Δεν εντυπωσίασαν τη Eurobank Equities τα αποτελέσματα και η μερισματική πολιτική του ΟΤΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν εντυπωσίασαν τη Eurobank Equities τα αποτελέσματα και η μερισματική πολιτική του ΟΤΕ
Δεν εντυπωσίασαν τη Eurobank Equities τα αποτελέσματα και η μερισματική πολιτική του ΟΤΕ

Με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Eurobank Equities ευθυγραμμίστηκαν τα EBITDAaL του ΟΤΕ για το τέταρτο τρίμηνο, που αυξήθηκαν κατά 2,8% μετά το -1,5% στο εννέαμηνο του 2023, δίνοντας ένα τέλος στο σερί τριών τριμήνων πτώσης σε ετήσια βάση.

Αυτό οφείλεται σε διαδοχικά βελτιωμένες βασικές τάσεις, με τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου να διαμορφώνονται στα 930 εκατ., +5,1% σε ετήσια βάση, με τα προσαρμοσμένα EBITDAaL να διαμορφώνονται στα 341 εκατ. ευρώ, +2,8% σε ετήσια βάση, ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities. Για το σύνολο του έτους, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 3,469 δισ. ευρώ (+0,4% σε ετήσια βάση) ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDAaAL ανήλθαν στα 1,342 δισ. ευρώ, -0,4% σε ετήσια βάση.

Η δημιουργία ταμειακών ροών ήταν υγιής ευθυγραμμισμένη με το guidance των 501 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, υποστηριζόμενη επίσης από τις κάπως χαμηλότερες (έναντι της αρχικής καθοδήγησης) κεφαλαιουχικές δαπάνες (που διαμορφώθηκαν στα 621 εκατ. ευρώ). Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε περαιτέρω στα 389 εκατ. από 469 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022 (εκτός μισθώσεων).

Παράλληλα, μετά από τα 425 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στους μετόχους από τις ταμειακές ροές του 2023, η διοίκηση ανακοίνωσε υψηλότερη διανομή για το 2024, στα 450 εκατ. ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνεται πρόγραμμα επαναγοράς ύψους 153 εκατ. ευρώ (-13% σε ετήσια βάση) και 297 εκατ. ευρώ σε μέρισμα (0,71 ευρώ, +23% σε ετήσια βάση). Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η πολιτική επιβράβευσης των μετοχών φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Τα νέα δεδομένα ως προς την επιβράβευση των μετόχων είναι μάλλον ουδέτερη κατά την άποψη των αναλυτών και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε re-rating.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι: 1) υπάρχουν και άλλες εισηγμένες εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και αφθονία επιβράβευσης των μετόχων (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo) και 2) άλλες Telcos που προσφέρουν επίσης απόδοση FCFE σε υψηλά μονοψήφια ή υψηλότερα επίπεδα (π.χ. DT, BT).

Στα τρέχοντα επίπεδα, η μετοχή διαπραγματεύεται με απόδοση μετρητών περίπου 8%, υποδηλώνοντας έναν περιορισμένο κίνδυνο πτώσης. Συνεπώς, «παλεύουμε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024, που θα σήμαινε το τέλος της ετήσιους cash burn των 20-30 εκατ. ευρώ και θα είχε ως αποτέλεσμα την εφάπαξ εξοικονόμηση φόρου, που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων το 2025», αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Eurobank Equities θέτει σύσταση hold για τη μετοχή του ΟΤΕ με τιμη στόχο τα 15,30 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Ράλι ανάπτυξης στο τέλος του έτους, ενισχυμένα τα έσοδα στην Ελλάδα - Αυξάνει 23% το μέρισμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider