Τράπεζες: Βάζουν «κρησάρα» στα δάνεια με «πράσινα» κριτήρια - Τι ζήτησε ο SSM

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Βάζουν «κρησάρα» στα δάνεια με «πράσινα» κριτήρια - Τι ζήτησε ο SSM
Σε τρεις κατηγορίες τα δάνεια στις επιχειρήσεις αναλόγως του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Διακοπή δανειοδοτήσεων και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις - πελάτες των τραπεζών που δεν πληρούν τα πράσινα κριτήρια. Υποχρεωτικό το Report ESG από 1/1/24.

Μεγάλο ξεκαθάρισμα και ανανέωση στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, με επιλογή μόνο «πράσινων» εταιρειών για χρηματοδότηση και εξοβελισμό άλλων που δεν θα πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να κατηγοριοποιήσουν, μέσα στη φετινή χρονιά, τα επιχειρηματικά τους χαρτοφυλάκια με βάση το ενεργειακό αποτύπωμα των επιχειρήσεων που δανείζουν.

Ειδικότερα, να αναθεωρήσουν τις υφιστάμενες χορηγήσεις και να προγραμματίσουν τις νέες, διαχωρίζοντας τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες:

  1. Επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάση τα κριτήρια για το κλίμα και συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ,
  2. Επιχειρήσεις που δεν έχουν ενσωματώσει τα περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά μπορούν να τα ενσωματώσουν με την καθοδήγηση των τραπεζών και να γίνουν «πράσινες», και
  3. Επιχειρήσεις που ούτε εφαρμόζουν, αλλά ούτε και μπορούν να υιοθετήσουν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, παρά το ότι είναι αναγκαία για την φύση της λειτουργίας τους.

Η εντολή του SSM στις τράπεζες είναι, μετά το ξεκαθάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, να συνεχίσουν να δανειοδοτούν μόνο τις επιχειρήσεις από τις δύο πρώτες κατηγορίες, διακόπτοντας την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της τρίτης. Στο ίδιο μοτίβο, θα κινηθούν οι τράπεζες και με τις νέες δανειοδοτήσεις σε επιχειρήσεις που δεν είναι τώρα πελάτες τους.

Σημειώνεται ότι ο SSM έχει δώσει το ελευθέρας στις τράπεζες να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν να δανειοδοτούν επιχειρήσεις με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ. εμπόριο).

Τις αλλαγές για τις τράπεζες φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2023, με τον οποίο τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να παρουσιάσουν την 1/1/2024 στον SSM το πρώτο τους ESG Report. Στην ετήσια αυτή αναφορά, οι τράπεζες θα παρουσιάζουν όλα τα στοιχεία για την εφαρμογή εκ μέρους περιβαλλοντικών (στοιχείo E) και κοινωνικών (στοιχείο S) πολιτικών, καθώς και ορθής εταιρικής διακυβέρνησης (στοιχείο G).

Η προετοιμασία των τραπεζών έχει ξεκινήσει ήδη, με μία μόλις χρονιά περιθώριο για να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό ελλείψεις που παρουσιάζουν στα νέα προαπαιτούμενα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η τεράστια πίεση που ασκείται, ωστόσο, στις τράπεζες έχει να κάνει με την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κριτηρίων ανάπτυξης, με στόχο το μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στις τράπεζες τόσο για την αναζήτηση «πράσινων» εταιρειών στις οποίες το τραπεζικό σύστημα θα κάνει την πιστωτική του επέκταση, χορηγώντας νέα δάνεια, όσο και για το «κοσκίνισμα» των υφιστάμενων επιχειρήσεων στις οποίες έχουν δανειακή έκθεση.

Στην κατεύθυνση της διαλογής των επιχειρήσεων του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, οι τράπεζες αναζητούν την αρωγή συμβούλων, προκειμένου να αξιολογήσουν τι θεωρείται ενεργειακό αποτύπωμα για μια επιχείρηση και πώς αυτό μετριέται.

Σημειώνεται ότι το 2022 η ΕΚΤ διενήργησε πιλοτικά κλιματικά stress tests στις τράπεζες της Eυρωζώνης. Όπως είχε επισημάνει η Standard & Poor's, τα stress tests έδειξαν ότι ένα ποσοστό υψηλότερο του 60% των τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία εκτίθενται σε υψηλό φυσικό κίνδυνο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Standard & Poor's βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθώς πάνω από το 90% των δανείων αντιμετωπίζει φυσικό κίνδυνο, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται γύρω στο 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Με τον χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα στην Ευρώπη

Μπαίνει τάξη στις μικρές τράπεζες - Τι φέρνει το λουκέτο στην Olympus Bank

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider