Νέες ανατιμήσεις «βλέπει» το 2023 η Coca-Cola HBC – Όλο το πλάνο ανάπτυξης στην Αίγυπτο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες ανατιμήσεις «βλέπει» το 2023 η Coca-Cola HBC – Όλο το πλάνο ανάπτυξης στην Αίγυπτο
Τι αποκάλυψε η διοίκηση του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών για τη χρήση 2022.

Νέο γύρο ανατιμήσεων εντός του 2023 «βλέπει» η διοίκηση της Coca-Cola HBC, λόγω της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας.

«Κατά τη διάρκεια του 2022 κατορθώσαμε να διαχειριστούμε μια σημαντική αύξηση του κόστους λόγω του πληθωριστικού κύματος στις βασικές αγορές δραστηριοποίησής μας», ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου νωρίτερα την Τρίτη, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με αναλυτές και επενδυτές που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2022.

«Το 2022 το συνολικό σχέδιο αναπροσαρμογής των τιμών προχώρησε πολύ καλά, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στους πελάτες μας σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε», τόνισαν, αναγνωρίζοντας πως το σχέδιο ανατιμήσεων αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της ανάπτυξης του ομίλου τη χρονιά που μας πέρασε. Μάλιστα, όπως εκτίμησε η διοίκηση, θα σημειωθούν κι άλλες ανατιμήσεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Το πλάνο ανάπτυξης στην αιγυπτιακή αγορά

Με την έλευση του 2023, το πλάνο ανάπτυξης της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά ανεβάζει «στροφές».

«Επικεντρωνόμαστε στην Αίγυπτο με στόχο να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή ανάπτυξη στην εν λόγω περιοχή, με στόχο αφενός τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς μας και αφετέρου την επέκταση του χαρτοφυλακίου μας στην αιγυπτιακή αγορά», σημείωσε η διοίκηση. Με όπλο την αναπροσαρμογή των τιμών, η Coca-Cola HBC θα επιχειρήσει να διαχειριστεί τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και την υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος.

«Βασική μας επιδίωξη για την αιγυπτιακή αγορά είναι η αύξηση της κατά κεφάλην κατανάλωσης», ανέφεραν.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε την είσοδό της στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Αιγύπτου, μέσω της εξαγοράς της Coca-Cola Bottling Company of Egypt, τον Αύγουστο του 2021, με το deal να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2022 - πριν από έναν χρόνο ακριβώς. Τα σχέδια της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά εμφανίζονται αρκετά φιλόδοξα, αφού δρομολογείται μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας.

Όπως από καιρό έχει επισημάνει η Coca-Cola HBC, παρόλο που διαθέτει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στη δραστηριοποίησή της στις αναδυόμενες αγορές, η Αίγυπτος παρουσιάζει ένα «μοναδικό προφίλ ρίσκου», καθώς η οικονομία της Αιγύπτου δρα σε ένα περιβάλλον υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, ενώ η χώρα εισάγει αγαθά, καταβάλλοντας το τίμημα σε δολάρια.

Ισχυρό έτος ανάπτυξης το 2022

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το δωδεκάμηνο του 2022 για την Coca-Cola HBC έκλεισε με μεγάλη αύξηση σε έσοδα και κέρδη, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής, του μείγματος προϊόντων και αύξησης του όγκου πωλήσεων.

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,2% σε οργανική βάση και κατά 28,3% σε δημοσιευμένη βάση. Εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις διαμορφώθηκε σε 22,7% σε οργανική βάση. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο αυξήθηκαν κατά 15,9% σε οργανική βάση, επωφελούμενα από την τιμολογιακή πολιτική και τις στοχευμένες ενέργειες για τη βελτίωση του μείγματος προϊόντων σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων σε ευρεία βάση, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στις κατηγορίες προτεραιότητας: ανθρακούχα αναψυκτικά, ποτά ενέργειας και καφές.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,9%, στα 929,7 εκατ. ευρώ, με άνοδο 1,3% των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση, καθώς η τιμολογιακή πολιτική, το μείγμα προϊόντων και η πειθαρχημένη διαχείριση του κόστους ενίσχυσαν τα κέρδη παρά το δύσκολο πληθωριστικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Coca Cola HBC: Ισχυρό έτος ανάπτυξης το 2022 - Αυξήθηκαν έσοδα και κέρδη

Άνθιμος Δημητριάδης: Ο ελληνικός καφές πρέπει να εκσυγχρονιστεί - Τα φιλόδοξα σχέδια του «Mr. Ελ Γκρέκο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider