Τι χρειάζεται για το «άλμα προς τα εμπρός» - Τα μηνύματα του ΣΕΒ για μισθούς, επενδύσεις και ενεργειακή μετάβαση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι χρειάζεται για το «άλμα προς τα εμπρός» - Τα μηνύματα του ΣΕΒ για μισθούς, επενδύσεις και ενεργειακή μετάβαση
«Είναι πιο εύκολο απ’ ότι στο παρελθόν ένα άλμα προς τα μπροστά… Χρειάζεται όμως όλοι να ξεβολευτούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ποιες μεταρρυθμίσεις θεωρούν απαραίτητες οι επιχειρήσεις

Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές για να εκμεταλλευτούμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για τη χώρα μας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά την παρουσίαση της φετινής έρευνας «Business Pulse». Για να γίνει «αυτό το άλμα προς τα εμπρός» θα πρέπει πολιτεία, επιχειρήσεις και κοινωνία να «ξεβολευτούν» και να υπάρξει «συνεργασία», τόνισε ακόμη ο κ. Παπαλεξόπουλος.

«Χρειάζεται να επιταχύνουμε τις αλλαγές και οι επιχειρήσεις και η δημόσια διοίκηση. Και είναι ένα από τα ευρήματα της έρευνας ότι οι επιχειρήσεις έχουν πλήρη συνείδηση της ανάγκης για αυτοβελτίωση. Όχι σε όλα, όχι με το βάθος που θα θέλαμε, αλλά σε μεγάλο βαθμό. Αναγνωρίζουν την ανάγκη να επενδύσουν και στους ανθρώπους τους και στη τεχνολογία για να είναι μέρος της λύσης και του διαλόγου που πρέπει να γίνει μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η όποια βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι στην καλύτερη περίπτωση ημιτελής. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται και χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και τομές για να αναμετρηθούμε όχι μόνος με τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τις προκλήσεις που έρχονται».

«Είναι πιο εύκολο απ’ ότι στο παρελθόν ένα άλμα προς τα μπροστά που θα ωφελήσει όλους. Είναι εφικτό να αλλάξουμε πιο εύκολα το παραγωγικό μοντέλο, ώστε να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τη γνώση που χρειάζεται για να διατηρήσουμε το βιωτικό μας επίπεδο. Είναι στα χέρια μας αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα. Χρειάζεται όλοι να ξεβολευτούμε και χρειάζεται συνεργασία κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται».

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε πως στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων γίνονται προσπάθειες, υπάρχει πρόοδος αλλά απαιτούνται πιο τολμηρές, πιο γενναίες και πιο ριζοσπαστικές τομές. Σύμφωνα με την έρευνα το 67% των επιχειρήσεων θεωρεί πως πρέπει να βελτιωθεί η διαφάνεια και τα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, ενώ αντίστοιχο ποσοστό σημειώνει πως πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική ανταγωνιστικότητα. Το 64% ζητά σταθερό φορολογικό πλαίσιο και το 54% βελτίωση του κόστους ενέργειας.

«Περάσαμε 10 χρόνια κρίσης την οποία αφήνουμε πίσω μας. Έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα από το εξωτερικό και προσελκύουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Υπάρχει πρόοδος και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η Ελλάδα είναι πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν τέλος άπλετοι πόροι διαθέσιμοι στην οικονομία από την Ευρώπη και το Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτούν πολλά έργα. Ο τουρισμός πάει καλά. Η βιομηχανία μετά από μια δύσκολη εποχή πάει καλά, γίνονται επενδύσεις ίσως όχι στο επίπεδο που θα θέλαμε», ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Για την έλλειψη δεξιοτήτων

Η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές. Βέβαια στη χώρα μας λόγω ιστορικότητας και παράδοσης είναι πιο έντονο. Ενώ επισήμως η ανεργία είναι κοντά στο 10% όλο και περισσότερες επιχειρήσεις λένε πως δεν βρίσκουν ανθρώπους. Για τα ξενοδοχεία, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα ή τις αγροτικές εργασίες», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος και τόνισε πως «οι εξηγήσεις αλλά και οι λύσεις δεν είναι απλές»

«Πριν μιλήσουμε για μετανάστευση έχει σημασία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης γυναικών στην ΕΕ. Έχουμε φτωχές επιδόσεις στον τρόπο ενσωμάτωσης των νέων στην παραγωγική εργασία. Έχουμε μια παράδοση να μην εκμεταλλευόμαστε όσο θα μπορούσαμε τους ηλικιωμένους, η μείωση της φορολογίας των συνταξιούχων που θέλουν να δουλέψουν είναι ιδιαίτερα θετική. Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να κάνουμε», υπογράμμισε ακόμη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε το δημογραφικό «αμείλικτο» και υπογράμμισε πως «το ότι οι Έλληνες που θα μπορούν να εργαστούν τα επόμενα χρόνια θα είναι λιγότεροι από σήμερα, είναι αναπόφευκτο. Για αυτό πρέπει να δούμε αν θέλουμε μετανάστευση και τι είδους μετανάστευση θέλουμε. Αυτή είναι μια από τις δύσκολες συζητήσεις που πρέπει να κάνουμε».

SOS για το μη μισθολογικό κόστος

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε ειδικά στην έλλειψη επαγγελματιών που έχουν δεξιότητες και γνώσεις και συνήθως στελεχών τα μεσαία τμήματα διοίκησης. Ειδικά σε αυτό το επίπεδο «το brain drain έχει ανασχεθεί αλλά δεν έχει αντιστραφεί» και για αυτό είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ του καθαρού μισθού και του συνολικού κόστους για μια οργανωμένη επιχείρηση.

«Για ένα στέλεχος που μπορεί να βγάζει 3.500 ευρώ τον μήνα για κάθε 1 ευρώ αύξηση που θέλουμε να δώσουμε το κόστος στην επιχείρηση είναι 3 ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνοντας πως αυτά είναι τα στελέχη που φεύγουν είτε σε χώρες με πολύ υψηλότερους μισθούς ή σε χώρες της Μ. Ανατολής με μηδενική φορολογία.

Μιλώντας ιδιαίτερα για το ύψος των μισθών ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «οι καλύτεροι μισθοί δεν νομοθετούνται, δεν διατάσσονται. Οι καλύτεροι μισθοί παράγονται». Υπό αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «το θέμα μας είναι να δώσουμε καλύτερους μισθούς ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαλεξόπουλος εκτίμησε πως η στενότητα της αγοράς εργασίας θα σπρώξει τους μισθούς προς τα πάνω. «Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, το 67% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωση των αποδοχών ως προϋπόθεση βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή το 84% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η φορολογία της εργασίας παραμένει εμπόδιο για τη βελτίωση των μισθών.

Το κόστος ενέργειας και η πράσινη μετάβαση

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι από τους κερδισμένους της ενεργειακής μετάβασης» και να γίνει από παραγωγός ενέργειας από καταναλωτής σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος υπογραμμίζοντας πως για να γίνει αυτό θα υπάρξει «μια πολύ δύσκολη επώδυνη και ακριβή» μεταβατική περίοδος.

«Η ενεργειακή μετάβαση στοιχίζει πολλά λεφτά σε επιχειρήσεις πριν δούμε τα οφέλη. Απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και υποδομές για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και χρειάζεται παράλληλα με την ενεργειακή μετάβαση και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε να μην χάσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Να μην ξεχνάμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις ανισότητες, σε μια κοινωνία που ήδη υποφέρει».

Στο μεταξύ το 52% των επιχειρήσεων κρίνει πως η μείωση του κόστους ενέργειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ το 75% κρίνει πως η πολιτεία πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα του κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον αέρα οι πληρωμές των αγροτών... Λύσεις καλείται να δώσει η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Όλες οι ευκαιρίες προνομιακής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ποια προγράμματα έρχονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider