Ενέργεια και μεταφορικό κόστος έπληξαν την κερδοφορία της Marks & Spencer στην Ελλάδα - Η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια και μεταφορικό κόστος έπληξαν την κερδοφορία της Marks & Spencer στην Ελλάδα - Η επόμενη μέρα
Ενίσχυση του κύκλου εργασιών αλλά σημαντική πτώση της κερδοφορίας στη σκιά της εκτόξευσης του κόστους για τη γνωστή αλυσίδα λιανεμπορίου. Πού άνοιξε νέα καταστήματα και πού ποντάρει για το 2024. Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις.

Σε ανοδική πορεία προσβλέπει για το επόμενο διάστημα η Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ, ποντάροντας στην αποκλιμάκωση του κόστους σε ενέργεια και μεταφορές, με τη διοίκηση της εταιρείας να αξιολογεί τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα από στοχευμένες προσθήκες στο δίκτυο των καταστημάτων της, αλλά και μέσω επενδύσεων σε εναλλακτικά κανάλια πώλησης.

Στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2023, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του λιανεμπορίου και κατέχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης του ονόματος Marks & Spencer στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 66,2 εκατ. ευρώ έναντι 57,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση 14,9%. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 33,5 εκατ. ευρώ από 32,4 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση σημειώνοντας αύξηση 3,4%, γεγονός που αποδίδεται μεν στην άνοδο του κύκλου εργασιών, περιορίζεται δε λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους των προϊόντων και ως ποσοστό επί των πωλήσεων ανέρχεται σε 51% έναντι 56% απ' την προηγούμενη χρήση.

Σημαντική πτώση της κερδοφορίας

Τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας διαμορφώθηκαν κατά τη τρέχουσα χρήση στα 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 9,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 47,6%, λόγω κυρίως της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους μεταφορών (περίπου 1,3 εκατ. ευρώ), των προβλέψεων κατάπτωσης εγγυήσεων για εκμίσθωση καταστημάτων (1 εκ. ευρώ), καθώς και λόγω του οφέλους των αποτελεσμάτων που είχε η εταιρεία κατά το προηγούμενο έτος από τις σημαντικές εκπτώσεις ενοικίων και απελευθέρωση προβλέψεων σχετιζόμενες με την πανδημία Covid-19 (περίπου 2,7 εκατ. ευρώ).

Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα (έξοδα) διαμορφώθηκαν στα 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 0,8%, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) διαμορφώθηκαν για την τρέχουσα χρήση σε κέρδη 0,2 εκατ. ευρώ, έναντι 5,3 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο.

Σύμφωνα πάντα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, το σύνολο του ενεργητικού για τη χρήση διαμορφώθηκε στα 52,7 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου ποσού των 47,3 εκατ. ευρώ για τη προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας αύξηση 11,5%, ενώ η καθαρή θέση έχει θετικό πρόσημο και διαμορφώθηκε στα 7,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το σύνολο των υποχρεώσεων στο τέλος της χρήσης διαμορφώθηκε στα 45,5 εκατ. ευρώ έναντι 40,1 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 13,3%.

Ολοκληρωτική καταστροφή για το κατάστημα της Λάρισας λόγω Daniel

Όπως ενημερώνει η διοίκηση, την 8η Σεπτεμβρίου 2023, το κατάστημα της εταιρείας στη Λάρισα υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, με αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας, την απώλεια εμπορευμάτων αξίας 184 χιλ. ευρώ και παγίων περιουσιακών στοιχείων αναπόσβεστης αξίας 11 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όσον αφορά στην αποζημίωσή της βάσει των ασφαλιστικών συμβολαίων που είναι σε ισχύ.

Με ένα δίκτυο 28 καταστημάτων

Κατά τη διάρκεια του 2022 η Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ προχώρησε στο άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων, το πρώτο στην πόλη της Καλαμάτας τον και το δεύτερο στο εμπορικό πάρκο Top Parks στον Πειραιά τον Δεκέμβριο.

Στο τέλος της χρήσης η εταιρεία είχε σε λειτουργία συνολικά 28 καταστήματα, με το προσωπικό να ανέρχεται σε 580 άτιμα, έναντι 540 ατόμων στα τέλη Μαρτίου 2022.

Η Marks and Spencer PLC συμμετέχει έμμεσα με ποσοστό 80% στο μετοχικό κεφάλαιο της Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ, μέσω της θυγατρικής Marks and Spencer BV και έχει τον έλεγχο της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: 9η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2023

Σε κίνδυνο οι θαλάσσιες διαδρομές - Τι θα γίνει αν «κλείσει» η Διώρυγα του Σουέζ;

Δημογραφικό σοκ σε 4 ελληνικές περιφέρειες - Ευρωπαϊκή συνδρομή για να «φρενάρει» το brain drain

gazzetta
gazzetta reader insider insider