Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι πλειστηριασμοί από εταιρίες διαχείρισης για λογαριασμό funds

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι πλειστηριασμοί από εταιρίες διαχείρισης για λογαριασμό funds
Τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των αντικρουόμενων αποφάσεων που έχουν εκδώσει Τμήματά του αναφορικά με την δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς, εκπροσωπώντας τους επενδυτές που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια, καλείται να κόψει σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφανθεί για το θεσμικό κενό μεταξύ των δύο νόμων – του 3156/2003 και του 4904/2015 -, το οποίο ανέδειξε η απόφαση Α.Π. 822/2022, τον περασμένο Οκτώβριο, μπλοκάροντας τους πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης.

Με την απόφασή του αυτή, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση που ασκήθηκε από εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ως απαράδεκτη ελλείψει νομιμοποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο ότι η παρεμβαίνουσα εταιρεία διαχείρισης δεν μπορεί να επιδιώξει την εκπλήρωση της ένδικης απαίτησης στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας που κατέστη δικαιούχος της απαίτησης με εκχώρηση (επενδυτής – fund), αφού ο νόμος 3156/2003 για τις τιτλοποιήσεις δεν απονέμει στην εταιρεία διαχείρισης την ιδιότητα του κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενου διαδίκου, όπως συμβαίνει ρητά στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια (4354/2015).

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών από τους Servicers που έφερε η εν λόγω απόφαση του Α.Π., καθώς και οι επαπειλούμενες ανακοπές για την ακύρωση πραγματοποιηθέντων πλειστηριασμών, επέτειναν τις ανησυχίες των διαχειριστών κόκκινων δανείων για την υλοποίηση των επιχειρησιακών πλάνων τους για τις ανακτήσεις από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».

Ειδικά, μάλιστα, σε μια περίοδο που η Eurostat έχει εγείρει ζήτημα προεγγραφής των κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις στο δημόσιο χρέος. Σημειώνεται ότι στελέχη εταιρειών διαχείρισης αναφέρουν ότι, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, υπάρχει σημαντική αύξηση των ανακοπών, έστω και εάν στις περισσότερες περιπτώσεις το Δικαστήριο αποφαίνεται αρνητικά.

Λόγω της σπουδαιότητάς του, το θέμα του «παγώματος» των πλειστηριασμών τέθηκε από τους Servicers στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο τελευταίος, μιλώντας στη Βουλή, ωστόσο, αρνήθηκε να παρέμβει στην διαδικασία μέσω μιας απλής ερμηνευτικής διάταξης στον νόμο και παρέπεμψε τις αποφάσεις στον Άρειο Πάγο.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από Τμήματα του Α.Π. τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των Servicers να προβαίνουν σε όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των πελατών τους (funds).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Επί τάπητος τα νέα 3ετή business plan – Προβλέπουν αύξηση έως 10% στα κόκκινα δάνεια

Συστήνονται Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης

ΤΧΣ: Στο 1,78 δισ. ευρώ η εύλογη αξία των συμμετοχών του στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider