Metlen: Η συμβολή κάθε business unit στα 2 δισ. EBITDA – 260 εκατ. από ανάκτηση μετάλλων και γάλλιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Metlen: Η συμβολή κάθε business unit στα 2 δισ. EBITDA – 260 εκατ. από ανάκτηση μετάλλων και γάλλιο
Η εταιρεία διαθέτει οικονομική «δύναμη πυρός» για μία σημαντική «τοποθέτηση» στις M&A, δήλωσε o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σημαντική ενίσχυση της απόδοσης κάθε υφιστάμενου business unit, αλλά και εκτίναξη του οικονομικού «αποτυπώματος» νέων δραστηριοτήτων, θα επιφέρει την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της Metlen στα 2 δισ. EBITDA μεσοπρόθεσμα, δηλαδή σε 3 με 5 χρόνια, όπως δήλωσε χθες στο Capital Markets Day o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον «ισχυρό άνδρα» της Metlen, αν στο μεταξύ υπάρξει κάποια κίνηση στον χώρο των Mergers & Acquisitions, τότε ο «πήχης» για τη λειτουργική κερδοφορία θα διαμορφωθεί πάνω από τα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες, η εταιρεία διαθέτει μεγάλη οικονομική «δύναμη πυρός» για μία σημαντική «τοποθέτηση» στις M&A.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πλάνο που παρουσιάστηκε στο Capital Markets Day, το «αποτύπωμα» των καινούριων επιχειρηματικών αντικειμένων στη λειτουργική κερδοφορία εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 260 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα -μία δραστηριότητα που ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε χθες «market changer»- καθώς και την παραγωγή Γαλλίου.

Η ανάκτηση μετάλλων

Ειδικά στην περίπτωση της ανάκτησης μετάλλων (Circular Metals) από βιομηχανικά κατάλοιπα, η λειτουργική κερδοφορία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3 με 5 χρόνια στα 220 εκατ. ευρώ, από μηδέν που προφανώς είναι σήμερα. Μάλιστα, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε συντηρητική την εν λόγω εκτίμηση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία δραστηριότητα με πολύ μεγάλες προοπτικές.

«Το επίπεδο κόστους για τα μέταλλα που ανακτώνται είναι πολύ χαμηλότερο από την πρωτογενή παραγωγή τους. Θα κοιμάμαι ήσυχος γιατί δεν θα χρειάζεται να πληρώνω για ηλεκτρόλυση και για εξόρυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε στη χθεσινή παρουσίαση ο κ. Στεφανίδης, η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Metlen καλύπτεται από διεθνή πατέντα, ενώ επιτρέπει την παράλληλη ανάκτηση πολλαπλών μετάλλων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μέθοδο υδρομεταλλουργίας.

Η επένδυση θα ανέλθει σε 500 εκατ. με ορίζοντα το 2030, από τα οποία τα 410 εκατ. περίπου θα επενδυθούν μέχρι το 2028, για να δημιουργηθούν δύο μονάδες – μία στη Βόρεια Ελλάδα (για ανάκτηση χαλκού και νικελίου) και μία στη Ρουμανία (για ψευδάργυρο). Η μονάδα στη Ρουμανία, που θα έχει και τη μεγαλύτερη δυναμικότητα, θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις – ώστε να εξεταστεί στην πορεία αν υπάρχει κάποιο πιο κατάλληλο είδος βιομηχανικών καταλοίπων, για μεγαλύτερη παραγωγή ανακτημένων μετάλλων.

Το Γάλλιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή και άλλων κρίσιμων μετάλλων -και πιο συγκεκριμένα Σκάνδιου και Γερμάνιου- τα οποία θα προστεθούν στην παραγωγή Γαλλίου που έχει ήδη κλειδώσει. Το Γάλλιο αναμένεται να εισφέρει περίπου με 40 εκατ. στα EBITDA των 2 δισ., ενώ η παραγωγή του εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβληματικής επένδυσης ύψους 295 εκατ. ευρώ στην «Αλουμίνιο της Ελλάδος» για την παράλληλη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας βωξίτη και αλουμίνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, η επένδυση θα επιχορηγηθεί με 90 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Όσον αφορά την Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι το πρότζεκτ έχει ενταθεί στην ευρωπαϊκή λίστα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό σημαίνει πως θα «ξεκλειδώσουν» ευρωπαϊκοί πόροι. «Ζητήσαμε να θεσπιστεί ένα κατώτατο όριο τιμών για αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Ωστόσο, δεν είμαι πολύ πεπεισμένος πως αυτό θα γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αλυσίδα αξίας στο αλουμίνιο, η εκτίμηση είναι πως η λειτουργική κερδοφορία θα αυξηθεί στα επίπεδα των 410 εκατ. από τα 286 εκατ. που ήταν το 2024. Όπως ανέφερε ο κ. Στεφανίδης, η Metlen έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως.

Επενδύσεις 150-180 εκατ. στην Άμυνα

15πλάσια αύξηση αναμένεται επίσης της λειτουργικής κερδοφορίας από τις αμυντικές εφαρμογές, με τα EBITDA της συγκεκριμένης δραστηριότητας να εκτινάσσονται στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ, από 11 εκατ. που ήταν το 2024. Όπως αναφέρθηκε στο Capital Markets Day, η Metlen πρόκειται να επενδύσει 150-180 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα, με σκοπό τη δημιουργία τριών νέων παραγωγικών μονάδων.

Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία θα αποκτήσει πέντε παραγωγικές εγκαταστάσεις. Στην πρώτη, θα γίνεται η πρώτη αρχική κατεργασία, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θα συνεχίσει να γίνεται η συναρμολόγηση της θωράκισης του άρματος μάχης LEOPARD 2 MBT, όπως και η παραγωγή τμημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Στις υπόλοιπες δύο εγκαταστάσεις θα γίνεται η παραγωγή στρατιωτικών φορτηγών –θωρακισμένων και μη– των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται πως για αυτό τον σκοπό, έχει συνάψει «συμμαχία» με την ιταλική Iveco Defense Vehicles.

Ο Κλάδος Ενέργειας

Σημαντική αναμένεται να είναι επίσης η συμβολή της ενέργειας στο άλμα των EBITDA, με τη λειτουργική κερδοφορία της M Energy να αυξάνεται στα 1,11 δισ. από 754 εκατ. που ήταν το 2024. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Κλάδου, Γιάννης Καλαφατάς, στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυση στην αγορά B2B, με σκοπό το μερίδιο στη λιανική να αυξηθεί στο 30%, από 20% που είναι τώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, υπάρχει επίσης σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω αξιοποίηση του Asset Rotation Model στις ΑΠΕ, ώστε ο ετήσιος «κύκλος» παραχωρήσεων να αυξηθεί ακόμη και στα 5 GW, από το 1 GW στο οποίο κινείται αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, η Metlen σχεδιάζει να αξιοποιήσει περισσότερο την παγκόσμια ζήτηση για έργα δικτύου, τα οποία είναι κρίσιμα για την ενεργειακή μετάβαση. Επίσης, σκοπεύει να εισέλθει και στον κλάδο των data centers.

Όσον αφορά τη ΜΕΤΚΑ, τα σχέδια είναι η λειτουργική κερδοφορία στις παραχωρήσεις να ενισχυθεί στα 150 εκατ. σε 3 με 5 χρόνια, από 50 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι. «Σιγά σιγά γινόμαστε γινόμαστε ηγετική δύναμη και στον τομέα των Παραχωρήσεων. Βγήκαμε στο εξωτερικό, όπου αυξήσαμε την κερδοφορία μας. Όταν εξελέγη η ΝΔ, συνάντησα τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε το αίτημα ένα μέρος της εταιρείας να επιστρέψει στη χώρα, η οποία θα χρειαζόταν όλη τη διαθέσιμη κατασκευαστική δυνατότητα, για τις υποδομές που δρομολογούνταν», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

Πιο ψηλά ο πήχης από τον FTSE 100

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών και εκπροσώπων επενδυτικών οίκων, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως το «μέγεθος» του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου είναι ιδανικό για τη Metlen. Σημείωσε πως η εισαγωγή στο LSE δεν γίνεται με σκοπό να αυξηθεί η τιμή της μετοχής. «Δικό μας μέλημα είναι να κάνουμε κατά τη δουλειά μας και η αγορά αργά ή γρήγορα θα σε ανταμείψει», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι βλέψεις για τη μετοχή της εταιρείας ξεπερνούν τον «πήχη» του FTSE 100. «Όποιος νομίζει πως θα μου είναι αρκετή η ένταξη στον FTSE 100, δεν με γνωρίζει καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για ακόμη μεγαλύτερες ειδήσεις που βρίσκονται προς των πυλών - «αναμείνατε στο ακουστικό σας», είπε. Πρόσθεσε επίσης πως, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έχει στα σκαριά, στόχος της Metlen είναι να εξακολουθήσει να διανέμει σε μερίσματα το 35% της κερδοφορίας της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To μπλακάουτ στοίχισε - Κέρδη και μάλιστα πολλά - Απογείωση και καθαρός ορίζοντας

ΜΕΤΚΑ: EBITDA 150 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα από Υποδομές/Παραχωρήσεις – Πόσο μερίδιο έργων «χτυπάει»

SKY express: Δυναμική εκκίνηση της χρονιάς – Νέα αύξηση του στόλου το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider