Ποιο είναι το νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο με πισίνες και επίγειο τελεφερίκ στη Σέριφο - Ποιος είναι ο επενδυτής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο με πισίνες και επίγειο τελεφερίκ στη Σέριφο - Ποιος είναι ο επενδυτής
Ένα νέο τουριστικό project προωθείται στη Σέριφο που αφορά στην κατασκευή υπόσκαφου ξενοδοχείου κατηγορίας 4 αστέρων, 31 δωματίων και δυναμικότητας 93 κλινών, με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής, το οποίο θα περιλαμβάνει και επίγειο τελεφερίκ. Η σχέση του φορέα επένδυσης με τον τομέα τροφίμων.

Ένα νέο τουριστικό project προωθείται στη Σέριφο που αφορά στην κατασκευή υπόσκαφου ξενοδοχείου κατηγορίας 4 αστέρων, 31 δωματίων και δυναμικότητας 93 κλινών, με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής, το οποίο θα περιλαμβάνει και επίγειο τελεφερίκ. Πρόκειται για μια νέα τουριστική επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ στην περιοχή Γάνεμα της εταιρείας «SERIFOS VILLAGE IKE», η οποία συνδέεται, κατά τις πληροφορίες με τον κ. Χρυσόστομο Μαυρόπουλο, γνωστό από τις δραστηριότητές του στον τομέα των τροφίμων (Eurocatering, «Φρεσκούλης»).

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τέθηκε ήδη σε διαβούλευση. Το υπό μελέτη ξενοδοχειακό συγκρότημα θα λειτουργεί 5 μήνες το χρόνο (Μάιο – Σεπτέμβριο). Στο συγκρότημα θα απασχολούνται περίπου 20 - 30 άτομα συνολικά σε μόνιμη βάση καθημερινά κατά την περίοδο λειτουργίας του. Σκοπός του φορέα του έργου είναι η προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου ώστε να δύναται να συναγωνιστεί δυναμικά την τουριστική αγορά, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τον παραδοσιακό χαρακτήρα και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο γήπεδο του φορέα του έργου συνολικής έκτασης 20.186,25τ.μ σε θέση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού στην περιοχή Γάνεμα. Η θέση του έργου εμπίπτει εντός των ορίων προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 χαρακτηρισμένης ως Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) με κωδικό GR4220009 “Νότια Σέριφος”.

Το project

Το ξενοδοχείο αποτελείται από 10 ανεξάρτητα υπόσκαφα κτίρια εκ των οποίων το κτίριο 01 αποτελεί το κεντρικό κτίριο/ κτίριο υποδοχής με την κοινόχρηστη πισίνα και το εστιατόριοχώρο πρωινού, ενώ στα υπόλοιπα 9 κτίρια οργανώνονται τα δωμάτια - βίλλες. Τα κτίρια τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, ακολουθώντας τις υψομετρικές καμπύλες του γηπέδου. Βασικός άξονας της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ένταξης του κελύφους στο φυσικό τοπίο, το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τον προσανατολισμό των κτιρίων, την προσαρμογή στην τοπογραφία του εδάφους, τη κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων

Το ξενοδοχείο αποτελείται από 10 κτίρια εκ των οποίων το κτίριο 01 αποτελεί το κεντρικό κτίριο/ κτίριο υποδοχής με την κοινόχρηστη πισίνα και το εστιατόριο/χώρο πρωινού, ενώ στα υπόλοιπα 9 κτίρια οργανώνονται τα δωμάτια.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελείται από το κεντρικό κτίριο / κτίριο υποδοχής (Κ01) εμβαδού 305,79 τ.μ. με υπόγειο χώρο βοηθητικών χρήσεων και κοινόχρηστη κολυμβητική δεξαμενή, τα 9 κτίρια (Κ02- Κ10) στα οποία αναπτύσσονται τα 31 δωμάτια με τις ιδιωτικές πισίνες, το belvedere –κελί, την κεντρική οδό εξυπηρέτησης και το επίγειο τελεφερίκ. Οι επιφάνειες δόμησης σε αυτά τα κτήρια κυμαίνονται κατά βάση από 116 έως 168 τ.μ. (κατά βάση 3-4 δωμάτια και 12 ή 9 κλίνες κάθε ένα) με τα δύο τελευταία να έχουν εμβαδόν μικρότερο (65 και 73 τ.μ., με 2 και 1 δωμάτια, 6 και 3 κλινών αντίστοιχα). Η επιφάνεια εσωτερικών χώρων ανά δωμάτια θα κυμαίνεται από 27 -35 έως 43 – 57 τ.μ. αναλόγως τύπου και κλινών (απλό η TYPE C – VILLA).

Στο σύνολό της η αρχιτεκτονική πρόταση σέβεται τη φυσιογνωμία της περιοχής και το φυσικό περιβάλλον. Βασική παράμετρος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι η διατήρηση της μορφολογικής ιδιαιτερότητας και η εναρμόνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με το επιβλητικό τοπίο. Το συγκρότημα αποτελείται από ανεξάρτητα κτιριακά υπόσκαφα, γεωμετρικά κτίρια, με απλές και καθαρές γραμμές. Τα παραπάνω τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, ακολουθώντας τις υψομετρικές καμπύλες του γηπέδου. Συνδετικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί μια κλίμακα που έχει ως αφετηρία το κεντρικό κτίριο (υποδοχή, χώρος πισίνας, εστιατόριο) και διατρέχει κατά μήκος το επικλινές γήπεδο (μέση κλίση εδάφους περίπου 35-42%).

Αποτελεί την κύρια πορεία του χρήστη-πεζού και συνδέεται με κάθετες στην ίδια πορείες, επιτρέποντας την είσοδο στα δωμάτια. Η παραπάνω πορεία είναι παράλληλη με το φυσικό τοπίο και διακόπτεται σημειακά από την οδό εξυπηρέτησης του συγκροτήματος. Στην απόληξή της ο χρήστης συναντά έναν υπαίθριο διαμορφωμένο χώρο δίπλα σε μια υφιστάμενη λιθόκτιστη αγροτική αποθήκη (κελί), η οποία διατηρείται και αποκαθίσταται. Πρόκειται για ένα belvedere που περιβάλλεται από υδάτινο στοιχείο και του επιτρέπει να απολαύσει τη θέα.

Επιπλέον, μια δεύτερη επιλογή να «διατρέξει» και να φτάσει στην απόληξη του συγκροτήματος δίνεται στο χρήστη μέσω ενός επίγειου τελεφερίκ, του οποίου η αφετηρία βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο. Κατά μήκος της διαδρομής αυτής υπάρχουν συνολικά 5 σημεία στάσης του τελεφερίκ. Κάθε δωμάτιο έχει μία κολυμβητική δεξαμενή Τα υπόσκαφα κτίρια και η ενίσχυση της φύτευσης στον αδόμητο χώρο αποτελούν στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού. Όλοι οι χώροι είναι λειτουργικοί και άνετοι και έχουν ανοίγματα που τους εξασφαλίζουν φυσικό φωτισμό και αερισμό, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Κεντρικό Κτίριο

Το κεντρικό κτίριο (Κ01) τοποθετείται στην βόρεια πλευρά του οικοπέδου και είναι το πρώτο κτίριο μετά την κεντρική είσοδο και τους χώρους στάθμευσης. Αποτελείται από δύο επίπεδα, ισόγειο και υπόγειο.: Το ισόγειο εμβαδού 330,44 m2 στεγάζει τον χώρο υποδοχής (reception) και αναμονής (lobby), το εστιατόριο/χώρο πρωινού, τα γραφεία διοίκησης & τους βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης. Η διαμόρφωση του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει διαφορετικές ποιότητες διημέρευσης (κοινόχρηστη κολυμβητική δεξαμενή, daybeds, υδάτινο στοιχείο -“reflecting pool”, υπαίθριους καθιστικούς χώρους, patio με μπαρ και τραπεζοκαθίσματα). Η κοινόχρηστη κολυμβητική δεξαμενή έχει εμβαδόν 126m2 ενώ υπάρχει και ένα αβαθές υδάτινο στοιχείο εμβαδού 54 m2 (βάθους 1m). Στο επίπεδο του υπογείου εμβαδού 497,49 m2 γίνεται η τροφοδοσία και χωροθετούνται αποθήκες και όλοι οι μηχανολογικοί χώροι της ξενοδοχειακής μονάδας. Η πρόσβαση στο υπόγειο γίνεται εσωτερικά μέσω του ανελκυστήρα και των κλιμακοστασίων και εξωτερικά μέσω της ράμπας τροφοδοσίας

Κτίρια δωματίων

Τα 31 δωμάτια του ξενοδοχείου οργανώνονται σε 9 κτίρια (Κ02 - Κ10) τα οποία τοποθετούνται κατά μήκος του γηπέδου ακολουθώντας τις υψομετρικές καμπύλες. Με αυτή τη χωροθέτηση εξασφαλίζεται απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και η ιδιωτικότητα των δωματίων. Σε κάθε δωμάτιο κατασκευάζεται κολυμβητική δεξαμενή βάθους 1,20 m – 1,30 m.

Οι βασικές συνοδές – βοηθητικές υποδομές του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχουν ως εξής:

  1. Είσοδος/ έξοδος στη βορειοανατολική πλευρά του γηπέδου επί της αγροτικής οδού.
  2. 16 θέσεις στάθμευσης διατεταγμένες στα πλαϊνά των κτιρίων
  3. Οδός εξυπηρέτησης οχημάτων που διατρέχει το συγκρότημα πλάτους 4m και δευτερεύοντες πεζοδρόμοι ή κλίμακες για την πρόσβαση στα δωμάτια.
  4. Κεντρική κλίμακα που έχει ως αφετηρία το κεντρικό κτίριο και διατρέχει κατά μήκος το επικλινές γήπεδο έως το belvedere
  5. Επίγειο Τελεφερίκ που θα διατρέχει το ανατολικό όριο του γηπέδου από το κεντρικό κτίριο έως την ΝΑ απόληξη του γηπέδου με 5 στάσεις.
  6. Υποσταθμός ΜΤ
  7. Εφεδρική Γεννήτρια
  8. Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων τύπου compact
  9. Μηχανοστάσια πισίνων και λοιποί βοηθητικοί Η/Μ χώροι και εγκαταστάσεις
  10. Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, φυτεύσεις σε έκταση περίπου 6 στρ. και φυτεμένα δώματα.

Περιβάλλων χώρος

Όπως επίσης σημειώνεται, στο γήπεδο της ξενοδοχειακής μονάδας θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις με σκοπό την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την ομαλή ένταξη της μονάδας στο τοπίο της περιοχής. Δεδομένου ότι το σύνολο της επέμβασης αποτελείται από υπόσκαφες κατασκευές όλη η κάλυψη του έργου είναι με φυτεμένα δώματα. Επιπλέον των φυτεμένων δωμάτων υπολογίζεται πως θα γίνουν φυτεύσεις και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο σε μια έκταση περίπου 6 στρεμμάτων. Η φύτευση που θα εφαρμοστεί που θα αποτελείται από είδη μεσογειακού τύπου που ευδοκιμούν στη Σέριφο όπως πικροδάφνες, μετροσίδερο, μπουκανβίλιες, αγγελικές, λεβάντες, θυμάρι, κακτώδη και ως δενδροειδή ελιές η λεμονιές και διάφορα είδη καλλωπιστικών. Σε όλη τη νέα διαμόρφωση θα προβλεφθεί αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης, για την σωστή κάλυψη των αναγκών των φυτών σε νερό και την οικονομία αυτού. Το σύστημα άρδευσης θα είναι με την μέθοδο της επιφανειακής στάγδην άρδευσης.

Επίγειο Τελεφερίκ

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, λόγω της κλίσης του αναγλύφου του γηπέδου (μέση κλίση εδάφους περίπου 35-42%) και για την εξυπηρέτηση της πρόσβαση στα ψηλότερα σημεία προτείνεται η εγκατάσταση ενός επίγειου τελεφερίκ και συγκεκριμένα της απλούστερης μορφής αυτού που χαρακτηρίζεται ως επικλινής ανελκυστήρας. Πλεονεκτήματα των τελεφερίκ είναι ότι κινούνται σε πολύ απότομες κλίσεις και δεν επιφέρουν επιπτώσεις στο περιβάλλον σχετικά με εκπομπές αερίων ρύπων και θορύβου. Το προτεινόμενο τελεφερίκ αποτελείται από ένα βαγόνι που κινείται σε μια γραμμή. Η δυναμικότητα του θα είναι 8 ατόμων και η εκτιμώμενη μεταφορική ικανότητα του αναφορικά με το βάρος φορτίου είναι τα 600kg. Το τελεφερίκ θα καλύπτει την υψομετρική διαφορά μεταξύ του κεντρικού κτιρίου, όπου προτείνεται να κατασκευαστεί ο σταθμός βάσης του τελεφερίκ, και του νοτιοανατολικού τμήματος του έργου πλησίον του κτιρίου Κ10 όπου είναι ο τελικός σταθμός. Ενδιάμεσα από την αφετηρία και τον τελικό σταθμό το τελεφερίκ θα υπάρχουν τρεις στάσεις για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης στα κτίρια.

Η περιοχή

Το γήπεδο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το υπό μελέτη ξενοδοχείο έχει έκταση 20.186,25m2 και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού πλησίον της παραλίας Γάνεμα. Το γήπεδο έχει πρόσωπο στην Επαρχιακή οδό Λιβαδίου – Μεγάλου Λιβαδίου ενώ από το βορειοανατολικό όριο διέρχεται και αγροτική οδός. Η θέση του έργου βρίσκεται εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού. Η θέση του έργου απέχει περίπου 4 km (γραμμική απόσταση) νοτιοδυτικά της πόλης της Σερίφου. Οι πλησιέστεροι οικισμοί στη θέση του έργου είναι το Μεγάλο Χωριό σε απόσταση περίπου 2,3km βορειοδυτικά,το Μεγάλο Λιβάδι σε απόσταση περίπου 2,7km Δ-ΒΔ και ο Ράμος στα 3,3km ανατολικά . Το όριο του γηπέδου του έργου απέχει περίπου 30m από τη θάλασσα ωστόσο η χωροθέτηση των κτιρίων γίνεται σε απόσταση 100μ από την οριογραμμή αιγιαλού σύμφωνα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανονισμούς.

Το γήπεδο του έργου έχει πρόσωπο στην Επαρχιακή οδό Λιβαδίου – Μεγάλου Λιβαδίου ενώ από το βορειοανατολικό όριο διέρχεται αγροτική οδός. Η είσοδος - έξοδος του συγκροτήματος γίνεται από τη βορειοανατολική πλευρά του γηπέδου επί της αγροτικής οδού. Το Β-ΒΔ όριο του γηπέδου του έργου απέχει περίπου 20m με 30m από τη θάλασσα ωστόσο η χωροθέτηση των κτιρίων γίνεται σε απόσταση 100μ από την οριογραμμή αιγιαλού σύμφωνα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανονισμούς.

Το τουριστικό προϊόν

Στη ΜΠΕ αναφέρεται ότι στη Σέριφο εντοπίζονται ξενοδοχειακές μονάδες τριών έως πέντε αστέρων (κυρίως 4 και 3 αστέρων), με την πλειονότητα αυτών στους οικισμούς Λιβάδι και Λιβαδάκι καθώς και στη Χώρα (Σέριφο). Εντός της περιοχής μελέτης του έργου (σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τη θέση του έργου) εντοπίζονται συνολικά πέντε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενες κατοικίες, ενώ πλησίον της θέσης του έργου υπάρχει υφιστάμενο οδικό δίκτυο. «Η ευρύτερη περιοχή δεν αντιμετωπίζει, έως σήμερα, προβλήματα αρνητικής σωρευτικής δράσης, καθώς όλες οι μονάδες είναι χαμηλής δυναμικότητας, σε διάσπαρτες ενότητες που διατηρούν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της περιοχής, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο της περιοχής, σε μια προσπάθεια ομαλής ενσωμάτωσης των μονάδων στο περιβάλλον. Αντίστοιχα το υπό μελέτη έργο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να μην προκαλούνται πιέσεις στο υψηλής ποιότητας τοπίο του νησιού και να είναι αρμονικά δεμένο με το φυσικό, αλλά και αρχιτεκτονικό περιβάλλον του νησιού, με όσο το δυνατό ήπιες επεμβάσεις. Κατά συνέπεια, το προτεινόμενο έργο μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να δημιουργήσει σωρευτικές επιπτώσεις ή περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος» υποστηρίζεται στη ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΛΘ: Τι «παίζει» με τον διαγωνισμό για τον 6ο προβλήτα και τις προσφορές

Σιδηρόδρομος: Νέος διαγωνισμός για το αυτοτελές τμήμα «Νέα Καρβάλη - Τοξότες» - Ποιο είναι το story

Οδικά ΣΔΙΤ: Ετοιμάζονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Mytilineos, ΑΒΑΞ, Intrakat για projects 700 εκατ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider