Helleniq Energy: Επενδυτική «ψήφος εμπιστοσύνης» με το placement – Συμμετοχή μεγάλων ξένων θεσμικών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Helleniq Energy: Επενδυτική «ψήφος εμπιστοσύνης» με το placement – Συμμετοχή μεγάλων ξένων θεσμικών
Η σημαντική υπερκάλυψη καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της αγοράς στις αναπτυξιακές προοπτικές της Helleniq Energy.

Σε ψήφο εμπιστοσύνης στο στρατηγικό πλάνο που έχει καταρτίσει η διοίκηση της Helleniq Energy, αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, εξελίχθηκε η διαδικασία διάθεσης μετοχών του ενεργειακού Ομίλου από τους δύο βασικούς μετόχους του, δηλαδή το Δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) και την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (συμφερόντων Λάτση).

Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά πάνω από 3 φορές, με τη τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 7 ευρώ. Σημαντικό είναι επίσης πως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, στη διαδικασία συμμετείχαν μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Μάλιστα, το «παρών» έδωσαν και επενδυτές εκτός Ευρώπης.

Η συνέπεια ήταν, όπως έγραψε το insider.gr, ο αρχικός στόχος διάθεσης να αναθεωρηθεί από το 10% στο 11%, ήτοι να διατεθούν 33,6 εκατ. υφιστάμενες μετοχές. Οι μετοχές προήλθαν από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean, σε αναλογία 40:60 – δηλαδή όση ήταν και η αναλογία της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο του ενεργειακού Ομίλου.

«Θετικό σήμα» για το Vision 2025

Υπενθυμίζεται ότι πριν από το placement η Paneuropean ήλεγχε το 47,12% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,48%. Σήμερα το πρωί θα εκδοθεί χρηματιστηριακή ανακοίνωση, με όλα τα στοιχεία σχετικά με την ιδιωτική τοποθέτηση.

Σκοπός της εισαγωγής νέων μετοχών στο ΧΑ είναι να ενισχυθεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών. Αυτό σημαίνει πως με τη συγκεκριμένη κίνηση θα υπάρξει καλύτερη αποτίμηση του Ομίλου, η οποία θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές του, την ίδια στιγμή που η μετοχική του σύνθεση θα διεθνοποιηθεί περαιτέρω, με την είσοδο ισχυρών θεσμικών εκτός συνόρων μέσω του placement.

Παράλληλα, το ποσοστό υπερκάλυψης, αλλά και το προφίλ των επενδυτών που συμμετείχαν, αποτυπώνουν τα «θετικά σήματα» των διεθνών αγορών στον παρόν και το μέλλον της Helleniq Energy, όπως αυτό προδιαγράφεται μέσα από το στρατηγικό σχέδιο Vision 2025 που έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκησή της, με συνέπεια να έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του.

Το ολιστικό αυτό πλάνο φιλοδοξεί να καταστήσει την Helleniq Energy πρωταγωνιστή στην «πράσινη» μετάβαση. Για αυτό τον σκοπό, προβλέπει τόσο τη δραστική μείωση των εκπομπών που σχετίζονται από το core business του Ομίλου, όσο και την απόκτηση ισχυρού αποτυπώματος σε όλους τους ενεργειακούς κλάδους που σχετίζονται με την απανθρακοποίηση – όπως τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τα offshore αιολικά και την ηλεκτροκίνηση.

Επενδύσεις έως 4 δισ. έως το 2030

Υπενθυμίζεται ότι «κοινός παρονομαστής» των πρωτοβουλιών του Vision 2025 είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 50% μέχρι το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, θα επενδυθούν 3,5 – 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της 10ετίας, με το 50% των κεφαλαίων να προορίζεται για τη «νέα ενέργεια», δηλαδή σε ενεργειακούς κλάδους που έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την κύρια δραστηριότητά του.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα επενδυθούν στην κύρια δραστηριότητα των ΕΛΠΕ, με σκοπό την προσαρμογή της στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Κάτι που θα γίνει με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης των εκπομπών άνθρακα, όπως το mega πρότζεκτ για την κάλυψη έως και 100% των αναγκών σε ρεύμα του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης με «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Από τον Απρίλιο οι μηνιαίες καταμετρήσεις των «ρολογιών» - Τέλος στους έναντι λογαριασμούς

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους «κουρεύεται» το τεκμήριο, ποιοι απαλλάσσονται

Στις Βρυξέλλες τα βλέμματα – Οι αλλαγές στο φορολογικό – Τα «μεγάλα» και τα «μικρά» του μετρό 

gazzetta
gazzetta reader insider insider