Πόλεμος αγωγών μεταξύ Viva Wallet και JP Morgan

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος αγωγών μεταξύ Viva Wallet και JP Morgan
O ιδρυτής της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, έχει εκκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της JP Morgan. Με αγωγή απαντά και ο αμερικανικός κολοσσός.

Πόλεμος αγωγών ξεκίνησε μεταξύ του Χάρη Καρώνη και της JP Morgan για το μέλλον της Viva Wallet την ώρα που αναμένεται η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, για να προχωρήσει αφενός η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ, αφετέρου η αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω δανεισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο ιδρυτής και CEO της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, έχει εκκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της JP Morgan κατηγορώντας τη, ότι υιοθετεί πρακτικές που στόχο έχουν να καταστείλουν την ανάπτυξη της Viva. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στην αντεπίθεση έχει περάσει και ο αμερικανικός κολοσσός, καταθέτοντας αγωγή κατά του κ. Καρώνη για πρακτικές που περιορίζουν ή παρακάμπτουν τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματά της ως επενδυτή στην ελληνική εταιρεία.

Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη, σύμφωνα με τους FT.

Ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος ίδρυσε την ελληνική εταιρεία πληρωμών Viva Wallet το 2000, φέρεται να δηλώνει στην αγωγή ότι η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στις ΗΠΑ και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον κατηγορεί τον αμερικανικό κολοσσό ότι προωθεί τις δικές του λύσεις πληρωμών, ανταγωνιζόμενος ευθέως την fintech σε συγκεκριμένες αγορές της Ευρώπης. Στη νομική αγωγή αμφισβητούνται και οι όροι του δικαιώματος προαίρεσης της JPMorgan να αγοράσει τη Viva, αφού όπως αναφέρεται «δημιουργούν στρεβλά κίνητρα» για την τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να μπορέσει να πάρει την επιχείρηση σε χαμηλή τιμή το επόμενο έτος, όπως αναφέρουν οι FT.

Σημειωτέον ότι βάσει των όρων επένδυσης, η JPMorgan, το μερίδιο της οποίας στη Viva ανέρχεται σε 48,5%, μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025.

Τα στελέχη της JPMorgan, εν τω μεταξύ, αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Viva αρνείται να δεχτεί ότι η αποτίμηση των fintech εταιρειών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της ανόδου των επιτοκίων, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην αμερικανική εταιρεία με γνώση επί των διαδικασιών της αγωγής.

Οι τριγμοί στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι νέοι. Η διάσταση απόψεων είχε διαφανεί ήδη από το τέλος του περασμένου έτους όταν δύο διορισμένοι από την JPMorgan διευθυντές στο ΔΣ της Viva παραιτήθηκαν μετά από διαφωνίες σχετικά με την ανεξαρτησία τους, αναφέρουν πηγές στους FT.

Σε κάθε περίπτωση η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών σχετίζεται άμεσα με την αποτίμηση της εταιρείας και κατ επέκταση με το μέλλον της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η JPMorgan έχει απευθυνθεί στην Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα αποτίμησε την αξία της fintech 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η EY, την οποία επέλεξε η Viva, αποτιμά την εταιρεία στα 3 δισ. ευρώ. Αδιέξοδο που καλείται να λύσει πλέον το Ανώτατο Δικαστήριο.

Να θυμίσουμε ότι η Viva Wallet ιδρύθηκε το 2000 και μέσα στα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες fintechs της Νότιας Ευρώπης, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες. Το 2020 δε, μέσω της εξαγοράς της Praxia, εμπλούτισε τις δυνατότητες της αποκτώντας τραπεζική άδεια.

Η δικαστική διαμάχη με τη Viva Wallet, δεν είναι η μοναδική στην οποία έχει εμπλακεί η JP Morgan, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 40 fintechs αρχής γενομένης από το 2021.

Πέρυσι, ο αμερικανικός κολοσσός μήνυσε τον Charlie Javice, ιδρυτή της Frank, μιας πλατφόρμας χρηματοδότησης φοιτητών, την οποία η τράπεζα είχε αγοράσει έναντι 175 εκατ. δολαρίων το 2021, λόγω ισχυρισμών ότι διόγκωνε υπερβολικά τη βάση χρηστών της. Η Javice αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της JPMorgan για παραποίηση λογαριασμών και κατέθεσε ανταγωγή κατηγορώντας την τράπεζα ότι έθεσε σε κίνδυνο τη φήμη της. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Viva Wallet και Elo: Στρατηγική συνεργασία που ανατρέπει τις παραδοσιακές πλατφόρμες checkout

Νέα «πυρά» Ντάιμον (JP Morgan) για Bitcoin: Είναι άχρηστο - Μην μπλέξετε

Viva Wallet: Τα μυστικά της επένδυσης της JP Morgan και τα νέα σχέδια

gazzetta
gazzetta reader insider insider