Άνοδος στα ασφαλιστήρια συμβόλαια Υγείας 4-8%

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στα ασφαλιστήρια συμβόλαια Υγείας 4-8%
Μάχη χαρακωμάτων διαλαμβάνει αυτή την περίοδο μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Μάχη χαρακωμάτων διαλαμβάνει αυτή την περίοδο μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών θεραπευτηρίων, σύρραξη που αναμφίλεκτα θα πυροδοτήσει άνοδο στις τιμές των συμβολαίων με θύμα τον ασφαλιζόμενο καταναλωτή.

Τούτη την περίοδο τοποθετείται το εφαλτήριο των διαπραγματεύσεων για τις νέες συμβάσεις, με τα αγκάθια του υψηλού κόστους στις υπηρεσίες υγείας και της διαφορετικής τιμολόγησης να βρίσκονται στο επίκεντρο αναρρίχηση τιμών που εγείρουν σύμφωνα με κύκλους της αγοράς θέμα ανόδου των ασφαλιστήριων συμβολαίων της τάξεως του 4-8%.

Από την πλευρά του ασφαλιστικού κλάδου, πρωτεύoν είναι το θέμα των υψηλότερων εκπτώσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος νοσηλείας, συνέπεια του οποίου είναι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και οι ακυρώσεις συμβολαίων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως μόνον τον Αύγουστο το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Στο τραπέζι θα τεθεί, άλλωστε, και το ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης, καθώς πρόκειται για μια συνθήκη ιδιαιτέρως ασφυκτική για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Παρά τις «αποκλειστικές» συνεργασίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν κερδίζουν από την “μαζικότητα” αλλά αντίθετα φαίνεται ότι πληρώνουν σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλότερα. Τα τεράστια κόστη επιβαρύνουν τα ασφάλιστρα και οδηγούν σε φυγή παλαιών πελατών και δυσκολία απόκτησης νέων.

Αποζημιώσεις υγείας και ακυρώσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι συνολικές αποζημιώσεις υγείας (ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων), τόσο για εξω-νοσοκομειακές όσο και νοσοκομειακές καλύψεις, που κατέβαλαν το 2022 οι εταιρείες προσέγγισαν τα 610,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν τόσο οι ατομικές ασφαλίσεις, οι αποζημιώσεις των οποίων ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 2% σε ετήσια βάση, όσο και οι αποζημιώσεις στις ομαδικές ασφαλίσεις που κατέγραψαν αύξηση 8% και ανήλθαν στα 194 εκατ. ευρώ το 2022.

Από το ποσό των 610,5 εκατ. ευρώ των συνολικών αποζημιώσεων του 2022, το 90%, δηλαδή 551 εκατ. ευρώ, αφορούσε αμιγώς σε νοσοκομειακές καλύψεις των ατομικών και των ομαδικών (αθροιστικά) ασφαλίσεων υγείας. Σε σχέση με το 2021, οι συνολικά πληρωθείσες νοσοκομειακές αποζημιώσεις σημείωσαν οριακή αύξηση σχεδόν 1,5%.

Από το σύνολο, δε, των νοσοκομειακών αποζημιώσεων ποσοστό 30% αφορά σε αμοιβές ιατρών και 70% στις λοιπές δαπάνες νοσηλείας.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, πάντως, είναι το ποσοστό ακυρώσεων ασφαλιστικών συμβολαίων που χαρακτηρίζει τον κλάδο υγείας και το οποίο με βάση τα στοιχεία του 2022 κινείται μεταξύ 12,5% και 13% στον κλάδο των ατομικών ασφαλίσεων και των ομαδικών συμβολαίων υγείας αντιστοίχως.

Όπως αναφέρει η ΕΑΕΕ, συνολικά 192.000 ασφαλισμένοι ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους εκ των οποίων 114.718 αφορά στις ατομικές ασφαλίσεις και 801 στις ομαδικές ασφαλίσεις, αύξηση κατά 58% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το ποσοστό χαρακτηρίζεται εξαιρετικά υψηλό και οφείλεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, στην αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στα αυξημένα ασφάλιστρα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι πολίτες που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας είτε μέσω ατομικών είτε μέσω ομαδικών προγραμμάτων που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους, ξεπέρασαν το 2022 τα 2,5 εκατομμύρια

Από αυτούς, οι ασφαλισμένοι μέσω ατομικών προγραμμάτων ξεπέρασαν το 1,1 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 5% και οι ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων προσέγγισαν το 1,5 εκατ., που ισούται με αύξηση 13% σε σχέση με το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με μηδενικό φορολογητέο εισόδημα 221.000 ελεύθεροι επαγγελματίες – Στο επόμενο υπουργικό τα μέτρα της φοροδιαφυγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider