλό μομέντουμ.

Ο ισχυρός άνδρας της Fed παρ'ολα αυτά ανησυχεί όπως δήλωσε για τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό, υποδηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να δράσει για να ενισχύσει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό.

«Δεν θα έβλεπα μια ύφεση ως την πιο πιθανή εξέλιξη για τις ΗΠΑ ή για την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε. Η πιο πιθανή εξέλιξη για τις ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με μέτριο ρυθμό.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ωστόσο ότι εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες έχουν μικρότερη ευχέρεια να στηρίξουν την οικονομία σε περίπτωση που προκύψει μια ύφεση.