Φαρμακοβιομηχανία: Η «καυτή» ατζέντα της πρώτης συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακοβιομηχανία: Η «καυτή» ατζέντα της πρώτης συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας
O κλάδος του φαρμάκου βρίσκεται σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς έχουν μείνει αρκετές εκκρεμότητες από την προηγούμενη ηγεσία και διαχρονικές παθογένειες που «καίνε» τις επιχειρήσεις απαιτούν λύσεις.

Πλούσια αναμένεται να είναι η ατζέντα με τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με το νέο Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αν και φαίνεται ότι τα φάρμακα δεν είναι στις επείγουσες προτεραιότητες του Υπουργού, ο κλάδος του φαρμάκου βρίσκεται σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς έχουν μείνει αρκετές εκκρεμότητες από την προηγούμενη ηγεσία και διαχρονικές παθογένειες που «καίνε» τις επιχειρήσεις απαιτούν λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), απέστειλε χθες, Τρίτη, επιστολή προς τον Υπουργό, εκ μέρους των μελών του, με τις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τον χώρο του φαρμάκου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι συγκαταλέγονται και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την υγεία.

Οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν:

Εξορθολογισμό της δημόσιας χρηματοδότησης για το φάρμακο

Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι το κενό που δημιουργήθηκε στο Σύστημα Υγείας από την δραματική μείωση της φαρμακευτικής χρηματοδότησης κατά την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέλαβε ο φαρμακευτικός κλάδος μέσα από τα υπέρογκα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback &rebate) αλλά και μέσω των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, μόνο για το 2022, οι συνολικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 47% της συνολικής δαπάνης για το φάρμακο, ενώ οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων καθορίζονται από την πολιτεία μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων της Ευρώπης, ενώ βαίνουν μόνον περαιτέρω μειούμενες, οδηγώντας σε ελλείψεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, καθίσταται απαραίτητος ο συνολικός εξορθολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής χρηματοδότησης, ο οποίος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος σε φάρμακα, το υγειονομικό και δημογραφικό προφίλ της χώρας μας αλλά και τις νέες καινοτόμες θεραπείες που έρχονται. Επίσης, ζητά κονδύλια από άλλες πηγές για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, όπου η δαπάνη αυξάνεται ενώ η ανεργία μειώνεται και πρόσθετο κονδύλι για το ΙΦΕΤ, το οποίο εισάγει φάρμακα σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, τα οποία δεν καταβάλλουν υποχρεωτικές επιστροφές, επιβαρύνοντας τον υπάρχοντα δημόσιο προϋπολογισμό κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Βελτίωση της αποδοτικότητας

Η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί απαραίτητη την αποδοτικότερη χρήση των υπαρχόντων πόρων μέσα από την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, την ανάπτυξη φίλτρων συνταγογράφησης, την εισαγωγή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, και τη διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ταυτόχρονα, η προώθηση της ψηφιοποίησης στα Nοσοκομεία και η διενέργεια διαγωνισμών, όπου είναι εφικτό, αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον έλεγχο της σπατάλης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «χωρίς την βελτίωση της απόδοσης των πόρων οποιαδήποτε ενίσχυση της χρηματοδότησης θα έχει παροδικό αποτέλεσμα».

Πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία

Σύμφωνα με τον κλάδο, η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, εισάγοντας νέους τρόπους αξιολόγησης, χρηματοδότησης και αποζημίωσης τους. Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας (Innovation Fund), το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτές τις θεραπείες, παράλληλα με την αξιολόγηση τους. Στην Ελλάδα, ήδη σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες

Ενίσχυση των επενδύσεων σε Ε&Α

Ο ΣΦΕΕ ζητά περισσότερα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην παραγωγή και την Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Ειδική αναφορά κάνει στην προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών, τονίζοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί το σχετικό πλαίσιο που βασίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παρόλο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο επενδύονται ετησίως 39 δισ. ευρώ, η Ελλάδα απορροφά μόλις 100 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει, ο ασθενής και το σύστημα υγείας είναι οι κυρίως ωφελημένοι από τις Κλινικές Μελέτες, ενώ περισσότερες κλινικές μελέτες σημαίνει σημαντική αύξηση της απασχόλησης επιστημονικού δυναμικού άρα και μείωση του brain drain.

Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας

Ο Σύνδεσμος τονίζει τη σημασία που έχει να εξακολουθήσει η χώρα μας να υποστηρίζει το οικοσύστημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσα από την διατήρηση ή και την ενίσχυση του υπάρχοντος πλαισίου κινήτρων για την Καινοτομία, όπως είχε δεσμευθεί επίσημα η Κυβέρνηση. Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι η άποψη αυτή θα ενισχυθεί και θα αποτελέσει εθνική θέση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.

Βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος

Τέλος, κάνει λόγο για δυσλειτουργικότητα στον τρόπο άσκησης της πολιτικής για το φάρμακο, αναφέροντας φαινόμενα όπως η αναδρομική ισχύς των διαπραγματεύσεων, η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των υποχρεωτικών επιστροφών, η έλλειψη δεδομένων άρα και διαφάνειας από τους κρατικούς Οργανισμούς προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα της βιομηχανίας και εντείνουν την έλλειψη προβλεψιμότητας και διαφάνειας, οι οποίες – όπως χαρακτηριστικά τονίζει- είναι απαραίτητες συνθήκες της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο ΣΦΕΕ, υπενθυμίζει την διαχρονική στήριξη του κλάδου στο Σύστημα Υγείας και του ασθενείς και δεσμεύεται ότι έτσι θα συνεχίσει. Τονίζει, ωστόσο, ότι απαιτείται η διαμόρφωσή μιας βιώσιμης εθνικής φαρμακευτική πολιτικής, με επίκεντρο τον ασθενή, τη Δημόσια Υγεία και την απασχόληση και ζητά το συντομότερο δυνατό συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακευτικές: Αναγκαία η προετοιμασία για την υποδοχή των νέων φαρμάκων

Φαρμακοβιομηχανία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιστροφές στο κράτος το 2022

EFPIA: H ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία χάνει έδαφος έναντι ΗΠΑ και Ασίας - Επιδείνωση με την προτεινόμενη φαρμακευτική νομοθεσία 

gazzetta
gazzetta reader insider insider