Τι «βαθμό» πήρε η Credit Suisse για την ετοιμότητά της απέναντι σε κρίσεις - Τα ευρήματα της FINMA, λίγο μετά τις περιπέτειες του Μαρτίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «βαθμό» πήρε η Credit Suisse για την ετοιμότητά της απέναντι σε κρίσεις - Τα ευρήματα της FINMA, λίγο μετά τις περιπέτειες του Μαρτίου
Σχεδόν έναν μήνα μετά τις περιπέτειες του Μαρτίου, η Credit Suisse παίρνει την ανώτατη βαθμολογία για την ετοιμότητά της απέναντι σε πιθανές κρίσεις, στην ετήσια επισκόπηση των ρυθμιστικών Αρχών της Ελβετίας, η οποία πάντως υπογραμμίζει πόσο γρήγορα ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών οδήγησε την εμβληματική τράπεζα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σχεδόν έναν μήνα μετά τις περιπέτειες του Μαρτίου, η Credit Suisse παίρνει την ανώτατη βαθμολογία για την ετοιμότητά της απέναντι σε πιθανές κρίσεις, στην ετήσια επισκόπηση των ρυθμιστικών Αρχών της Ελβετίας, η οποία πάντως υπογραμμίζει πόσο γρήγορα ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών οδήγησε την εμβληματική τράπεζα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Συγκεκριμένα, οι εποπτικές Αρχές της Ελβετίας (FINMA) έδωσαν στη δημοσιότητα, σήμερα, την τελευταία έκθεση για την κατάσταση των πέντε σημαντικότερων τραπεζών της χώρας, εξετάζοντας όπως διευκρινίζεται την περίοδο πριν τη διάσωση της Credit Suisse, για την οποία σημειωτέον γίνεται επιπρόσθετη αναφορά με συνοδευτική ανακοίνωση.

«Τα γεγονότα γύρω από την Credit Suisse δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να γίνονται συγκεκριμένες προετοιμασίες για κρίσεις» τονίζει ο επικεφαλής της FINMA, Urban Angehrn.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την κρίση της Credit Suisse για τις μελλοντικές προετοιμασίες για ενδεχόμενο κρίσης. Η FINMA θα συμβάλει σε αυτόν τον στόχο» επισημαίνει.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η έκθεση θεωρείται ένα σημαντικό μέτρο αξιολόγησης του βαθμού ετοιμότητας των τραπεζών απέναντι σε πιθανές κρίσεις, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία έρχεται μόλις έναν μήνα μετά τις περιπέτειες της Credit Suisse που οδήγησαν στη συμφωνία εξαγοράς της από την UBS. Η συμφωνίας για τη διάσωσή της επιτεύχθηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, με τις Αρχές εν συνεχεία, υπεραμυνόμενες το deal, να σπεύδουν να αποκρούσουν τους ισχυρισμούς ότι δεν ελήφθησαν αρκετά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε την ελβετική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ «ανακρίνει» τις ευρωπαϊκές τράπεζες για κινδύνους τύπου SVB

Πώς το ενδεχόμενο ιταλικής «υποβάθμισης» επηρεάζει την ελληνική «αναβάθμιση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider