Lenovo: Σταθερή κερδοφορία σε μία χρονιά επιταχυνόμενου μετασχηματισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lenovo: Σταθερή κερδοφορία σε μία χρονιά επιταχυνόμενου μετασχηματισμού
Lenovo
Τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 22/23 ανακοίνωσε η νLenovo, με τα έσοδα του Ομίλου να ανέρχονται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια και το καθαρό κέρδος σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογισμένα εκτός του Hong Kong Financial Reporting Standards (HKFRS).

Τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 22/23 ανακοίνωσε η νLenovo, με τα έσοδα του Ομίλου να ανέρχονται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια και το καθαρό κέρδος σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογισμένα εκτός του Hong Kong Financial Reporting Standards (HKFRS).

Η κερδοφορία παρέμεινε σταθερή, με το μικτό περιθώριο κέρδους και το λειτουργικό περιθώριο να σημειώνουν την καλύτερη απόδοσή τους τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ το καθαρό περιθώριο εκτός HKFRS παρέμεινε σταθερό από έτος σε έτος. Παρόλο που τα έσοδα του Ομίλου επηρεάστηκαν λόγω της χαμηλής απόδοσης στην αγορά συσκευών, τα έσοδα εκτός Η/Υ σημείωσαν αύξηση σχεδόν 40%, αποτέλεσμα των διαφοροποιημένων κινητήρων ανάπτυξης που προσφέρουν οι επιχειρηματικές μονάδες Solutions and Services Group (SSG) και Infrastructure Solutions Group (ISG) της Lenovo, που σημείωσαν αύξηση εσόδων ρεκόρ ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αυξημένα κατά 22% και 37% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Μετά από μια χρονιά παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, η Lenovo βλέπει θετικά σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς. Ο Όμιλος αναμένει ότι το σύνολο της αγοράς υπολογιστών και έξυπνων συσκευών θα επανέλθει σε ετήσια ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ παράλληλα η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής θα επανέλθει σε σχετικά υψηλή ανάπτυξη.

Συνδυαστικά, τα δύο αυτά δεδομένα αναμένεται να οδηγήσουν τη συνολική αγορά πληροφορικής σε μέτρια ανάπτυξη το 2023. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, ο ψηφιακός και έξυπνος μετασχηματισμός θα συνεχίσει να επιταχύνεται, οδηγώντας σε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για τις υποδομές cloud και υπολογιστών.

Ταμειακά, η Lenovo παραμένει ισχυρή και ο κύκλος μετατροπής μετρητών της έχει βελτιωθεί περαιτέρω. Αυτή η υγιής ρευστότητα οδήγησε τον Όμιλο να συνεχίσει να επενδύει σε Ε&Α όσον αφορά το «New IT» (client, edge, cloud, network, και intelligence) για να αναπτύξει τις μελλοντικές βασικές του ικανότητες. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Lenovo αύξησε τις επενδύσεις της σε Ε&Α σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αύξηση ύψους 6% από έτος σε έτος.

Το τέταρτο τρίμηνο, ο Όμιλος προχώρησε σε αναδιάρθρωση και περικοπές άλλων επιβαρύνσεων ύψους 249 εκατομμύριων δολαρίων ΗΠΑ, τα όποια σε συνδυασμό με άλλες πρακτικές, είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη περίπου 850 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε ετήσια εξοικονόμηση δαπανών, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία γερών θεμελίων για τις δραστηριότητες και τη μελλοντική ανάπτυξη του, παρόλες τις προκλήσεις της αγοράς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Lenovo ανακοίνωσε τελικό μέρισμα 3,8 σεντς ΗΠΑ ή 30,0 σεντς Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lennovo, Yuanqing Yang, δήλωσε:

«Η Lenovo σημείωσε σταθερή κερδοφορία το τελευταίο οικονομικό έτος, καθώς οι διαφορετικές πηγές ανάπτυξης συνεχίζουν να κατακτούν νέα ορόσημα στην πορεία τους. Η δυναμική τους οδηγεί σε σταθερή πρόοδο στον μετασχηματισμό του Ομίλου που βασίζεται στις υπηρεσίες, ενώ τα έσοδα των επιχειρήσεων εκτός H/Y αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40%. Η ξεκάθαρη στρατηγική μας φέρνει σταθερά θετικά αποτελέσματα και ο Όμιλος παραμένει ανθεκτικός, ακόμα και ενόψει όλων των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε Ε&Α για να πρωτοστατήσουμε στο επόμενο κύμα ευκαιριών ανάπτυξης και είμαστε επομένως πολύ καλά προετοιμασμένοι για το μέλλον».

Solutions and Services Group (SSG): υψηλό περιθώριο κέρδους, ισχυρή ανάπτυξη

Η Ευκαιρία:

Οι υπηρεσίες «New IT» συνεχίζουν να επεκτείνονται σε μια αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις λύσεις Device-as-a-Service (DaaS) και cloud να αναμένεται να αυξηθούν με διψήφιο αριθμό CAGR έως το 2025. Οι δαπάνες σε Solution and Services θα παραμείνουν ισχυρές, ιδίως όσον αφορά στην εκπαίδευση, το smart retail, τα smart cities και τον κατασκευαστικό τομέα.

Απόδοση FY22/23:

• Η επιχειρησιακή μονάδα SSG εξακολουθεί να είναι η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και σημαντικός παράγοντας κερδοφορίας του Ομίλου.
• Με έσοδα ρεκόρ, αυξημένα κατά 22% από έτος σε έτος που ανήλθαν σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, η SSG καταγράφει υψηλό λειτουργικό περιθώριο της τάξεως του 21%.
• H SSG σημείωσε υψηλή διψήφια ανάπτυξη σε όλα τα τμήματα, με το μείγμα εσόδων από non-hardware λύσεις και υπηρεσίες να αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της επιχειρησιακής μονάδας.

Βιώσιμη ανάπτυξη:

• Η SSG συνεχίζει να επενδύει στη δημιουργία επεκτάσιμων οριζόντιων λύσεων ή δομικών στοιχείων που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε κλάδο, αξιοποιώντας το IP της Lenovo.
• Επιπλέον, η SSG εμπλούτισε περαιτέρω τις ψηφιακές λύσεις που προσφέρει για τον χώρο εργασίας, καθώς και το χαρτοφυλάκιο υβριδικών λύσεων cloud TruScale.
• Προσφέρει επίσης κλιμακούμενο TruScale για SAP με το Private Edition Data (PE CDC) και με διευρυμένη αποκλειστική συνεργασία για την παροχή τεχνικής διαχείρισης υπηρεσιών για πελάτες SAP PE CDC στην Κίνα.

Infrastructure Solutions Group (ISG): ρεκόρ εσόδων, ρεκόρ κερδών και υπερανάπτυξη

Η Ευκαιρία:

Η ISG συνεχίζει να επωφελείται από τη συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις ΙCT υποδομών. Μέχρι το 2025, μόνο η αγορά των server αναμένεται να ξεπεράσει τα 132 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις υπηρεσίες storage να αναμένεται να φθάσουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια και το edge infrastructure, τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απόδοση FY22/23:

• H επιχειρησιακή μονάδα ISG, η όποια αποτελεί κινητήρα υψηλής ανάπτυξης για τον Όμιλο, σημείωσε καταπληκτική απόδοση το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα έσοδα σημείωσαν αύξηση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ποσοστό 37% από έτος σε έτος) με λειτουργικά κέρδη ρεκόρ που ανήλθαν σε 98 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
• Τα έσοδα από servers αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% από έτος σε έτος, φτάνοντας επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας τη Lenovo τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο server στον κόσμο.
• Οι υπηρεσίες Storage επίσης σημείωσαν έσοδα ρεκόρ, τριπλασιάζοντας τα αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ανέλιξη της Lenovo από την #8η στην # 5η θέση παγκοσμίως. Τα έσοδα από Software αυξήθηκαν κατά 25% από έτος σε έτος, σημειώνοντας ένα ακόμα ρεκόρ.

Βιώσιμη ανάπτυξη:

• Η επιχειρησιακή μονάδα ISG συνεχίζει να ενισχύει τις δυνατότητες full stack που καλύπτουν τόσο το τμήμα Παροχής Υπηρεσιών Cloud όσο και τα τμήματα Enterprise και SMB.
• Ταυτόχρονα, η ISG επενδύει σε καινοτομίες υποδομής που ενισχύονται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), όπως το edge computing με τεχνητή νοημοσύνη και το υβριδικό cloud.
• Επιπλέον, η επιχειρησιακή μονάδα έγινε ακόμα πιο ανταγωνιστική σε κόστος, με την προσθήκη εργοστασίου παραγωγής στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας

Intelligent Devices Group (IDG): ηγετική θέση στην αγορά και κερδοφορία

Ευκαιρία:

Η απόδοση της επιχειρησιακής μονάδας IDG επηρεάστηκε από τη γενικότερη χαμηλή απόδοση της αγοράς συσκευών τα τελευταία τρίμηνα, που είναι αποτέλεσμα της αφομοίωσης των αποθεμάτων. Με τους H/Y ως βασικό εργαλείο παραγωγικότητας στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η Lenovo αναμένει ότι η αγορά υπολογιστών θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2ο εξάμηνο του ημερολογιακού έτους 2023. Η τάση ψηφιοποίησης και το υβριδικό μοντέλο εργασίας συνεχίζουν να οδηγούν σε σταθερή ανάπτυξη στις λύσεις smart spaces.

Απόδοση FY22/23:

• Τα έσοδα της επιχειρηματικής μονάδας IDG μειώθηκαν από έτος σε έτος στα 49,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αλλά διατήρησαν την #1 θέση στην αγορά PC με μερίδιο αγοράς 23,2% παγκοσμίως, ενώ παράλληλα διατήρησαν την κορυφαία κερδοφορία στον κλάδο με ποσοστό ύψους 7,3%.
• Το μείγμα εσόδων από προϊόντα premium αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%.
• Η κερδοφορία των smartphone συνεχίζεται για τρία συνεχόμενα χρόνια, ενώ τη χρονιά που μας πέρασε πέτυχε αύξηση εσόδων premium-to-market στις περισσότερες αγορές.

Βιώσιμη ανάπτυξη:
• Η επιχειρησιακή μονάδα του IDG θα διαχειριστεί δυναμικά τις δαπάνες και θα ενισχύσει περαιτέρω τη λειτουργική της αριστεία.
• Θα συνεχίσει να επενδύει σε τεχνολογικές καινοτομίες, εστιάζοντας σε premium προσφορές και παρακείμενες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να ενισχύει τις έξυπνες λύσεις για υβριδικά μοντέλα εργασίας.

Q4 Απόδοση
Το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους ήταν το πιο δύσκολο τρίμηνο του έτους λόγω των πιέσεων τόσο από την αγορά υπολογιστών όσο και από την παγκόσμια οικονομία. Η Lenovo έκλεισε το τρίμηνο με έσοδα 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μειωμένα κατά 24% από έτος σε έτος. Τα έσοδα από την επιχειρησιακή μονάδα IDG μειώθηκαν κατά 33% από έτος σε έτος, ενώ η ισχυρή δυναμική από τους κινητήρες ανάπτυξης των SSG και ISG βοήθησε να αντισταθμιστεί η χαμηλή απόδοση της αγοράς συσκευών. Τα έσοδα SSG αυξήθηκαν κατά 18% από έτος σε έτος και ανήλθαν σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ τα έσοδα της επιχειρησιακής μονάδας ISG αυξήθηκαν κατά 56% και ανήλθαν στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το μείγμα εσόδων εκτός Η/Υ, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 43%, αυξημένο κατά 12 μονάδες από έτος σε έτος.

Q4 Στιγμιότυπα
Environmental, Social, Governance - Η βαθμολογία ESG της Lenovo αναβαθμίστηκε πρόσφατα σε AAA από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης MSCI. Αυτή η αναβάθμιση αντιπροσωπεύει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία για εταιρείες που ηγούνται σε προγράμματα ESG. Επιπλέον, η EcoVadis αναγνώρισε τη Lenovo για την αριστεία της στον τομέα βιώσιμων προμήθειων στα 7α ετήσια βραβεία Sustainable Procurement Leadership Awards. Η εταιρεία αναγνωρίστηκε επίσης πρόσφατα από το Forbes ως ένας από τους καλύτερους εργοδότες όσον αφορά στη διαφορετικότητα (Best Employers for Diversity) για το 2023, όπου αξιολογήθηκε με βάση άμεσες συστάσεις, έμμεσες συστάσεις και έρευνα για τους βασικούς δείκτες απόδοσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider