ΤΙΤΑΝ: Οι «πυλώνες» ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη – Η στρατηγική και η αυξημένη ζήτηση λόγω υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: Οι «πυλώνες» ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη – Η στρατηγική και η αυξημένη ζήτηση λόγω υποδομών
Θετικό πρόσημο έχουν οι εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου ΤΙΑΤΝ για την πορεία της εισηγμένης σε ΗΠΑ και Ελλάδα το 2023. Στοχεύει σε ανάπτυξη της κύριας δραστηριότητας με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας, στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία και σε εξαγορές.

Θετικό... πρόσημο έχουν οι εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου ΤΙTAN για την πορεία της εισηγμένης σε ΗΠΑ και Ελλάδα το 2023, ενώ είναι πιο συγκρατημένες για τις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας η κερδοφορία του ομίλου το 2023 θα είναι ενισχυμένη. Οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εργοστασίων και την εξαγορά ή τη συμμετοχή σε μικρότερες εταιρείες με συναφές αντικείμενο, φέτος, θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, περίπου 60 εκατ. αφορούν σε projects στην Ελλάδα. Συνολικά η στρατηγική της Τιτάν επικεντρώνεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της κύριας δραστηριότητάς της με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία. Οι όποιες εξαγορές δεν θα αφορούν εργοστάσια. Η διοίκησή της επιδιώκει εξαγορές ή συμμετοχές σε εταιρείες όπως αυτή που ανακοινώθηκε προχθές.

Ειδικότερα, βάσει των όσων είπαν σε ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Τιτάν, Μιχάλης Κολακίδης, και ο γενικός διευθυντής Τομέα Ελλάδος, Γιάννης Πανιάρας, το 2023 ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης δημιουργούν ένα περιβάλλον προκλήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν παράμετροι που φέρνουν αισιοδοξία στο γκρουπ.

Οι προσδοκίες στις αγορές

Στις ΗΠΑ η Τιτάν δραστηριοποιείται και έχει τα εργοστάσιά της σε δύο περιοχές (Φλόριντα και Βιρτζίνια) για τις οποίες εκτιμάται ότι δεν θα σταματήσουν να αναπτύσσονται βοηθούμενες και από την εσωτερική μετανάστευση που δημιουργεί νέες ανάγκες στέγασης αλλά και τις σχεδιαζόμενες υποδομές. Το 100% της παραγωγής τσιμέντου της Titan America είναι τσιμέντο χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα (Τύπος IL) και το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 300 εκατ. δολ. στην τριετία 2021 – 2023 αφορά μεταξύ άλλων την βελτιστοποίηση των λειτουργιών των logistics.

Στο μέτωπο της Ελλάδας τα έργα υποδομών, η αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα για κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα και οι τουριστικές επενδύσεις ενισχύουν τη ζήτηση σε τσιμέντο και το 2023, αν και με χαμηλότερο ίσως ρυθμό αύξησης σε σχέση με το 2022, ενώ για το 2024 αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη. Η προσεχής 5ετία θα χαρακτηριστεί από αύξηση της ζήτησης καθώς Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ δίνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων έως και 40 δισ. ευρώ. Στην Αττική καταγράφεται υψηλότερος ρυθμός, από ότι ο μέσος όρος στη χώρα, όσο αφορά την κατανάλωση τσιμέντου. Περίπου το 1/3 των πωλήσεων της Τιτάν αφορούν έργα υποδομών και το υπόλοιπο ιδιωτικά έργα. Η κερδοφορία στην Ελλάδα αναμένεται ενισχυμένη και εξαιτίας των αυξημένων εξαγωγών κυρίως προς ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα αυξήθηκε 16% τα τελευταία 4 χρόνια.

Οσον αφορά στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης (Αλβανία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Βόρειο Μακεδονία και Σερβία), υπάρχει η ζήτηση για να διατηρηθεί η απόδοση σε υψηλά επίπεδα και η Τιτάν είναι τοποθετημένη στρατηγικά και σε πολλές από αυτές τις χώρες έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Η Αίγυπτος θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα του ΔΝΤ (απελευθέρωση συναλλάγματος, ιδιωτικοποιήσεις) ενώ η οικονομία στην Τουρκία αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω των επικείμενων εκλογών. Η δραστηριότητα της Τιτάν στην Τουρκία θα ενισχυθεί από τη νέα εγκατάσταση στη Σαμψούντα που προάγει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Τα επιτόκια και οι εξαγορές – συμμετοχές

Σύμφωνα με τα στελέχη της Τιτάν ο όμιλος είναι προστατευμένος από την αύξηση των επιτοκίων καθώς πάνω από το 80% των δανείων του είναι με σταθερό επιτόκιο. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η αύξηση των επιτοκίων μας απασχολεί περισσότερο για τους πελάτες μας (εννοώντας τους επενδυτές που θα ξεκινήσουν ένα επαγγελματικό κτήριο ή όσους λαμβάνουν δάνειο για εξαγορά ή κατασκευή κατοικίας).

Υπενθυμίζεται ότι η Τιτάν απέκτησε συμμετοχή στην εταιρία Περλίτες Αιγαίου, σε συνεργασία με την οικογένεια που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, εξασφαλίζοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του Ομίλου σε ποζολάνη (προϊόν τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα).

Η κίνηση αυτή συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Τιτάνα για μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος και συγκεκριμένα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις δραστηριότητες του Ομίλου κατά 35% έως το 2030 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) και στην αύξηση των πράσινων προϊόντων του χαρτοφυλακίου του κατά ποσοστό άνω του 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πιθανή ανάγκη για μηχανισμό στήριξης του λιγνίτη έως το 2028

Τουρισμός: Έσπασε το φράγμα του 2019 η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider