Κίνα: Πρόστιμο σχεδόν ενός δισ. δολαρίων στην Ant Group του Jack Ma

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Πρόστιμο σχεδόν ενός δισ. δολαρίων στην Ant Group του Jack Ma
Η Alibaba κατέχει περίπου το 33% των μετοχών της Ant Group και ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jack Ma είναι ο ιδρυτής και των δύο εταιρειών.

Πρόστιμο που προσεγγίζει το ένα δισ. δολάρια επέβαλε η Κίνα στην αδελφη εταιρεία της Alibaba, Ant Group. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέβαλε πρόστιμο 7,12 δισ. γιουάν ή 985 εκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα σε βάρος μιας κινεζικής εταιρείας Διαδικτύου.

Με αυτό, ολοκληρώνεται ο μακροχρόνιος έλεγχος της Ant Group, μετά το φιάσκο της αρχικής δημόσιας προσφοράς 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2020.

Από εκείνη τη στιγμή, η οποία πυροδότησε μια έντονη διετή καταστολή από το Πεκίνο στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας, η Ant αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις δραστηριότητές της. Αυτό περιελάμβανε τη μετατροπή της σε χρηματοοικονομική εταιρεία χαρτοφυλακίου υπό την αρμοδιότητα της Λαϊκής Τράπεζας.

Η Alibaba κατέχει περίπου το 33% των μετοχών της Ant Group και ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jack Ma είναι ο ιδρυτής και των δύο εταιρειών.

Οι αρχές ακύρωσαν την IPO της Ant λόγω ρυθμιστικών ανησυχιών το 2020.

Πρόσφατα σημάδια έδειχναν ότι η Ant θα τύχαινε καλής αντιμετώπισης από πλευράς ρυθμιστικών αρχών. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία έλαβε έγκριση να επεκτείνει το κομμάτι της καταναλωτικής χρηματοδότησης.

Μια καλή πιθανή επίλυση των ρυθμιστικών προβλημάτων της Ant έρχεται καθώς η Κίνα προσπαθεί να δώσει ζωή στην ιδιωτική βιομηχανία εν μέσω της δύσκολης εγχώριας οικονομικής εικόνας.

Μια πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο για την Ant Group είναι πιθανότατα τώρα στο επίκεντρο, αν και η αποτίμηση της εταιρείας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Καταστολή της αυτοκρατορίας του Jack Ma

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έκαναν αυστηρότερους τους κανόνες στον εγχώριο τεχνολογικό τομέα από τότε που η Ant Group απέσυρε την IPO της τον Νοέμβριο του 2020, με στόχο να χαλιναγωγήσει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

Το Πεκίνο εισήγαγε κανόνες από την προστασία δεδομένων έως την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, «αιχμαλωτίζοντας» τους επενδυτές και εξαλείφοντας αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους τεχνολογικούς γίγαντες της χώρας.

Η αυτοκρατορία του Jack Ma της Alibaba και της Ant Group ιδιαίτερα, δέχθηκε πυρά. Οι ρυθμιστικές αρχές έπληξαν την Alibaba με πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων το 2021.

Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που ίδρυσε ο Ma που βρίσκονται στο στόχαστρο των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών. Το 2021, ο γίγαντας παράδοσης τροφίμων Meituan δέχτηκε πρόστιμο 3,44 δισ. γιουάν μετά από έρευνα περί της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Πέρυσι, η ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου της Κίνας επέβαλε στον γίγαντα Didi μια ποινή 8,02 δισ. γιουάν για παραβίαση του νόμου για την ασφάλεια δεδομένων της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BMW Group: Αύξηση στις πωλήσεις 11,3%, με υπερδιπλασιασμό των παραδόσεων EV

GM: Αυξημένες κατά 9% οι ετήσιες πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα στο β΄τρίμηνο

Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 12ετίας στις τιμές κατοικιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider