Diamondback: Επιβεβαιώθηκε η εξαγορά-γίγας της Endeavor για 26 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Diamondback: Επιβεβαιώθηκε η εξαγορά-γίγας της Endeavor για 26 δισ. δολάρια
Η Diamondback ανακοίνωσε ότι ενισχύει το ετήσιο μέρισμά της κατά 7% στα 3,60 δολάρια ανά μετοχή, ή 90 σεντς ανά τρίμηνο, ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο.

Η συμφωνία μαμούθ στον πετρελαϊκό χώρο είναι γεγονός, καθώς η Diamondback Energy και η Endeavor Energy Resources επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα τα δημοσιεύματα για μία εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη αξίας περίπου 26 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, που σηματοδοτεί την τελευταία μεγάλη συγχώνευση στον κλάδο.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η οποία συμπεριλαμβάνει και την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Permian Basin, η Diamondback θα πληρώσει περίπου 117,3 εκατομμύρια μετοχές της και 8 δισ. δολάρια σε μετρητά, για να δώσει στους σημερινούς μετόχους της περίπου το 60,5% της συγχωνευμένης εταιρείας. Οι κάτοχοι μετοχών της Endeavor θα κατέχουν το υπόλοιπο 39,5%.

Η Diamondback ανακοίνωσε ότι ενισχύει το ετήσιο μέρισμά της κατά 7% στα 3,60 δολάρια ανά μετοχή, ή 90 σεντς ανά τρίμηνο, ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο.

Η εταιρεία θα μειώσει επίσης τη δέσμευσή της για απόδοση κεφαλαίου προς τους μετόχους στο 50% των ελεύθερων ταμειακών ροών, από το 75% των ελεύθερων ταμειακών ροών, προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος.

«Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι να μειώσουμε το pro forma καθαρό χρέος κάτω από τα 10 δισ. δολάρια πολύ γρήγορα, διασφαλίζοντας την ισχύ του ισολογισμού και την καλύτερη πιστωτική ποιότητα στην κατηγορία», ανακοίνωσε η Diamondback.

Ο CEO της Diamondback, Τράβις Στις, δήλωσε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει μια «απαραίτητη» ανεξάρτητη βορειοαμερικανική εταιρεία πετρελαίου με «κύριο βάθος και ποιότητα που θα μεταφραστεί σε ταμειακές ροές με μια δομή με το χαμηλότερο κόστος στον κλάδο», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει ετήσιες συνέργειες ύψους 550 εκατ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

«Η Diamondback έχει αποδειχθεί ότι είναι κορυφαίος χειριστής χαμηλού κόστους στο Permian Basin τα τελευταία 12 χρόνια και αυτός ο συνδυασμός μας επιτρέπει να φέρουμε αυτή τη δομή κόστους σε ένα μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο και να διαθέσουμε κεφάλαιο σε μια ισχυρότερη pro forma θέση αποθεμάτων», δήλωσε ο Στις.

Η συμφωνία δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα από την Wall Street Journal, η οποία επικαλέστηκε πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προσφορά της Diamondback υπερτερεί εκείνη της ConocoPhillips, που επίσης ενδιαφερόταν για την Endeavor. Ωστόσο, η κεφαλαιακή αξία της Diamondback διαμορφώνεται στα 27,3 δισ. δολάρια, πολύ χαμηλότερα από τα 133 δισ. δολάρια της ConocoPhillips.

Ο Στις της Diamondback δήλωσε ότι η Endeavor έχει δημιουργήσει «την υψηλότερης ποιότητας ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες». Οι δύο εταιρείες «μοιράζονται παρόμοια κουλτούρα και φιλοσοφία λειτουργίας», καθώς και την ίδια «γειτονιά» στο Midland του Τέξας, όπου τα δύο γραφεία τους βρίσκονται απέναντι το ένα από το άλλο.

Η Endeavor, που ιδρύθηκε το 1979, διευθύνεται από τον Autry C. Stephens, με 1.200 υπαλλήλους και 344.000 στρέμματα στο Midland Basin, το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του Τέξας και του Νέου Μεξικού.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα έχει περίπου 838.000 στρέμματα και 816.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (MBOE), και συνολική αξία άνω των 50 δισ. δολαρίων. Η Diamondback αναμένει να κλείσει τη συμφωνία στο τέταρτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ευκαιρία για άλμα στις οικονομικές σχέσεις με τη Σερβία – Σημαντικές συνέργειες σε μεταφορές, ενέργεια και τράπεζες

Άνω του στόχου τα έσοδα Ιανουαρίου: «Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη σε αγρότες και ευάλωτους

Medusoil: Πάνω από 5 εκατ. ευρώ στη startup που δημιουργεί μια βιώσιμη εναλλακτική για το τσιμέντο

gazzetta
gazzetta reader insider insider