Cenergy: Επενδύσεις 180 εκατ. τη διετία 2023-2024 – Στην παγκόσμια ελίτ οι Hellenic Cables και Σωληνουργεία Κορίνθου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cenergy: Επενδύσεις 180 εκατ. τη διετία 2023-2024 – Στην παγκόσμια ελίτ οι Hellenic Cables και Σωληνουργεία Κορίνθου
Η εγκατάσταση στο πρώην εργοστάσιο της Πετζετάκις θα είναι έτοιμη για παραγωγή προς τα τέλη του 2023, συμβάλλοντας στη διάθεση από την Hellenic Cables υπόγειων καλωδίων για δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση των οποίων πρόκειται να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, όπως σημείωσε ο CEO της Cenergy σε χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Εξαιρώντας την Κίνα και τη Ρωσία, η Σωληνουργεία Κορίνθου ανάμεσα στους 4-5 μεγαλύτερους διεθνώς παραγωγούς αγωγών.

Προς τα τέλη του 2023 θα είναι έτοιμη για παραγωγή η εγκατάσταση στο πρώην εργοστάσιο της Πετζετάκις, ώστε το 2024 να είναι το πρώτο έτος λειτουργίας, όπως επισήμανε ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy (του Ομίλου Viohalco), σε χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της Cenergy, πέρα από την ανάπτυξη της δυναμικότητας της Hellenic Cables (θυγατρικής της Cenergy) η νέα εγκατάσταση θα συμβάλει στη σχεδιαζόμενη έμφαση που πρόκειται να δοθεί στην παραγωγή υπόγειων καλωδίων για δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως επισήμανε η ζήτηση για υπόγεια καλώδια αναμένεται έως και να 3πλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού των δικτύων, ώστε η παραγωγή από ΑΠΕ να φτάνει στην τελική κατανάλωση. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται να υπογραφούν μακροχρόνιες συμφωνίες (διάρκειας 5 ετών ή και περισσότερο) με Διαχειριστές σε όλη την Ευρώπη (όπως στην Αγγλία, τη Δανία και τη Σουηδία) οι οποίοι θα θέλουν με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού για την αναβάθμιση των υποδομών τους.

Κρίσιμο το timing των επενδύσεων

Όπως σημείωσε, το timing των επενδύσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Cenergy, ώστε να διασφαλίζει πως η νέα παραγωγική της δυναμικότητα θα είναι έτοιμη τη στιγμή που θα υπάρχει ζήτηση για να καλύψει. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προς όφελος της εταιρείας η παράταση στις διαπραγματεύσεις με την Orsted για τη δημιουργία κοινής παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ, με δεδομένο ότι καταγράφονται καθυστερήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Αλεξίου, η παράταση των διαπραγματεύσεων με την Orsted ευνόησε τη μεγάλη επένδυση που προγραμματίζεται στο εργοστάσιο της Fulgor στην Κόρινθο (για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων), η οποία δεν θα μπορούσε να τρέξει άμεσα αν είχε ξεκινήσει η υλοποίηση της μονάδας στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο για παραγωγική παρουσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένει σε ισχύ, με τη Cenergy να φιλοδοξεί να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός υποβρύχιων καλωδίων στη χώρα.

Η φιλοσοφία του κατάλληλου timing διαπνέει και το πρότζεκτ του Βόλου, για την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής βάσεων και εξοπλισμού ανεμογεννητριών για πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, η μονάδα δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη τη Μεσόγειο και όχι μόνο. Πάντως, το πρότζεκτ τοποθετείται σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, καθώς ακόνη δεν έχει «ωριμάσει» η τεχνολογία των πλωτών αιολικών. Έτσι, η Cenergy παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο, ώστε να «τοποθετηθεί» στη σωστή συγκυρία.

Κάλυψη του CAPEX από τη λειτουργική κερδοφορία

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μπένο, Οικονομικό Διευθυντς της Cenergy, στις κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη διετία 2023-2024 περιλαμβάνονται κεφάλαια 80-85 εκατ. ευρώ για τον κλάδο των καλωδίων, έχοντας στο επίκεντρο της επένδυση στην Κόρινθο, για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της Fulgor.

Επίσης, επιπλέον 45-50 εκατ, ευρώ προβλέπονται ανά έτος για έργα συντήρησης τόσο στην Hellenic Cables όσο και στη Σωληνουργεία Κορίνθου. Επομένως, για την επόμενη διετία το CAPEX θα κινηθεί στα 90 εκατ, τον χρόνο, με στόχο να καλυφθεί από τη λειτουργική κερδοφορία.

Όπως πρόσθεσε, η στρατηγική της Cenergy είναι να διεκδικεί προϊόντα και έργα που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Για να πετύχει αυτό τον στόχο, επενδύσει σε ανθρώπους και τεχνολογία, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην καλή εξυπηρέτηση του πελάτη.

Επισήμανε πως για τη Hellenic Cables διαγράφει ένα πολύ λαμπρό μέλλον, με όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται παγκοσμίως για τον εξηλεκτρισμό νέων χρήσεων. Από την άλλη πλευρά, ενδεικτικό των προοπτικών της «Σωληνουργεία Κορίνθου» είναι το γεγονός ότι επανήλθε σε κερδοφορία, γεγονός το οποίο οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι διεκδίκησε έργα εκτός των αγορών που δραστηριοποιούνταν έως τώρα, καθώς και πρότζεκτ που δεν περιλαμβάνονταν στις δραστηριότητες της – όπως αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου και CO2.

Πρωταγωνιστής σε διεθνές επίπεδο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα στελέχη της Cenergy έδωσαν μία εικόνα για την ανταγωνιστικότητα των δύο εταιρειών της Cenergy, επισημαίνοντας πως στα interarray καλώδια (για τη σύνδεση των offshore ανεμογεννητριών ενός πάρκου, η Hellenic Cables κατέχει μερίδιο 52,3% σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιρώντας την Κίνας.

Στα export καλώδια (για μεταφορά στο δίκτυο της παραγωγής ofsshore πάρκων καθώς για τις νησιωτικές διασυνδέσεις έχει μερίδιο 21-22%, το οποίο αυξάνεται συνεχώς. Ως συνέπεια, συγκαταλέγεται στους τέσσερις μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς. Στην περίπτωση των υποθαλάσσιων αγωγών, από την άλλη πλευρά, η «Σωληνουργεία Κορίνθου» περιλαμβάνεται στους 4-5 Tier-1 προμηθευτές παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider