Στα 7 ευρώ η ολοκλήρωση του placement για το 11% της HelleniQ Energy - Πάνω από τρεις φορές υπερκάλυψη

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 7 ευρώ η ολοκλήρωση του placement για το 11% της HelleniQ Energy - Πάνω από τρεις φορές υπερκάλυψη
Υψηλή είναι η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της HelleniQ Energy, το οποίο διαθέτουν το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil (όμιλος Λάτσης), μέσω του accelerated book building.

Τελευταία ενημέρωση 23:19

Υψηλή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το 11% (αναθεωρήθηκε από το αρχικό 10% που είχε οριστεί - 10% +2% ήταν ο σχεδιασμός αναλόγως της ζήτησης) του μετοχικού κεφαλαίου της HelleniQ Energy, το οποίο διέθεσαν το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil (όμιλος Λάτσης), μέσω accelerated book building.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η διάθεση αφορά 33,6 εκατ. υφιστάμενες μετοχές, ήτοι περίπου 235 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες του insider.gr κάνουν λόγο για περιορισμένες εγγραφές κάτω των 7 ευρώ (ήτοι με ένα discount της τάξεως του 9,1%), καθώς το bulk των limit orders ήταν στα 7 και άνω, συνεπώς υφίσταται ο κίνδυνος για τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνταν χαμηλότερα να μείνουν εκτός της συναλλαγής.

Αξίζει να επισημανθεί πως δεν υπήρχε συγκεκριμένο εύρος τιμής διάθεσης (ελεύθερη τιμή), ενώ στο επίπεδο των 7 ευρώ πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες εγγραφές και το επίπεδο υπερκάλυψης ξεπέρασε τις τρεις φορές, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Ως συνέπεια, η τιμή διάθεσης «κλείδωσε» στα 7 ευρώ.

Να σημειωθεί πως για τα ξένα χαρτοφυλάκια, η καταβολή του ποσού θα διενεργηθεί σε χρονικό ορίζοντα Τ+2 (12 Δεκεμβρίου), με βάση την κατανομή που θα λάβουν, ενώ για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια προδεσμεύεται το ποσό (χαμηλό όριο 100 χιλ. ευρώ).

Παράλληλα, οι πωλητές μέτοχοι (ΤΑΙΠΕΔ - Paneuropean Oil και όχι οι νυν αγοραστές) συμφώνησαν με τους κοινούς διεθνείς συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων (carve-outs) και εξαιρέσεων.

Βασικοί συντονιστές του placement ήταν η Goldman Sachs και η J.P. Morgan, ενώ ως Co-Lead Managers διενήργησαν οι τέσσερις χρηματιστηριακές των τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank) Axia Ventures, Euroxx και Pantelakis.

Η ανακοίνωση ΤΑΙΠΕΔ - POIH

Η HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι στις 7.12.2023 με κοινή επιστολή των μετόχων της «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») και “Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (“POIH”), ενημερώθηκε για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε πώληση ποσοστού των μετοχών που κατέχουν στην Εταιρεία, αναλογικά προς το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό της κεφάλαιο, μέσω διεθνούς ιδιωτικής τοποθέτησης σύμφωνα με το νόμο του ΤΑΙΠΕΔ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η επιστολή περιλάμβανε και την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τον Νόμο 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (το «ΤΑΙΠΕΔ»), όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 03.08.2023 και με την υπ' αριθμόν 3/22.09.2023 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την έναρξη κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου (η «Συναλλαγή»), υφιστάμενων κοινών μετοχών (οι «Μετοχές») της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε., εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών («HELLENiQ» ή η «Εταιρεία»).

Πωλητές Μέτοχοι είναι (α) το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, και (β) η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH»), η οποία επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 47,10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (από κοινού, οι «Πωλητές Μέτοχοι».

Ο συνολικός αριθμός των Μετοχών προς διάθεση από αμφότερους τους Πωλητές Μετόχους ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Η τιμή ανά Μετοχή και ο αριθμός των Μετοχών που θα πωληθούν από έκαστο εκ των Πωλητών Μετόχων θα καθοριστούν μέσω κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών.

Η κατάρτιση του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει αμέσως και η Goldman Sachs Bank Europe SE («Goldman Sachs») και η J.P. Morgan SE («J.P. Morgan») και, από κοινού με την Goldman Sachs, οι «Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές»), ενεργώντας ως Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές για τη Συναλλαγή, διατηρούν το δικαίωμα να κλείσουν τα βιβλία ανά πάσα στιγμή.

Επιπρόσθετη ανακοίνωση θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών και της τιμολόγησης της Συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συναλλαγής, οι Πωλητές Μέτοχοι συμφώνησαν με τους Κοινούς Διεθνείς Συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων (carve-outs) και εξαιρέσεων. Η HELLENiQ δεν θα έχει έσοδα από τη Συναλλαγή.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όμιλος ΑΔΜΗΕ: Στα 214,2 εκατ. ευρώ το συγκρίσιμο EBITDA στο 9μηνο - «Άλμα» 54,8%

Mytilineos: Αυξάνει την τιμή-στόχο στα 46 ευρώ η Citi

gazzetta
gazzetta reader insider insider