«Sector deals» για τη βιομηχανία προτείνει ο ΣΕΒ – Πώς θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Sector deals» για τη βιομηχανία προτείνει ο ΣΕΒ – Πώς θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις 
Τη σύναψη συμφωνιών - πλαίσιο (Sector Deals) στις οποίες ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για επενδύσεις και ο δημόσιος τομέας για χρηματοδοτικά εργαλεία και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο προτείνει ο ΣΕΒ.

Την υιοθέτηση ενός μηχανισμού δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προτείνει ο ΣΕΒ. Η πρόταση αφορά τη σύναψη συμφωνιών - πλαίσιο (Sector Deals) με βάση τις οποίες δεσμεύεται ο ιδιωτικός τομέας να κάνει σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής σε τομείς με σημαντικό τεχνολογικό και πράσινο πρόσημο και αντίστοιχα ο δημόσιος τομέας να διαμορφώσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Παράλληλα, ζητά και τη διευκόλυνση παραγωγικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την ενθάρρυνση μεγαλύτερων επενδύσεων με όρους ανάλογους των περισσότερων μελών της ΕΕ με εναρμόνιση του Ταμείου Ανάκαμψης, Αναπτυξιακού Νόμου και στρατηγικών επενδύσεων με τα όρια ενισχύσεων της ΕΕ (ΓΑΚ, TCTF, κτλ..) και κατάργηση των εθνικών περιορισμών.

Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Οι παραπάνω περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΕΒ όπως αποτυπώνονται στην ειδική έκθεση που εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες ο Σύνδεσμος στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως «η θετική δυναμική που καταγράφεται σε συνδυασμό με τη στρατηγική αυτονομίας της ΕΕ που στοχεύει στην επιστροφή κάποιου μέρους της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από τις τρίτες χώρες στην Ευρώπη, δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις και μια ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να χαθεί».

Ο ΣΕΒ εκτιμά πως είναι εφικτός ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 15% του ΑΕΠ για τη μεταποίηση, και του 20% του ΑΕΠ για τη βιομηχανία. Και αυτό γιατί η θετική συγκυρία της ευρωπαϊκής προσπάθειας «επαναπατρισμού» μέρους της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ευρώπη, δημιουργεί και ευκαιρίες για τη χώρα που δεν πρέπει να χαθούν. «Πρόκειται για κεντρικής σημασίας ζητήματα σε μια περίοδο που ξεκινάει ο δημόσιος διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπροστά σε καινοφανή και πιεστικά διλήμματα στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής πέρα από την στρατηγική αυτονομία και την πράσινη μετάβαση».

«Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, συγκλίνοντας με τις επιδόσεις της ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να “ανέβει κατηγορία” με σχέδιο, τομές και μικρές επαναστάσεις», αναφέρει ακόμη ο ΣΕΒ, καταγράφοντας τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας:

  1. Μεγέθυνση των επιχειρήσεων για περισσότερη καινοτομία, εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα
  2. Ενίσχυση των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εγχώριο αποτύπωμα και δουλειές σε πράσινες ή ψηφιακές τεχνολογίες, τεχνολογίες βελτίωσης περιβαλλοντικών επιδόσεων, παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών για την απεξάρτηση από τρίτες χώρες, ώστε να αποφευχθεί η αποβιομηχάνιση
  3. Ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση με διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας.
  4. Εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και ένα άλμα μπροστά στην ανάπτυξη ταλέντου. Η ποσοτική και ποιοτική έλλειψη εργαζομένων σε τεχνικά επαγγέλματα αλλά και σε επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης πρέπει να καλυφθεί ώστε να μην εξελιχθεί σε αναπτυξιακό ανάχωμα, σε συνδυασμό με τις χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας
  5. Ισότητα στην εργασία, χωρίς αποκλεισμούς με ανάδειξη του πλούτου ιδεών που φέρνει κάθε εργαζόμενη/ος
  6. Δομική μείωση της γραφειοκρατίας. Η προσέλκυση επενδύσεων βασίζεται μεν σε επιδοτήσεις, αλλά κερδίζεται με την απλούστερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Πλέον, κανένας νόμος για τη βιομηχανία δεν πρέπει να ψηφίζεται αν προσθέτει περισσότερη γραφειοκρατία από ό,τι αφαιρεί.
  7. Έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που απαιτεί νέα λογική στο σχεδιασμό των υποδομών, αλλά και νέες διαδικασίες πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Το Βιομηχανικό Συνέδριο και η ανοιχτή ΓΣ

Οι προτάσεις έρχονται ενόψει του Βιομηχανικού Συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου ο ΣΕΒ διοργανώνει την Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του 2023, όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Νωρίτερα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, θα μιλήσει στα Μέλη του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Στέφανος Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί δεν τραβάνε οι ψηφιακές δράσεις του ΕΣΠΑ – Ευκαιρία για επιδοτήσεις 210 εκατ. ευρώ από τα «αζήτητα» κονδύλια

Ζεστό χρήμα προς νέες ΜΜΕ από ΕΣΠΑ: Ποιες είναι οι αυξημένες απαιτήσεις για τις νέες επιδοτήσεις των 350 εκατ. ευρώ

Κοντόπουλος: Έρχεται νέος κανονισμός στην Κύρια Αγορά – «Τέρμα τα αστεία» με τη διασπορά των εισηγμένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider