Είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη Signature Bank πριν από την κατάρρευσή της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη Signature Bank πριν από την κατάρρευσή της
Αντιμέτωπη με ποινική έρευνα η Signature Bank πριν από την κατάρρευσή της - Στο μικροσκόπιο αν είχε επαρκή μέτρα για να ανιχνεύσει πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πελατών.

Τις δραστηριότητες της Signature Bank με πελάτες crytpo, ερευνούνσαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ πριν οι ρυθμιστικές αρχές πάρουν ξαφνικά στα χέρια τους την τράπεζα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάσε εάν η τράπεζα της Νέας Υόρκης έλαβε επαρκή μέτρα για να ανιχνεύσει πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πελατών της. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έριξε επίσης μια ματιά στις δουλειές της τράπεζας, όπως αποκαλύπτουν 2 πηγές με γνώση επί του θέματος που ζήτησαν να μην κατανομαστούν.

«Θα διερευνήσουμε και θα ασκήσουμε ενέργειες επιβολής του νόμου εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί κινητών αξιών», είχε δηλώσει πρόσφατα ο επικεφαλής της SEC, Γκάρι Γκένσλερ.

Yπενθυμίζεται πως η τράπεζα πέρασε τη Δευτέρα στην κατοχή του εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) λίγα 24ωρα μετά την Silicon Valley Bank (SVB).

Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC). Στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια και 110,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 Παράλληλα, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Το «λουκέτο» στη Signature έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στους μάνατζέρς της, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την απόφαση λίγο πριν από τη δημόσια ανακοίνωση, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τράπεζα αντιμετώπισε έναν «χείμαρρο» εκροών καταθέσεων την Παρασκευή, αλλά η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί μέχρι την Κυριακή, όπως αναφέρει η πηγή.

Το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τόσο την SVB όσο και τη Signature ως «συστημικούς κινδύνους», γεγονός που του δίνει την εξουσία να προβεί στο κλείσιμο ή την πώλησή τους προστατεύοντας πλήρως όλους τους καταθέτες, πέρα από το όριο των 250,000 δολαρίων. Το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων του FDIC θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη καταθετών, πολλοί από τους οποίους ήταν ανασφάλιστοι, αφού οι καταθέσεις τους υπερέβαιναν κατά πολύ το εγγυημένο όριο των 250.000 δολαρίων.

Η Signature Bank είναι μία από τις πιο σημαντικές τράπεζες στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, η μεγαλύτερη δίπλα στη Silvergate, η οποία ανακοίνωσε την επικείμενη εκκαθάρισή της την περασμένη εβδομάδα. Είχε χρηματιστηριακή αξία 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Κέρδη μ.φ. 398 εκατ. ευρώ το 2022 – Στο 7,8% ο δείκτης NPE – Προς επικαιροποίηση στόχων

Lamda – Ελληνικό: Πότε θα «σηκωθεί» ο περίφημος Riviera Tower - Ξεπουλάνε τα οικιστικά, «μεγαλώνει» το Vouliagmenis Mall;

Τα τρία σενάρια της Capital Economics για το μέγεθος των συνεπειών από την κατάρρευση της SVB

gazzetta
gazzetta reader insider insider