ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις παρόχων υπηρεσιών που δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους – Το παρασκήνιο 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις παρόχων υπηρεσιών που δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους – Το παρασκήνιο 
Επιπλέον, διαγνωστικά, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών θα αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει πίσω από διάταξη τροπολογίας που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Οργανισμού. Προβλέπει, επίσης, ότι -για λόγους αποτρεπτικούς- οι πάροχοι θα αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Πηγές από τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών, υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή εντάχθηκε στην τροπολογία αιφνιδιαστικά, προκειμένου να μπλοκάρει απεργία την οποία προγραμματίζουν εντός του μήνα, με αίτημα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το clawback. Μάλιστα, πρόθεση των παρόχων είναι μετά την απεργία να προχωρήσουν σε επίσχεση του ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ότι δεν θα δέχονται τα παραπεμπτικά από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν την αμοιβή από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

Αν και η οριστική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να ήταν εξαρχής αποφασισμένος να εμποδίσει την κινητοποίηση, προειδοποιώντας για διακοπή των συμβάσεων.

«Αυτή τη στιγμή οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας είναι απελπισμένοι. Δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία να υπολογίζουν απειλές ή διακοπές σύμβασης, όταν ουσιαστικά έχουν καταλογιστεί ποσά τα οποία δεν είναι διαχειρίσμα για την επιβίωσή τους αλλά και για την εξυπηρέτηση των πολιτών», τονίζει μιλώντας στο Insider η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου . Και προσθέτει: «Το κράτος καταλογίζει στους γιατρούς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δαπάνης για τις ανάγκες των ασφαλισμένων».

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Insider, η «επίμαχη» διάταξη έχει φέρει συσπείρωση στον κλάδο και πλέον είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και επαγγελματίες που ήταν διστακτικοί. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή το βράδυ (14/4), που θα λάβει χώρα πανελλαδική σύσκεψη εργαστηριακών γιατρών, με αντικείμενο τις κινητοποιήσεις για το clawback.

Στο χείλος του… γκρεμού οι πάροχοι

Υπενθυμίζεται ότι το clawback είναι η υποχρεωτική επιστροφή του ποσού της υπέρβασης του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις από τους παρόχους στο κράτος. Το μέτρο υφίσταται από το 2013, ωστόσο, πλέον έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.

«Το συνολικό χρέος, δηλαδή ό,τι μας έχει καταλογιστεί από το 2013 και μετά, είναι 1,3 δισ. ευρώ rebate - έκπτωση όγκου- και 1,4 δισ. ευρώ clawback. Αυτό σημαίνει ότι το clawback κυμαίνεται στο 40 με 47%, της υποβολής μας στο ΕΟΠΥΥ. Μπορεί να επιβιώσει μία επιχείρηση υπό αυτές τις προϋποθέσεις;», αναφέρει η κ. Μαστοράκου, σημειώνοντας ότι εδώ και 11 χρόνια οι πάροχοι ζουν με υποσχέσεις.

Οι ελλείψεις στο δημόσιο διογκώνουν την «τρύπα»

Όπως υποστηρίζουν οι κλινικοεργαστηριακοί, με την εφαρμογή του μέτρου καταποντίζεται ο διαγνωστικός τομέας της Πρωτοβάθμιας όλης της χώρας, με δεδομένο ότι οι πολίτες δεν κλείνουν ραντεβού στο δημόσιο γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα, αυξάνεται το clawback και διογκώνεται η «τρύπα».

«Το ζήτημα είναι να δοθεί επιτέλους μια βιώσιμη λύση στο clawback. Αυτή τη στιγμή η απελπισία είναι διαδεδομένη σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν αφορά μόνο τους μικρούς εργαστηριακούς, αφορά μικρούς, μεσαίους, μεγάλους, αλλά και τα εργαστήρια της γειτονιάς που εξυπηρετούν τον κόσμο στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά. Αν κλείσουν αυτά τα εργαστήρια θα προκύψει ένα τεράστιο ζήτημα», προειδοποιεί η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Η ίδια επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο μερίδα γιατρών, οι οποίοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, γιατί το ποσό θα αφαιρείται από τη σύνταξή τους. «Δεν μπορούν να επιβιώσουν, υπάρχουν θάνατοι γιατρών λόγω στεναχώριας και περνάει το χρέος στα παιδιά. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», τονίζει.

Παράλληλα, οι νέοι γιατροί που γνωρίζουν το πρόβλημα δεν επιλέγουν εργαστηριακές ειδικότητες (Μικροβιολογία, Ακτινολογία, Πυρηνική Ιατρική, Παθολογοανατομία, Κυτταρολγία), με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο ΕΣΥ.

Μείωση μέσω των πολιτών

Με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των παρόχων, στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσεται διάταξη με την οποία εισάγεται η υποχρέωση των δικαιούχων περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τριών ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα ποσά αυτά θα συνυπολογίζονται στο ετήσιο όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, ήτοι, πρακτικά, αφαιρούνται από τα χρήματα που θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς σε εξόφληση των υπηρεσιών τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η διάταξη είναι απολύτως αναγκαία, αφενός για τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, αφετέρου για τον περιορισμό της υπέρμετρης επιβάρυνσης των παρόχων, λόγω του μέτρου της αυτόματης επιστροφής (clawback), χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους ασφαλισμένους.

Ωστόσο, η μείωση του clawback μέσω του μέτρου που προωθείται φαίνεται ότι είναι… σταγόνα στον ωκεανό για τους παρόχους.

«Το υπουργείο μιλάει για περίπου 60 εκατ., όταν το clawback έχει φτάσει 200 εκατ. σε ετήσια βάση. Δηλαδή, δεν είναι τίποτα μπροστά στο ποσό που μας καταλογίζουν», τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Γεωργιάδης: Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο

ΕΟΠΥΥ: Περί τα 76 εκατ. οι επενδύσεις για αναβάθμιση υπηρεσιών και έλεγχο δαπανών το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider