Πλαίσιο: Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ, επιθετικό πλάνο ανάπτυξης και τα σχέδια για την Κωτσόβολος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαίσιο: Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ, επιθετικό πλάνο ανάπτυξης και τα σχέδια για την Κωτσόβολος
Τα σχέδια ανάπτυξης μετά την έξοδο από το χρηματιστηριακό ταμπλό - Οι προοπτικές και η διάθεση για εμπλοκή στη διαδικασία πώλησης του Κωτσόβολου

Αύξηση επενδύσεων για επιθετική επέκταση στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, αξιοποίηση των όποιων ευκαιριών προκύψουν ακόμα και εμπλοκή στη διαδικασία πώλησης της Κωτσόβολος, περιλαμβάνουν τα επόμενα πλάνα της Πλαίσιο Computers, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Κώστας Γεράρδος. Την ίδια στιγμή μάλιστα και έχοντας βγει πλέον από το χρηματιστηριακό ταμπλό, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι την τρέχουσα χρονιά το Πλαίσιο θα κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα, καταγράφοντας σταθερή ανάπτυξη και αύξηση του περιθωρίου κέρδους.

Το 2022 έκλεισε για το Πλαίσιο με έναν σταθερό κύκλο εργασιών στα 435 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 20% λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, όπως αναφέρθηκε. Το 2023, ωστόσο, κινείται ήδη σε καλύτερα επίπεδα με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 10% τους πρώτους μήνες του έτους καθώς και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. «Είναι η πρώτη χρονιά που δεν υπάρχουν αναταράξεις» επεσήμαναν τα στελέχη του Πλαισίου συμπληρώνοντας ότι σε αυτό συμβάλλει η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας αλλά και το σταθερό πολιτικό σκηνικό.

Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη σε 6 πυλώνες

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση δρομολογεί επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία και ένα πλάνο ανάπτυξης με ορίζοντα επταετίας - έως το 2030 - που θα βασίζεται σε 6 πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει την ενίσχυση των logistics, ώστε να μπορούν να καλύψουν μεγάλης κλίμακας παραγγελίες και να δώσουν τη δυνατότητα για νέες υπηρεσίες όπως είναι η παράδοση σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αλλά και οι παραδόσεις μικρού μεγέθους παραγγελιών. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 14 εκατ. ευρώ στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αποθηκών και των υποδομών. Στα σχέδια του Πλαισίου περιλαμβάνεται και η περαιτέρω ενίσχυση του B2B, των παραγγελιών δηλαδή που προέρχονται από επιχειρήσεις, με τους επικεφαλής να επισημαίνουν ότι ήδη το 2022 το Πλαίσιο εξυπηρέτησε πάνω από 300.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των πληροφιακών υποδομών και των ψηφιακών συστημάτων της επιχείρησης ώστε η εξυπηρέτηση μέσω φυσικού και ψηφιακού καναλιού να γίνει πιο προσωποποιημένη.

Τρίτος πυλώνας αποτελεί η επέκταση των φυσικών σημείων εξυπηρέτησης. Παρότι ο κ. Γεράρδος δεν ανέφερε τον αριθμό των νέων καταστημάτων που σχεδιάζει να ανοίξει το Πλαίσιο επεσήμανε ότι υπάρχει χώρος ανάπτυξης, ειδικά στην ελληνική επαρχία. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα το Πλαίσιο διαθέτει 25 καταστήματα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στην περιοχή της Αττική με την περιφέρεια να καταγράφει μεγάλα κενά ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Ωστόσο η εταιρεία άνοιξε πρόσφατα το δεύτερο κατάστημα της στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, πηγαίνει πολύ καλά μέχρι στιγμής.

Η εν λόγω επέκταση των καταστημάτων αναμένεται να πολλαπλασιάσει και τους χώρους μέσω των οποίων διατίθενται οι μεγάλες οικιακές συσκευές, δραστηριότητα στην οποία το Πλαίσιο έχει μπει τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης (+25% το 2022). Σημειωτέον ότι σήμερα ο τομέας των οικιακών συσκευών να αποτελεί το 12% του τζίρου, παρότι προσφέρεται μέσα από μόλις 10 καταστήματα.

Παράλληλα με την επέκταση του δικτύου φυσικών καταστημάτων η αλυσίδα εξετάζει την πιθανότητα επέκτασης και σε νέες κατηγορίες προϊόντων, από τον χώρο της ενέργειας, με τους θερμοσίφωνες να συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιθανές προσθήκες.

Επενδύσεων συνέχεια θα υπάρξει και στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα Logistics, για προσωποποιημένη εξυπηρέτηση ενώ στα σχέδια του Πλαισίου περιλαμβάνεται και η αύξηση του προσωπικού, κατά 15% την επόμενη τριετία. Σήμερα το πλαίσιο απασχολεί 1800 εργαζόμενους.

Τέλος, ο έκτος πυλώνας περιλαμβάνει επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης με τον κ. Γεράρδο να σημειώνει ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην ενίσχυση του κοινωνικού αλλά και του «πράσινου» αποτυπώματος της μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα καταστήματά της αλλά και μέσω αύξησης των υποδομών ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων στα καταστήματά της.

Σχέδια να εμπλακεί στη διαδικασία πώλησης της Κωτσόβολος

Το πλάνο ωστόσο όπως διευκρινίστηκε δεν θα περιλαμβάνει μόνο ταχύτερους ρυθμούς όσον αφορά στο άνοιγμα νέων καταστημάτων και ενίσχυση των logistics. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η επέκταση του Πλαισίου να προκύψει και μέσα από εξαγορές, αν κι εφόσον προκύψουν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ερωτηθείς ο κ. Γεράρδος σχετικά με το θέμα της διαδικασίας πώλησης της Κωτσόβολος, ανέφερε ότι η Πλαίσιο επιθυμεί να εμπλακεί στη συζήτηση - για το λόγο αυτό βρίσκεται σε αναζήτηση εταιρείας συμβούλων - και να χαρτογραφήσει τις παραμέτρους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας κίνησης. Άλλωστε όπως επισημάνθηκε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό και αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων της εταιρείας τα οποία το 2022 ανήλθαν στα 45,6 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η διοίκηση της εταιρείας, παραδέχθηκε ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα των δύο εταιρειών είναι αρκετά διαφορετικά, με ότι σημαίνει αυτό για κάποια πιθανή κίνηση εξαγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Οι εξελίξεις για την πώληση, το ενισχυμένο επενδυτικό πλάνο και η στροφή στις υπηρεσίες

Κωτσόβολος: «Φάρος αισιοδοξίας» στα οικονομικά μεγέθη της Currys - Ράλι 12% στα έσοδα

Public Group: Επενδύει στο Bookvoice.gr και μπαίνει δυναμικότερα στα Audiobooks

gazzetta
gazzetta reader insider insider