Νομοσχέδιο για τον τουρισμό Υγείας: Day clinics σε ξενοδοχεία και συνεργασία με ασφαλιστικές του εξωτερικού

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομοσχέδιο για τον τουρισμό Υγείας: Day clinics σε ξενοδοχεία και συνεργασία με ασφαλιστικές του εξωτερικού
Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις εκλογές, ωστόσο, ο Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί προς διαβούλευση.

Ολοκληρώθηκε το σκαρίφημα του νομοσχεδίου που θέτει το πλαίσιο για τον τουρισμό Υγείας και Ευεξίας στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες υγείας ή επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας να λειτουργούν day clinics σε ξενοδοχειακές μονάδες ή resorts της χώρας, που θα αδειοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας για το υγειονομικό σκέλος (προϋποθέσεις ασφάλειας) και από το υπουργείο Τουρισμού για το τουριστικό σκέλος (ποιότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος).

Παράλληλα, βάζει στο «παιχνίδι» ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, προβλέποντας τη συνεργασία μαζί τους, μέσω διαμεσολαβητών, με στόχο την προώθηση συνδυαστικών υπηρεσιών. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύπτουν το αντίστοιχο κόστος για τις υπηρεσίες Υγείας, ούτως ώστε να γίνει το προϊόν πιο ελκυστικό.

«Αν ένας Βρετανός, ένας Αυστραλός, ένας Αμερικανός ή ένας Γάλλος έχει ασφάλεια ζωής -που έχουν όλοι- ο ασφαλιστής του θα μπορεί να του παρουσιάσει τη δυνατότητα, με μία μικρή αύξηση του κομίστρου, αντί να προβεί σε μία επέμβαση στη βροχερή Ιρλανδία, το Εδιμβούργο, το Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη ή οπουδήποτε, να έρθει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, να είναι πληρωμένη η υπηρεσία από την ασφάλειά του και να συνδυάσει τις διακοπές του και την παραμονή του στη χώρα με οποιαδήποτε υπηρεσία υγείας ή wellness μπορούμε να του προσφέρουμε», ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού.

Όπως ο ίδιος τόνισε, παράλληλα, προβλέπεται η διασύνδεση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον ιατρικό τουρισμό, για τη διενέργεια πιο απλών ιατρικών πράξεων, με αποζημίωση από ξένες ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το σχέδιο νόμου διαμορφώνει ένα win – win σενάριο και για τους δύο χώρους, αφού πολλαπλασιάζει τις θέσεις εργασίας, τις κάνει πιο ποιοτικές, επεκτείνει το χρονικό ορίζοντα για την προσέλευση τουριστών και δίνει πολλαπλές ευκαιρίες. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να συνδυαστούν οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που παρέχουν οι δύο κλάδοι και αναγνωρίζονται διεθνώς, αποφέροντας έσοδα στη χώρα.

Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις εκλογές, ωστόσο, ο Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί προς διαβούλευση. Όπως σημείωσε, ακόμη και αν ο ίδιος δεν βρίσκεται στο υπουργείο Τουρισμού, αποτελεί «προίκα» για την επόμενη κυβέρνηση και κάλεσε όλους να μην αφήσουν αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Όπως τόνισε ο Υπουργός, το σχέδιο νόμου «θα αποτελέσει το μεγάλο βήμα για την επόμενη μέρα, συνδέοντας τον ιατρικό με τον τουριστικό κλάδο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, με θέμα «Ιατρικός Τουρισμός – Προοπτικές για το μέλλον», ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας και ευζωίας, σημειώνει άνοδο κατά 6,5% έναντι 3,2% του γενικού τουρισμού, ενώ είναι ο δεύτερος στην κατάταξη, μετά τον πολιτιστικό τουρισμό. Μάλιστα, ο τουρίστας ευζωίας ξοδεύει άνω του 60% από το μέσο τουρίστα. Διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν το 56% των ασθενών παγκοσμίως αναζητούν καλύτερη θεραπεία, το 22% επιδιώκουν ξένους προορισμούς, εκτός της χώρας που διαμένουν, με στόχο το χαμηλότερο κόστος, το 18% αναζητούν θεραπευτικές επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες τους και το 10% θέλουν τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό, όπου διεθνώς αυτό είναι προσβάσιμο.

Οι προοπτικές του ιατρικού τουρισμού και το χωριό Υγείας και Ευεξίας στην Αττική

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 346,1 δισ. δολάρια μέχρι το 2032, καθώς θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,59%, από το 2023 έως το 2032. «Με συστηματικά βήματα, στα οποία έχουμε προβεί τα τελευταία χρόνια, είμαστε σήμερα σε θέση να απευθυνθούμε στην παγκόσμια κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Πατούλης και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, πρωταρχικοί μοχλοί επέκτασης του ιατρικού τουρισμού είναι η προσβασιμότητα, η οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας και η υποστήριξη από τις τοπικές κυβερνήσεις και τα γραφεία τουρισμού.

«Συστρατεύουμε τις δυνάμεις της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης, για να αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό, που είναι πυλώνας ανάπτυξης για την οικονομία, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην επιστροφή στη χώρα του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και κατέληξε αναφερόμενος στο προσωπικό του όραμα, τη δημιουργία Χωριού Υγείας και Ευεξίας στην Αττική: «Είναι ένα μεγαλεπήβολο όραμα, το οποίο δεν πάψαμε να το υπηρετούμε από την μέρα που το εξαγγείλαμε και υπόσχομαι ότι με όλες μου τις δυνάμεις και με την ιδανική σύμπραξη συνεργασιών, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να το υλοποιήσουμε».

Στις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού, αναφέρθηκε ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Συντονιστής Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού ΙΣΑ, Χριστόφορος Τζερμιάς,. Όπως επεσήμανε σύμφωνα με την μελέτη του Medical Tourism Magazine και τον δείκτη Medical Tourism Index 2020-2021, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση, σε σύνολο 46 κρατών και στην 9η θέση στην Ευρώπη, ως προορισμός για τον ιατρικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 τα έσοδα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως ανήλθαν σε 11,7 δισ. δολάρια κα το 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 35,9 δισ. δολάρια.

Αναφορά έγινε και στον ιαματικό τουρισμό, ο οποίος, όπως τόνισε ο καθηγητής Δερματολογίας - Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως, για τη θεραπεία, αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει Πάσχα – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Μεταφέρεται στην 1η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων στο ΕΣΥ

Airbnb – Τουρισμός: Υψηλές προ-κρατήσεις σχεδόν στο σύνολο των Πασχαλινών προορισμών – Διαθεσιμότητα και τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider