Intertrade – Softex: Χρόνια σταθμός το 2023 για την ελληνική χαρτοποιία – Προχωρά η επένδυση των 99 εκατ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intertrade – Softex: Χρόνια σταθμός το 2023 για την ελληνική χαρτοποιία – Προχωρά η επένδυση των 99 εκατ. ευρώ
Πωλήσεις άνω των 125 εκατ. ευρώ αναμένει για τη φετινή χρονιά η Intetrade Hellas, ενώ προχωρά και την επένδυση των 99 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χρονιά σταθμός ήταν το 2022 για την Intetrade Hellas της οικογένειας Ντεληδήμου, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της επεξεργασίας χάρτου στη χώρα μας που παράγει χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτα και κουζινόχαρτο για οικιακή και επαγγελματική χρήση, ενώ διαχειρίζεται και το brand Softex.

Ο όμιλος που αποτελείται από την μητρική εταιρεία και τη Softex IKE ενίσχυσε σημαντικά τα οικονομικά του μεγέθη την προηγούμενη χρονιά. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 126,64 εκατ. ευρώ από 78,14 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 62%, ενώ τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 στα περίπου 3,92 εκατ. ευρώ από 1,42 εκατ. ευρώ το 2021. Ο αριθμός του απασχολουμένου προσωπικού στον όμιλο την 31η Δεκεμβρίου 2022 ήταν 257 άτομα, όταν την 31η Δεκεμβρίου 2021 ήταν 209 άτομα.

Η διοίκηση αναμένει πως το 2023 θα είναι μια ακόμη χρονιά σταθμός για τον όμιλο αφού θα διατηρήσει τον κύκλο εργασιών της πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω μεγάλη άνοδο σύμφωνα με το πενταετές business plan.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως τα επιπλέον έσοδα θα αποκλιμακώσουν σημαντικά το χρέος της εταιρείας και θα επαναφέρουν τον δείκτη καθαρού χρέους/EBITDA σε επίπεδα κάτω του 5. Σημειώνεται πως στα τέλη του 2022 το σύνολο του δανεισμού του ομίλου έφτανε τα 88,93 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40,45 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Η νέα στρατηγική επένδυση

H βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Intertrade έρχεται ως αποτέλεσμα του μπαράζ επενδύσεων που υλοποιεί ο όμιλος τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επένδυση 46,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής χαρτιού στη Βοιωτία μέσω της απόκτησης νέας γραμμής παραγωγής προϊόντος πρώτης ύλης χαρτιού tissue (Paper Mill) σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη Βοιωτία.

Ακόμη, τον περασμένο Απρίλιο εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις το επενδυτικό σχέδιο της Intertrade για την επέκταση της βιομηχανικής της μονάδας μέσω της απόκτησης σύγχρονων μηχανημάτων και ειδικότερα η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού «Tissue», με χρήση ανακυκλούμενου χαρτιού.

Η υλοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου αποβλέπει στην παραγωγή του πρώτου Low Carbon Emission χαρτιού, το οποίο θα αποτελέσει με τη σειρά του την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέας γενιάς προϊόντων.

Το επενδυτικό σχέδιο, προϋπολογισμού άνω των 99 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, η δε χρηματοδότηση του κινήτρου της ενίσχυσης δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης θα προέλθει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου, η ένταξη της χαρτοποιίας στην παραγωγικής οργάνωση της εταιρείας αναμένεται να επιφέρει σημαντικές μειώσεις στο κόστος παραγωγής αλλά και να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι εξαγωγές της εταιρείας αναμένεται να διευρυνθούν πέρα από το κομμάτι του έτοιμου προϊόντος και στο κομμάτι της πρώτης ύλης.

«Η έγκριση από τις εποπτικές αρχές της δεύτερης μεγάλης φάσης του επενδυτικού μας σχεδίου και της ένταξης αυτού στις στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις της ελληνικής Δημοκρατίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στον σχεδιασμό της επένδυσης και στην ολοκλήρωση της πριν το τέλος του 2025», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider