Κίνα: «Φουντώνουν» οι ανησυχίες για την χρεωμένη αγορά ακινήτων μετά την χρεοκοπία της σκιώδους τράπεζας Zhongzhi

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: «Φουντώνουν» οι ανησυχίες για την χρεωμένη αγορά ακινήτων μετά την χρεοκοπία της σκιώδους τράπεζας Zhongzhi
Ο τεράστιος τομέας ακινήτων της χώρας έχει επίσης παγιδευτεί στη μέση μιας καταστολής της σκιώδους τραπεζικής που χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες ακινήτων για την αγορά γης από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Ανησυχίες για την οικονομική υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και ιδιαίτερα για τους κλάδους της τραπεζικής και των ακινήτων γεννά η περίπτωση της σκιώδους τράπεζας Zhongzhi Enterprise, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αργά την Παρασκευή, καθώς ο κινεζικός όμιλος δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του εν μέσω μιας επιδεινούμενης κρίσης στο real estate στη χώρα.

Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση με το επιχείρημα ότι «είναι ξεκάθαρο» ότι δεν έχει την ικανότητα να αποπληρώσει το χρέος της και ότι έχει ανεπαρκή περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει τις οφειλές της, σύμφωνα με το CNBC.

Οι σκιώδεις τράπεζες στην Κίνα λειτουργούν συγκεντρώνοντας τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να προσφέρουν δάνεια για επενδύσεις σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Εταιρείες όπως η Zhongzhi έχουν συχνά χρηματοδοτήσει πολλούς μεγάλους κινέζους κατασκευαστές ακινήτων.

Η Zhongzhi είχε προειδοποιήσει για την κακή οικονομική της κατάσταση ήδη από τον Αύγουστο, όταν το Reuters δημοσιοποίησε ότι η εταιρεία είχε ενημερώσει τους επενδυτές ότι αντιμετώπιζε κρίση ρευστότητας.

Στη συνέχεια, κήρυξε αφερεγγυότητα τον Νοέμβριο, λίγο μετά την οποία η αστυνομία του Πεκίνου ξεκίνησε έρευνα για τη χρεωμένη σκιώδη τράπεζα.

«Ενώ οι πιστωτές της εταιρείας είναι κυρίως πλούσια άτομα και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η κατάρρευσή της θα μπορούσε ωστόσο να βλάψει τη γενική εμπιστοσύνη της αγοράς. Θα μπορούσε επίσης να ανανεώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον κλάδο των καταπιστευμάτων και εάν θα είχε ευρύτερες και σημαντικές επιπτώσεις στον προβληματικό κλάδο των ακινήτων», έγραψαν αναλυτές της Commerzbank.

Περισσότερα προβλήματα για τις σκιώδεις τράπεζες;

Η κυβέρνηση της Κίνας προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να περιορίσει την ταχεία ανάπτυξη του μη τραπεζικού χρέους που εκδίδονται από σκιώδεις τράπεζες.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Κίνα είναι κρατικές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για τις μη κρατικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις παραδοσιακές τράπεζες για χρηματοδότηση, κάτι που είχε συμβάλει στην άνοδο της σκιώδους τραπεζικής.

Ο τεράστιος τομέας ακινήτων της χώρας έχει επίσης παγιδευτεί στη μέση μιας καταστολής της σκιώδους τραπεζικής που χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες ακινήτων για την αγορά γης από τις τοπικές κυβερνήσεις.

«Δεν αναμένουμε κυβερνητική διάσωση, καθώς πολλά προϊόντα της Zhongzhi είναι μη τυποποιημένα προϊόντα διαχείρισης πλούτου που είχαν αποθαρρυνθεί ή απαγορευτεί εδώ και καιρό από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές - μερικά είναι συγκρίσιμα με ένα σχέδιο Ponzi», είπε η Zerlina Zeng, ανώτερη πιστωτική αναλύτρια στην CreditSights.

Η αγορά ακινήτων της Κίνας μαστίζεται από κρίση χρέους από το 2020, με τους γίγαντες των ακινήτων όπως η Evergrande και η Country Garden να αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα τέλη. Οι ταμειακές ροές έχουν στερέψει, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης των πωλήσεων κατοικιών.

Η αύξηση των πωλήσεων κατοικιών και οι τιμές παρέμειναν υποτονικές, αλλά το Πεκίνο ξεκίνησε μια ευρύτερη απομόχλευση του κάποτε διογκωμένου τομέα ακινήτων - ο οποίος αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα περίπου το ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Apple: Σε πτώση οι πωλήσεις του iPhone στην Κίνα

Μπέρμποκ: Έκκληση στο Ισραήλ για «λιγότερο εντατική» στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα

Γερμανία: Διατεθειμένη πλέον να εγκρίνει την πώληση Eurofighter στη Σαουδική Αραβία

gazzetta
gazzetta reader insider insider