AEGEAN: Με στρατηγική μεγάλων επενδύσεων και στόχο τις απευθείας διασυνδέσεις μεγαλύτερων αποστάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
AEGEAN: Με στρατηγική μεγάλων επενδύσεων και στόχο τις απευθείας διασυνδέσεις μεγαλύτερων αποστάσεων
Το άνοιγμα στην αγορά της Ινδίας. Απ' το 2026 ξεκινούν οι πτήσεις προς Νέο Δελχί και Μουμπάι.

«Πετάει» ψηλά η AEGEAN με την στρατηγική των μεγάλων επενδύσεων ενισχύοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας καθώς και την παρουσία της Ελλάδας στον χάρτη των απευθείας διασυνδέσεων μεγαλύτερων αποστάσεων.

Η νέα επένδυση, προσθήκη δύο νέων αεροσκαφών τύπου Airbus Α321neo XLR (Extra Long Range) με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, έως 10,5 ώρες, που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευτύχιος Βασιλάκης, φέρνει τον μεγαλύτερο εθνικό αερομεταφορέα ένα βήμα πιο κοντά στο στοίχημα των μεγαλύτερων αποστάσεων. Μέσω αυτών, θα φτάσει στην αγορά της Ινδίας έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει «τα φτερά» της και σε άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Με την προσθήκη των δυο Α321 neo XLR αεροσκαφών, που παραλαμβάνονται άμεσα τον Δεκέμβριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2026 αντίστοιχα, στην υφιστάμενη παραγγελία των 4 (τεσσάρων) A 321 neo LR που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2024 και παραλαμβάνονται το 2027 και το 2028, μεγαλώνει ο αριθμός αλλά και οι δυνατότητες του στόλου «ειδικού τύπου» της AEGEAN , με αναβαθμισμένο επίπεδο άνεσης και διαφοροποιημένη εμπειρία, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει προορισμούς εκτός ΕΕ και με απόσταση μεγαλύτερη από 4 ώρες πτήσης.

Με την προσθήκη αυτή το μέγεθος της παραγγελίας σε Airbus 320/321 neo φτάνει τα 60 αεροσκάφη από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραληφθεί τα 36.

Μεγάλη δυναμική η αγορά της Ινδίας

Η Ινδία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη του ταξιδιού και ως εκ τούτου είναι μια κίνηση υψηλής στρατηγικής για την Aegean. Αποτελεί τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και μία «παρθένα» αγορά για απευθείας συνδέσεις από την Ελλάδα. Με την κίνηση αυτή η AEGEAN μπαίνει σε μία αγορά που σήμερα εξυπηρετείται κυρίως από κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στοχεύοντας να προσφέρει απευθείας σύνδεση από την Αθήνα χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, ενισχύοντας έτσι όλο και περισσότερο τον στόχο της να καταστεί περιφερειακός κόμβος μεταφορών ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, αξιοποιώντας την κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας. «Ο επόμενος αιώνας είναι ο αιώνας της Ασίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχιος Βασιλάκης.

Η αγορά της Ινδίας παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ταξιδιωτικού κοινού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της Aegean ένας μεγάλος αριθμός Ινδών ανήκει στους ταξιδιώτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας και μάλιστα μόνο το περασμένο έτος υπολογίζεται ότι δαπάνησαν περίπου 32 δισ. δολάρια για ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο πληθυσμός της Ινδίας εκτιμάται περίπου στα 1.464 δισεκατομμύρια, κατατάσσοντας την Ινδία στην 1η θέση παγκοσμίως, ξεπερνώντας οριακά την Κίνα και αντιπροσωπεύοντας το 17,8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις το 0,5% των Ινδών έχει εισόδημα πάνω από 53.000 δολ. ποσοστό που στην Ελλάδα φτάνει περίπου στο 2%. Η διαφορά είναι ότι εμείς είμαστε 10 εκατ., οι Ινδοί είναι 1,5 δισεκατομύρια. Αυτό σημαίνει 40 φορές περισσότερα δυνητικά ταξίδια. Εάν οι Έλληνες κάνουν περί τα 6 εκ. ταξίδια, ο αριθμός αυτός θεωρητικά οι Ινδοί μπορούν να κάνουν 240 εκατομμύρια ταξίδια. Σήμερα κάνουνε λιγότερο από 30 εκατ. ταξίδια. Υπάρχει μεγάλη δυναμική στη συγκεκριμένη αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο κος Βασιλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τον τουρισμό στην Ινδία, οι αφίξεις από 8,8 εκατομμύρια το 2015 έφτασαν στα 10,93 το 2019 και το 2024 είναι στα 9,8 εκατομμύρια. Στις διεθνείς αναχωρήσεις, βάσει στοιχείων, έχουμε 20,4 εκατομμύρια το 2015, 26,9 εκατομμύρια το 2019 προ-covid, και το 2024, σχεδόν 30 εκατομμύρια, ενώ η πρόβλεψη για το 2030 είναι να φθάσει τα 30 δισεκατομμύρια. ως εκ τούτου οι ταξιδιωτικές δαπάνες, εκτιμάται πως θα αυξηθούν στα 410 δις. το 2030 από 150 δις. το 2019 Συγκεκριμένα, οι Ινδοί ταξιδιώτες, μόνο το περασμένο έτος υπολογίζεται ότι δαπάνησαν περίπου 32 δισ. δολάρια για ταξίδια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται τα επόμενα χρόνια ανοδική τάση. Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί που ακολουθούν οι Ινδοί στην Ευρώπη είναι η Γαλλία και η Ιταλία, ακολουθούμενες κυρίως από τη Γερμανία ενώ αυξανόμενη δημοτικότητα είναι Ισπανία (+4%), Αυστρία (+10%), Ελλάδα (+19%).

Σε ό,τι αφορά την τάση των Ευρωπαίων προς την Ινδία καταγράφεται αύξηση , καθώς αναζητούν περισσότερες πολιτιστικές εμπειρίες. Οι κύριες αγορές προέλευσης είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και στη συνέχεια η Ισπανία (με κορυφαία φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο). Αναδυόμενες χώρες είναι η Ελλάδα, η Αυστρία και η Πολωνία.

Τον Μάρτιο του 2026 πετάει για Ινδία

Οι πτήσεις για Ινδία θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2026. Στόχος είναι η Aegean να πραγματοποιεί 5 εβδομαδιαίες πτήσεις προς το Νέο Δελχί και από τον Μάιο του ίδιου χρόνου να εμπλουτίσει το πτητικό της πρόγραμμα και με 3 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Μουμπάι. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες πτήσεων βέβαια θα καθοριστούν εν ευθέτω και θα ανακοινωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις των εισιτήριων προς το επιβατικό κοινό. Με τη σταδιακή προσθήκη στο στόλο και των αεροσκαφών Α321neo LR από το 2027 και το 2028 θα εξεταστεί και η δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερων, νέων, μακρινών δρομολογίων προς προορισμούς, όπως η Μπανγκαλόρ στην Ινδία, οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες, το Ναϊρόμπι, το Αλμάτι και το Λάγος.

Ωστόσο οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν έχοντας πρώτα «χτιστεί» η εμπειρία της μεγαλύτερης απόστασης που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της νέας αυτής στρατηγικής κίνησης.

«Τους νέους προορισμούς θα τους δούμε από το 2027- 2028, έχοντας ήδη την εμπειρία της Ινδίας, δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε δουλέψει προϊόν πάνω από 5 ώρες», σχολίασε ο κ. Βασιλάκης, προσθέτοντας ότι «εκτός από τις προσπάθειες τις δικές μας χρειάζεται η συνδρομή από το υπουργείο Τουρισμού, από το υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι έχει να κάνει με τις βίζες, όπως και στο κομμάτι των υποδομών και των υπηρεσιών των αεροδρομίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Νέος Ελληνικός Προϋπολογισμός: Ελεύθερη πτώση επενδύσεων το 2027 - Πού θα αυξηθούν οι δαπάνες

Cosmote, Nova, Vodafone: Πού σκοράρουν στις νέες συνδέσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών

Κλιματικό σοκ στην ελληνική γεωργία έως το 2060: Πόσο πραγματικά κινδυνεύουμε;

gazzetta
gazzetta reader insider insider