JP Morgan: Μην εκπλαγείτε εάν το ΤΧΣ εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης των συμμετοχών του από τις τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Μην εκπλαγείτε εάν το ΤΧΣ εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης των συμμετοχών του από τις τράπεζες
Στη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, εστιάζει με τη σειρά της και η JP Morgan, μετά τη Morgan Stanley.

Στη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, εστιάζει με τη σειρά της και η JP Morgan, μετά τη Morgan Stanley.

Όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος, ενώ στο πλαίσιο δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές και το ΤΧΣ φροντίζει να μη σχολιάζει και να μη θέτει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή την αλληλουχία των συναλλαγών, από την άλλη δεσμεύεται για μια διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει αρκετές συναλλαγές στην κεφαλαιαγορά ή - και ιδιωτικές πωλήσεις.

Ενώ λοιπόν η JP Morgan δεν βλέπει το ΤΧΣ να βιάζεται ιδιαίτερα, ώστοσο, όπως σημειώνει, δεν θα την αποτελούσε έκπληξη μια αρχική συναλλαγή κατά τους επόμενους μήνες ως ένα δείγμα σηματοδότησης της έναρξης των διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζικών τίτλων. Το Ταμείο κατέχει επί του παρόντος το 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Βank και το 1,4% στην Eurobank.

Να σημειωθεί πως η τιμή στόχος που θέτει η JP Morgan για τη μετοχή της Alpha Bank (top pick - stock to watch στη ζώνη της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA) ορίζεται στα 1,50 ευρώ (από 1,40 ευρώ προηγουμένως), για την Τράπεζας Πειραιώς στα 2,35 ευρώ (από 2,20 ευρώ προηγουμένως), για τη Eurobank στα 1,6 ευρώ (από 1,50 ευρώ προηγουμένως) και για την Εθνική Τράπεζα στα 4,70 ευρώ (από 4,50 ευρώ προηγουμένως). (Οι τιμές στόχοι έχουν ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο του 2024)

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η στρατηγική αποεπένδυσης σηματοδοτεί την τελική φάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις και τον ρόλο του σε βασικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Ηρακλή, η οποία επέτρεψε τελικά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 2020.

Η διαδικασία θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένου του σημαντικού μεγέθους των συμμετοχών του Ταμείου, αυξάνοντας δυνητικά το free float (ελεύθερη διασπορά) των μετοχών και στηρίζοντας το σκέλος της ρευστότητας.

Το ΤΧΣ εξηγεί ότι θα ενεργήσει προληπτικά, ώστε να εντοπίσει ευκαιρίες για την εκτέλεση μεμονωμένων συναλλαγών και θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως το accelerating book building (επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών), την πλήρης προσφορά ή ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης, μεταξύ άλλων. Το Ταμείο θα εξετάσει επίσης προσεγγίσεις από επενδυτές για άμεσες στρατηγικές πωλήσεις, καθώς και οποιεσδήποτε προτάσεις που ενδέχεται να υποβάλουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Η JP Morgan εκτιμά ότι το τελευταίο θα μπορούσε να συνεπάγεται μια πιθανή επαναγορά μετοχών, για παράδειγμα από την Εθνική Τράπεζα στα επόμενα χρόνια, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης, με την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων και την ισχύουσα νομοθεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider