Πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο: Οι οκτώ παρεμβάσεις - κλειδιά για την ενίσχυση της μεταποίησης 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο: Οι οκτώ παρεμβάσεις - κλειδιά για την ενίσχυση της μεταποίησης 
Παρεμβάσεις σε οκτώ πεδία πολιτικής για την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα προτείνει η μελέτη του ΙΟΒΕ.

Παρεμβάσεις σε οκτώ πεδία πολιτικής, από το φορολογικό έως τον χωροταξικό σχεδιασμό, για την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα προτείνει η μελέτη του ΙΟΒΕ για την ελληνική μεταποίηση που παρουσιάστηκε χθες.

Όπως αναφέρεται σχετικά στη μελέτη του ΙΟΒΕ η βελτίωση της νομοθεσίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Ο περιορισμός του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του δημοσίου αποτελούν μέσο για την προώθηση, προσέλκυση και διευκόλυνση διεθνών και εγχώριων επενδύσεων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ακόμη, οι ρυθμιστικές αγκυλώσεις, η πολυνομία, ενίοτε η υπερκάλυψη νόμων σε διάφορα ζητήματα, καθώς και η πολυπλοκότητα αποτελούν σημαντικό τροχοπέδη στην ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας, πλήττουν τη βιομηχανία και τη ανταγωνιστικότητα της.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της εγχώριας μεταποίησης στις εξής κατευθύνσεις:

Ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο

Αναγκαία κρίνεται η διαμόρφωση ενός φορολογικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη των επενδύσεων συμβάλλοντας στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται φορολογικά κίνητρα όπως τα κίνητρα διατήρησης ταλέντων, η επέκταση για τουλάχιστον μία 10ετία του χρόνου συμψηφισμού των σωρευμένων ζημιών με μελλοντικά κέρδη και οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, οι οποίες επιφέρουν αύξηση της ρευστότητας στην επιχείρηση, επιτρέποντας να υλοποιήσει περισσότερες νέες επενδύσεις, και με σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομία, και κυρίως χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Για τη φορολογική πολιτική η μελέτη του ΙΟΒΕ προτείνει ακόμη:

  • Απλούστευση των ελεγκτικών διαδικασιών φορολογικών ελέγχων.
  • Μείωση υπερβολικής φορολόγησης των βιομηχανικών επιχειρήσεων ,πχ, έμμεσοι φόροι στην παραγωγή (όπως ΕΦΚ, ΥΚΩ στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας).
  • Μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Οι εργοδοτικές εισφορές υπερβαίνουν το μέσο όρο στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, καθώς και το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ενδεικτικά μία μείωση πέντε ποσοστιαίων μονάδων θα επιφέρει άνοδο στις θέσεις απασχόλησης, περίπου κατά 8 χιλ.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες παρεμβάσεις προτείνονται:

  • Καθιέρωση στοχευμένων κινήτρων στήριξης της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
  • Ολοκλήρωση και ευθυγράμμιση Χωροταξικού σχεδιασμού με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τη βιομηχανία και για τις ΑΠΕ.
  • Καθιέρωση επενδυτικών κινήτρων σε «πράσινο» και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και μηχανήματα, καθώς και σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, και την αναβάθμιση της βιομηχανίας.
  • Επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών και απλοποίηση αδειοδοτήσεων σε παραγωγικές βιομηχανικές επενδύσεις, «πράσινες» επενδύσεις, επενδύσεις και εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ
  • Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων με δημιουργία κεντρικής αρχής αδειοδοτήσεων, ενιαίες άδειες (single license), δεσμευτική τήρηση χρονοδιαγραμμάτων από τις δημόσιες αρχές, επιτάχυνση γραφειοκρατικών και δικαστικών διαδικασιών.
  • Διοικητική μεταρρύθμιση και την επιτάχυνση στην απόδοση δικαιοσύνης.
  • Έξυπνοι χρηματοδοτικοί και επενδυτικοί μηχανισμοί πλέον των υπαρχόντων προσπαθειών για τη στήριξη της ρευστότητας και των επενδυτικών αναγκών των επιχειρήσεων.
  • Διευκόλυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών για τη στήριξη της μεγέθυνσης των ΜμΕ και τη δημιουργία μεγαλύτερων, ανταγωνιστικότερων και περισσότερο καινοτόμων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους.
  • Διευκόλυνση επιλεγμένων επενδυτικών έργων στρατηγικού ενδιαφέροντος και υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dimand: Προ των πυλών η λειτουργία του εμβληματικού Piraeus Tower

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's με θετικό outlook

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,85 δισ., deal με ΔΕΔΔΗΕ για «έξυπνους» μετρητές – Η επέκταση δράσεων και τα νέα τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider