ΑΔΜΗΕ: Συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ενδοημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ενδοημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Για τη σύζευξη αυτή υλοποιήθηκε το XBID Project, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν οι απαιτούμενες κοινές υποδομές λογισμικού με τις συζευγμένες αγορές.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα σύγκλισης με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2022, με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στην Ευρωπαϊκή Αγορά Συνεχούς Ενδοημερήσιας Συναλλαγής σε συζευγμένη λειτουργία (Single Intraday Coupling - SIDC).

Όπως αναγράφεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η ενιαία ευρωπαϊκή ενδοημερήσια αγορά έχει πλέον ενσωματώσει τα σύνορα της Ελλάδας (Ελλάδα-Ιταλία, Ελλάδα-Βουλγαρία) και της Σλοβακίας (Σλοβακία-Τσεχία, Σλοβακία-Ουγγαρία, Σλοβακία-Πολωνία), στα οποία κατανέμεται διασυνοριακή χωρητικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη συνεχή διαπραγμάτευση μέσω του SIDC.

Σημειώνεται πως στο SIDC οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση μέσω ενός μηχανισμού διαρκούς διαπραγμάτευσης στον οποίο αντιστοιχίζονται εντολές αγοράς και πώλησης από όλες τις ευρωπαϊκές συνδεδεμένες ζώνες προσφορών, ενώ παράλληλα εκχωρείται η απαιτούμενη χωρητικότητα στις διαζωνικές διασυνδέσεις. Για τη σύζευξη αυτή υλοποιήθηκε το XBID Project, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν οι απαιτούμενες κοινές υποδομές λογισμικού με τις συζευγμένες αγορές.

Το SIDC θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία της ενδοημερήσιας αγοράς και θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, καθώς παρέχει στους συμμετέχοντες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιπλέον εργαλεία διόρθωσης θέσεων πολύ κοντά στον πραγματικό χρόνο παράδοσης (έως και μία ώρα πριν), διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο και την περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Αναφέρεται ακόμα, πως η ένταξη της Ελλάδας και της Σλοβακίας στο SIDC σηματοδοτεί την πλήρη ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής ενδοημερήσιας αγοράς, η οποία εκτείνεται συνολικά σε 25 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ κ. Δημήτριος Μίχος, δήλωσε σχετικά: «Η ενσωμάτωση της ελληνικής στην ενιαία ευρωπαϊκή ενδοημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποδεικνύει πόσο μεγάλα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη του Target Model πριν από δύο χρόνια. H Συνεχής Ενδοημερήσια Συναλλαγή στη χώρα μας ξεκίνησε με πολύ θετικές προοπτικές και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα αυτών με χαρτοφυλάκια ΑΠΕ, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές σε συνεχή βάση και πολύ κοντά στο χρόνο παράδοσης, μέσω των συζευγμένων ενδοημερήσιων αγορών. Η επιτυχής συμμετοχή της ελληνικής ζώνης προσφορών είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των Διαχειριστών Συστημάτων ΑΔΜΗΕ, TERNA και ESO καθώς και των Διαχειριστών Αγορών ΕΧΕ, GME και IBEX της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας αντίστοιχα, τους οποίους ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IPTO Analytics: Το app του ΑΔΜΗΕ για καθημερινή παρακολούθηση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ρεύμα: Άλμα 21,5% της εγχώριας αγοράς τον Δεκέμβριο – 2η ακριβότερη η Ελλάδα στην Ε.Ε.

gazzetta
gazzetta reader insider insider