«Βροχή» τα επενδυτικά deal το α’ εξάμηνο – Οι συμφωνίες που έγιναν και αυτές που έρχονται

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βροχή» τα επενδυτικά deal το α’ εξάμηνο – Οι συμφωνίες που έγιναν και αυτές που έρχονται
Το προεκλογικό κλίμα των προηγούμενων μηνών δεν κατάφερε να κάμψει τη δυναμική των επιχειρηματικών deal στη χώρα μας με deals που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, χωρίς τα ακίνητα και τις ΑΠΕ. Ποιοι είναι οι πιο «ζεστοί» κλάδοι.

Το προεκλογικό κλίμα των προηγούμενων μηνών δεν κατάφερε να κάμψει τη δυναμική των επιχειρηματικών deal στη χώρα μας. Η εξαγορά της Attica Πολυκαταστήματα από την Ideal Holdings σε μια συναλλαγή ύψους 100 εκατ. ευρώ είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά συμφωνιών που έχουν ανακοινωθεί μέσα στη χρόνια και οι οποίες ξεπερνούν σε συνολική αξία τα 3 δισ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα αν ολοκληρωθούν κάποια από τα αναμενόμενα «mega-deal» - όπως λέγονται οι συμφωνίες αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ- το συνολικό μέγεθος των επιχειρηματικών deal το 2023 να ξεπεράσει το ποσό-ρεκόρ των 12 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί στη χώρα μας την περασμένη χρονιά. Μεταξύ άλλων αναμένονται η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη First Sentier, η αγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, καθώς και η συμφωνία για των πώληση τμήματος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Enel στην Ελλάδα στο αυστραλιανό fund Macquarie. Όλες οι παραπάνω συμφωνίες έρχονται να προστεθούν στα άλλα mega-deal που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες όπως η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat, που ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ σε αξία.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στους μεγάλους ομίλους, οι οποίοι αναζητούν μικρότερες εταιρείες-διαμάντια που μπορούν είτε να ενισχύσουν το βασικό τους αντικείμενο ή να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εξαγορά της Unison από τη Mytilineos, έναντι 26 εκατ. ευρώ με την οποία ο όμιλος επεκτείνεται στην αγορά του Facility Management, αξιοποιώντας τις συνέργειες με τις θυγατρικές Protergia και Watt & Wolt. Πριν από μερικούς μήνες ολοκληρώθηκε και η εξαγορά της Thalis ES από την Motor Oil, που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ πιο πρόσφατα ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Unagi αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 1,9 GW.

Ένας κλάδος στον οποίο εδώ και μήνες παρατηρείται ένα μπαράζ εξαγορών το οποίο μάλιστα δεν δείχνει να κοπάζει σύντομα είναι αυτός της Πληροφορικής, με τις μεγάλες εταιρείες -εισηγμένες και μη- να ανακοινώνουν deal πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι πολλά, η Epsilon Net εξαγόρασε πρόσφατα το 60% της εταιρείας DIGINET, ενώ είχε προηγηθεί η επένδυση στη εταιρεία ΝΕΤΕΡΑ, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων για ξενοδοχεία. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η απόκτηση του 7,5% της Epsilon Net από την Εθνική Τράπεζα (με option για επιπλέον 7,5%) που σηματοδοτεί και την στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών.

«Η ισχύς εν την ενώσει» και ο ρόλος του private equity

Την ίδια στιγμή όπως σημειώνουν σύμβουλοι επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και των σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ τα deal δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα τα κίνητρα που δίνει ο νόμος για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς λειτουργεί ευνοϊκά για τη συνένωση εταιρειών, με στόχο την δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» σε διάφορους κλάδους που δεν έχουν μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης.

Ρόλο «καταλύτη» στη συνένωση δυνάμεων επιχειρούν να παίξουν τα επενδυτικά ταμεία ιδιωτικών συμμετοχών (το λεγόμενο private equity), διεθνή και ελληνικά. H BC Partners προχώρησε στην εξαγορά του ομίλου Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ της οικογένειας Ροδοπούλου, σε ένα deal που σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, προσβλέποντας στην ανάπτυξη της μεταλυκειακής και ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η εξαγορά της «Μάρμαρα Παυλίδης» από την ECM Partners και ακολούθησε και η εξαγορά του 100% της «Mermeren Combinat».

Εξαιρετικά δραστηριά παραμένουν και τα ελληνικά private equity funds. To SMERC fund του Νίκου Καραμούζη ήρθε πρόσφατα σε συμφωνία για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στη βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, η οποία είναι και η τρίτη επένδυση του fund σε εταιρεία του κλάδου τροφίμων και ποτών και αναμένεται να συνεχίσει τις επενδύσεις σε κλάδους με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και προοπτικές για συγκέντρωση δυνάμεων, όπως τα τρόφιμα, τα logistics κ.α. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η ενεργοποίηση της option που έχει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Bespoke SGA Holdings, η option για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού στην σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, αποκτόντας και τον έλεγχο της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοδωρόπουλος εξετάζει και άλλες εξαγορές στην κατηγορία των σνακς και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IDEAL Holdings: Τι αλλάζει με την εξαγορά των Attica – Τα σχέδια για νέα καταστήματα στο Ελληνικό

Lamda: Πόσο πωλούνται οι κατοικίες στον Riviera Tower – Το sold out στο Ελληνικό, η χρηματοδότηση, τα χρονοδιαγράμματα των υποδομών

Σε «κλοιό» προσφυγών και παρατάσεων μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων μισού δισ. ευρώ στην Περιφέρεια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider