Γερμανία: Επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ στην Intel για την παραγωγή ημιαγωγών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ στην Intel για την παραγωγή ημιαγωγών
Όπως τα περισσότερα έργα που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση μέσω του νόμου για τα τσιπ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Intel περιμένει να επιδοτηθεί περίπου το 40% του κόστους της.

Συμφωνία υπογράφουν η Intel και η Γερμανία με την αμερικανική εταιρεία να αναμένεται να λάβει επιδοτήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ (10,9 δισ. δολάρια) για μια μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Πατ Γκέλσινγκερ θα παραστούν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας στο Βερολίνο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση.

Δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες πέρα από το ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Σολτς, Joerg Kukies, και τον Keyvan Esfarjani, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Intel.

Η Intel αρχικά συμφώνησε να κατασκευάσει την εγκατάσταση στην πόλη του Μαγδεμβούργου με κρατική βοήθεια 6,8 δισ. ευρώ, αλλά ανέβαλε την έναρξη της κατασκευής του εργοστασίου λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

Το ενισχυμένο πακέτο που είναι στο «τραπέζι» τώρα θα περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακή βοήθεια με τη μορφή οικονομικών επιδοτήσεων όσο και ανώτατα όρια τιμών στην ενέργεια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπό τον Γκέλσινγκερ, η Intel έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επέκτασης με στόχο να ανακτήσει την προηγούμενη κυριαρχία της στον κλάδο και να διαφοροποιήσει τους κόμβους παραγωγής για κρίσιμα εξαρτήματα, τα οποία επί του παρόντος συγκεντρώνονται στην Ανατολική Ασία.

Το Μαγδεβούργο ήταν βασικό μέρος αυτών των σχεδίων αφού υπερείχε άλλων τοποθεσιών στην Ευρώπη, αλλά το έργο καθυστέρησε μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας μαζί με το κόστος κατασκευής και υλικών.

Η Intel αρχικά υπολόγιζε ότι το project του Μαγδεμβούργου θα κόστιζε 17 δισ. ευρώ, αλλά τώρα αναμένει να δαπανήσει 30 δισ. ευρώ.

Όπως τα περισσότερα έργα που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση μέσω του νόμου για τα τσιπ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Intel περιμένει να επιδοτηθεί περίπου το 40% του κόστους της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Coca Cola HBC εξαγόρασε τη βότκα Finlandia – Στα 220 εκατ. δολάρια το τίμημα

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η δωρεάν διάθεση 280.000 ιδίων μετοχών σε έξι στελέχη της Εταιρείας

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Μόνος εύλογος δρόμος η περαιτέρω αυστηροποίηση - Νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider