Ψάλτης: Ιδιωτικοποίηση, συμμαχία με Unicredit και μέρισμα, ορόσημα για την Alpha Bank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάλτης: Ιδιωτικοποίηση, συμμαχία με Unicredit και μέρισμα, ορόσημα για την Alpha Bank
Βασίλης Ψάλτης
Η θέση στην οποία βρίσκεται η Τράπεζα, μετά μάλιστα και την είσοδο της Unicredit στο μετοχικό της κεφάλαιο, εξασφαλίζει το πράσινο φως από την ΕΚΤ για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος, ύστερα από 15 χρόνια.

Στη διανομή μερίσματος, που υπολογίζεται στο 20% των κερδών του 2023, αναμένεται να προχωρήσει η Alpha Bank το 2024, καθώς έχει επιτύχει υψηλή κερδοφορία, υψηλή επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού.

Η θέση στην οποία βρίσκεται η Τράπεζα, μετά μάλιστα και την είσοδο της Unicredit στο μετοχικό της κεφάλαιο, εξασφαλίζει το πράσινο φως από την ΕΚΤ για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος, ύστερα από 15 χρόνια. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank είναι η μόνη εισηγμένη που από το 1949 έδινε σταθερά μέρισμα κάθε χρόνο, μέχρι το 2008 όταν με την έναρξη της κρίσης οι τράπεζες έλαβαν στήριξη με τις προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη. Ανοίγει επίσης νέα σελίδα για την Alpha Bank που μπαίνει στο 2024 έχοντας επιτύχει σημαντικούς στόχους – ορόσημα.

«Η UniCredit μαζί με την Reggeborgh αποτελούν ένα συμπαγές group μετόχων, το οποίο προσδίδει αυτοπεποίθηση στην Alpha Βank», είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνάντηση της διοίκησης με δημοσιογράφους, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, οροθετώντας τον πρώτο στόχο της Alpha Bank που ήταν η επανιδιωτικοποίησή της. Σε συνάφεια με τις ισχυρές επιδόσεις και την απεμπλοκή της Τράπεζας από τον έλεγχο του ΤΧΣ με την είσοδο της Unicredit σε ποσοστό 9% στο μετοχικό της κεφάλαιο, ο επόμενος στόχος της Διοίκησης Ψάλτη ήταν η ανταμοιβή των μετόχων. Ο SSM αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως στην Αlpha Bank για διανομή μερίσματος τον Απρίλιο, μετά την υποβολή των εσωτερικών stress tests των τραπεζών στον επόπτη τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι ενισχυτικά στην διανομή μερίσματος λειτουργεί η υψηλότερη παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου στην Τράπεζα. Σε αυτό έχουν συμβάλει τα μέγιστα οι τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων (synthetic securitizations) στις οποίες έχει προχωρήσει η Τράπεζα, συνολικού ύψους 4,1 δις. ευρώ φέτος (στο δ΄ τρίμηνο 1,6 δις. ευρώ και άλλα 2,5 δις. τα προηγούμενα τρίμηνα).

Τρίτος βασικός στόχος που είχε θέσει η Alpha Bank εντός του 2023 ήταν να ανοίξει «παράθυρο» εξωστρέφειας για την ίδια και τους πελάτες της και αυτό το κατάφερε μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και την είσοδο της Unicredit. Πρόκειται για συναλλαγή με τρεις πτυχές για την Alpha Bank: ευρύτερη εμπορική συνεργασία με την Unicredit στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων και ειδικότερα στα αμοιβαία κεφάλαια, πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων επενδυτικού τύπου (unit linked), σύμπραξη στην αγορά της Ρουμανίας, με συγχώνευση της Alpha Bank Romania και διατήρηση από την Alpha Bank ποσοστού 9,9% στην ενιαία τράπεζα. Αναφορικά με την πρόοδο της συναλλαγής, τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί το confirmatory due diligence μεταξύ των δύο πλευρών, τον Μάρτιο αναμένονται οι εποπτικές εγκρίσεις και θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Σημειώνεται ότι η έξοδος της Alpha Bank από την Ρουμανία και η επικέντρωσή της στον ελλαδικό χώρο (Ελλάδα – Κύπρος) εξυπηρετεί το ευρύτερο σχέδιο της Τράπεζας να ανοίξει «παράθυρα» στους Έλληνες πελάτες της, μέσω της συνεργασίας με την Unicredit στην Ρουμανία, συνδέοντάς τους με τις αγορές της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και να προσελκύσει επιχειρήσεις ευρωπαϊκές, αλλά και από την Μέση Ανατολή να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα αποτελεί όαση στο περιβάλλον αβεβαιοτήτων που επικρατεί, μας το λένε όλοι οι ξένοι με τους οποίους συνομιλούμε», είπε ο CEΟ της Alpha Bank, προσθέτοντας ότι η Alpha Bank θέλει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή.

Σημειώνεται ότι η κίνηση με τη Unicredit στην Ρουμανία φέρνει την Alpha Bank σε θέση να φτάσει τα επενδεδυμένα κεφάλαιά της στη ρουμανική αγορά στα 2,45 δισ. ευρώ το 2025 από 450 εκατ. ευρώ που είχε επενδεδυμένα. Μάλιστα, ενόψει Βασιλείας IV, η οποία θα αυξάνει γεωμετρικά στα κεφάλαια των τραπεζών τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού, η Alpha Bank εξαπλώνεται εμμέσως, χωρίς να έχει ανάγκη αυτόνομης παρουσίας με ό,τι αυτή συνεπάγεται σε κόστος και κεφάλαια.

Αναφερόμενος σε άλλους μεγάλους στόχους που υποσχέθηκε και υλοποίησε η Alpha Bank, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων, από δείκτη NPE στο 43% το 2019 σε 7% σήμερα, μέσω σειράς συναλλαγών, με εμβληματική την τιτλοποίηση Galaxy, δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη.

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάκτηση, το 2022, της 1ης θέσης στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, με την Alpha Bank να είναι παρούσα σε όλες τις χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων (σε ενέργεια, υποδομές, τουρισμό, ΔΕΔΔΗΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό) και την δυναμική της να επαυξάνεται μετά την είσοδο της Unicredit.

Τέλος, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό και στις επενδύσεις (της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ ετησίως) που υλοποιεί η Alpha Bank στην τεχνολογία (σημειώνεται ότι η Τράπεζα δεν επένδυε στην τεχνολογία μέχρι το 2017) , λέγοντας ότι η Alpha Bank σύντομα θα ξεχωρίσει σε εξυπηρέτηση των πελατών και προσβασιμότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: «Ανοίγουν» οι προσφορές για τη mega Παραχώρηση – Ο ισχυρός ανταγωνισμός και τα σενάρια

ΤτΕ: Η «αλυσιδωτή αντίδραση» που οδηγεί σε ανάπτυξη την ελληνική οικονομία – Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider