Υποχώρησαν οι πωλήσεις της LVMH, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους σε ακριβές τσάντες Louis Vuitton και μπουφάν Dior, σημάδι ότι ο πολυτελής οίκος παραμένει ακόμη εγκλωβισμένος στην μεταπανδημική του ύφεση.
Ειδικότερα, τα έσοδα στον τομέα της μόδας και των δερμάτινων ειδών που αποτελούν, τον μεγαλύτερο του ομίλου LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, ήταν 9% χαμηλότερα σε οργανική βάση το β' τρίμηνο, την ίδια ώρα που οι αναλυτές εκτιμούσαν πτώση 7,8%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γαλλικής εταιρείας υποχωρεί σχεδόν 2% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Τον τελευταίο χρόνο έχει σημειώσει απώλειες πάνω από 28%.
Η LVMH, υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό, έχει γνωρίσει σημαντική κάμψη στη ζήτηση ιδιαίτερα στην Κίνα, που για δεκαετίες αποτελούσε την κινητήριο δύναμη πίσω από την ανάπτυξή της. Μάλιστα, τον Απρίλιο έχασε από την Hermès, την οποία ο Αρνό κάποτε είχε προσπαθήσει να αγοράσει, τον τίτλο της πολυτιμότερης γαλλικής εισηγμένης.
Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με το α' τρίμηνο, χάρη στις καλύτερες πωλήσεις της σαμπάνιας Moët και την ανθεκτικότητα του τμήματος μόδας και δερμάτινων ειδών σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια Σεσίλ Καμπάνις.
Τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 8,8 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 28% το β' τρίμηνο, ενώ είχαν σημειώσει αύξηση 57% την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν οι Κινέζοι τουρίστες ψώνιζαν στην Ιαπωνία επωφελούμενοι από την υποτίμηση του γιεν. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη και την περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα επίσης μειώθηκαν.
«Η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο, όμως η LVMH διαθέτει τα μέσα να διαχειριστεί την κατάσταση καλύτερα από τους περισσότερους ανταγωνιστές. Πρόκειται για ένα κακό τρίμηνο, όχι όμως καταστροφικό», δήλωσε ο Φλάβιο Τσερέντα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολυτελών brands στη GAM UK Ltd.