Τράπεζες: Άνω του 1,2 δισ. ευρώ αναμένονται τα κέρδη γ' τριμήνου – «Αγκάθι» η ισχνή πιστωτική επέκταση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Άνω του 1,2 δισ. ευρώ αναμένονται τα κέρδη γ' τριμήνου – «Αγκάθι» η ισχνή πιστωτική επέκταση
Στις 3 Νοεμβρίου ανακοινώνουν αποτελέσματα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, στις 7 Νοεμβρίου Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Αυξημένα τα επιτοκιακά έσοδα, περιορισμένες οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Περίπου στο 1 δισ. ευρώ οι προβλέψεις για επισφάλειες που αποσκοπούν να χτίσουν buffers για το 2024.

Ένα ακόμη πολύ ισχυρό τρίμηνο από πλευράς κερδοφορίας, αναμένεται να παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες, ανακοινώνοντας τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα γ' τριμήνου. Οι ανακοινώσεις είναι μοιρασμένες σε δύο ημέρες: την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, οπότε ανακοινώνουν αποτελέσματα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς και την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, με τις ανακοινώσεις από Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, τα αποτελέσματα γ' τριμήνου θα είναι ακόμη περισσότερο ευνοημένα από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τα αυξημένα επιτοκιακά έσοδα να «αποδώσουν» τριμηνιαία κερδοφορία της τάξεως των 250 – 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για την καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι τα κέρδη που θα παρουσιάσουν θα υπερβούν το 1,2 δισ. ευρώ.

Άλλο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου θα είναι οι πολύ περιορισμένες εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολύ μικρότερες από τις προβλέψεις που είχαν κάνει οι τράπεζες. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας, της καλοκαιρινής περιόδου που φέρνει έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και γλυτώνει από έξοδα (π.χ. πετρέλαιο), καθώς επίσης και των διαφόρων pass που ενισχύουν το εισόδημα των νοικοκυριών απέναντι στον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι παρά τα περιορισμένα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και παρ' ότι έχει μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος πιστωτικού κινδύνου (κινείται στις 70 – 80 μονάδες βάσης), το ύψος των προβλέψεων που τελικά έχουν σχηματίσει οι τράπεζες είναι σχετικά υψηλό. Όπως εκτιμάται, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα κινηθούν περίπου σε 1 δισ. ευρώ, με τους τραπεζίτες να αναφέρουν στο insider.gr ότι οι τράπεζες χτίζουν buffers για το 2024 ενόψει δυσκολότερων συνθηκών.

Όπως αναφέρουν, ειδικότερα, το 2024 θα έχει δύο επιβαρυντικά στοιχεία για τις τράπεζες. Αφενός την αύξηση των επιτοκίων (που έχει γίνει μέχρι σήμερα από την ΕΚΤ), η οποία θα περάσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στα επιτόκια που θα πληρώνουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις. Αφετέρου την πίεση που θα δεχτούν τα επιτοκιακά περιθώρια στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών δανείων από επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα, ενώ το υψηλό κόστος χρήματος επί μακρό χρονικό διάστημα αναμένεται να εντείνει την επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων δανεισμού από τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι απόρροια των υψηλών επιτοκίων είναι το «αγκάθι» που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Πρόκειται για την ασθενική πιστωτική επέκταση που δεν καλύπτει τις αποπληρωμές δανείων και που αναμένεται να περιοριστεί συνολικά στα 700 – 800 εκατ. ευρώ για το γ' τρίμηνο, προδιαγράφοντας ότι οι τράπεζες δεν θα πετύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τις χορηγήσεις νέων δανείων το 2023. Σημειώνεται ότι οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων θα έχουν επίπτωση και στις καταθέσεις των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράπανος (ΕΕΤ): Οι ελληνικές τράπεζες δίνουν πάντα το «παρών» σε κρίσιμες στιγμές - Στήριξη στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι φόροι που θα πληρώσουν το 2024 με το τεκμαρτό εισόδημα

Ο «χάρτης» των συνεπειών του σοκ των επιτοκίων πάνω στα αμερικανικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider