Σύγκλιση κερδοφορίας και αποτιμήσεων μεταξύ τραπεζών βλέπουν για το 2023 οι αναλυτές, πρωταγωνιστεί η Alpha Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύγκλιση κερδοφορίας και αποτιμήσεων μεταξύ τραπεζών βλέπουν για το 2023 οι αναλυτές, πρωταγωνιστεί η Alpha Bank
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η κερδοφορία των τραπεζών ήταν δέσμια της εξυγίανσης των ισολογισμών.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η κερδοφορία των τραπεζών ήταν δέσμια της εξυγίανσης των ισολογισμών. Το 2022 ολοκληρώθηκε αυτός ο άθλος με τις προβλέψεις έναντι επισφαλειών να επιστρέφουν εν πολύς στην κανονικότητα. Από το 2023 αναμένεται σύγκλιση στα επίπεδα κερδοφορίας μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών μέσω της πιστωτικής επέκτασης με διαχείριση των πιστωτικών περιθωρίων η οποία ευνοείται από το τρέχον περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, την ενίσχυση των προμηθειών και τη διαχείριση του κόστους.

Πρωταθλητής στον εγχώριο κλάδο αναμένεται να συνεχίσει να είναι η Alpha Bank η οποία έχει καταφέρει να επιτύχει την καλύτερη κερδοφορία στον κλάδο, εν μέρει λόγω και της σημαντικής μείωσης του κόστους τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παραμένει ηγέτιδα δύναμη στο corporate banking το οποίο θα παραμείνει η βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης καθώς οι επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της οικονομίας. Μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών η ΑΒ ανακοίνωσε στην αρχή του έτους τον πιο φιλόδοξο στόχο πιστωτικής επέκτασης (€ 2,2δισ. για τις εγχώριες δραστηριότητες) και αναμένεται να κλείσει την χρονιά με την μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Ενδεικτικά η Deutsche Bank σε ανάλυσή της (30 Νοε) εκτιμά ότι η Alpha Bank θα επιτύχει την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών το 2023 εκτιμώντας αύξηση 16% έναντι 11% των άλλων συστημικών τραπεζών. Η MS (30 Νοε) εκτιμά ότι θα έχει την μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση για το 2023-24 μεταξύ των συστημικών τραπεζών (6,1% μο για το 2023-24) έναντι περίπου 4,3% για Πειραιώς και Eurobank. Ήδη από το 2022 άλλωστε η Alpha Bank εκτιμάται ότι θα πετύχει επαναλαμβανόμενη κερδοφορία επί των εποπτικών κεφαλαίων άνω του 9%, πάνω από τις αντίστοιχες αποδόσεις Ελληνικών τραπεζικών εργασιών της Eurobank και της Εθνικής.

Η ψαλίδα σε επίπεδο ομίλων κλείνει επίσης τάχιστα, με τις εργασίες της Alpha Bank στην Ρουμανία να έχουν φτάσει σε κερδοφορία το 6%-7% επί των απασχολούμενων κεφαλαίων το 2022.

Προοπτικές Κεφαλαιακής Επάρκειας

Η ηγεμονία της Εθνικής σε επίπεδο κεφαλαίων και της Eurobank σε μερισματική πολιτική θα μπορούσε άμεσα να εξισωθεί με την Alpha Bank. Με στόχο να βρεθεί πάνω από το 13.5% το 2023 και προσμετρώντας 65μ.β. από τις συνθετικές τιτλοποιήσεις η Alpha Bank θα μπορεί άμεσα να μπει και αυτή στο club του μερίσματος, με καλύτερες όμως προοπτικές καθώς η αξιοποίηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων μεταφράζεται σε ταχύτερη εσωτερική δημιουργία εποπτικών κεφαλαίων και άρα καλύτερη δυνατότητα διανομής μερίσματος.

Ενδεικτικά η JP Morgan σε ανάλυσή της εκτιμά αύξηση των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier 1) κατά 200μβ περίπου στο 13,8% το 2024 για την Alpha Bank, μιάμιση φορά πάνω από το συγκρίσιμο μέγεθος για Eurobank και Εθνική. Η Alpha Bank άλλωστε θα μπορούσε να βγάλει και ένα «άσσο» από το μανίκι, πουλώντας τις δραστηριότητες στην Ρουμανία που δεν προσμετρώνται στην αποτίμησή της επί της παρούσης, δημιουργώντας έτσι περί τις 100μ.β. έξτρα κεφάλαια και προσπερνώντας δυνητικά την Eurobank και πλησιάζοντας την Εθνική.

Σύγκλιση αποτιμήσεων

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις αντανακλούν περισσότερο το πρόσφατο παρελθόν και σε μικρότερο βαθμό τις αναμενόμενες εξελίξεις. Καθώς το προβλήματα σχετικά με την ποιότητα ενεργητικού (ΜΕΑ) και την κεφαλαιακή επάρκεια ανήκουν στο παρελθόν αναμένεται η αγορά να εστιάζει όλο και περισσότερο στην κερδοφορία των τραπεζών και την μερισματική απόδοση. Δεδομένης δε της εκτιμώμενης σύγκλισης των δεικτών κερδοφορίας αναμένεται και σταδιακή σύγκλιση των αποτιμήσεων μεταξύ τραπεζών, γεγονός που πιθανότητα θα ευνοήσει τις τράπεζες που διαπραγματεύονται σε χαμηλότερες και άρα πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

H JP Morgan σε πρόσφατο report για την περιοχή CEEMEA (16 Δεκ) κατατάσσει την Alpha Bank ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές μεταξύ 21 τραπεζών της ευρύτερης περιοχής, υπογραμμίζοντας την εξυγίανση του ισολογισμού τις προοπτικές ανάπτυξης ταχύτερα από τον μέσο όρο του κλάδου και τις θετικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων. Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα εκτιμά περιθώρια ανόδου περίπου 50% από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε πρωτύτερη αναφορά της στις 6 Δεκεμβρίου η JPMorgan είχε εντάξει την Alpha Bank στις 10 κορυφαίες επιλογές της ανεξαρτήτως κλάδου για την περιοχή CEEMEA, η πρώτη ελληνική μετοχή που εντάσσει σε αυτή την κατηγορία από το 2014. Η Morgan Stanley σε report για την περιοχή CEEMEA (21 Νοε) εκτιμά ότι η Alpha Bank είναι από τις τράπεζες με το μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου δίνοντας τιμή στόχο στα 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Ο οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 0,21 ανά μετοχή γεγονός που σημαίνει ότι με βάση την τρέχουσα τιμή η Alpha Bank διαπραγματεύεται σε δείκτη τιμή ανά κέρδη μικρότερο του 5. Η Wood σε ανάλυση της για τις Ελληνικές τράπεζες (17 Νοε) εκτιμά σταδιακή σύγκλιση της απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων με όλες τις τράπεζες και περιθώρια ανόδου περίπου 50% για την μετοχή της Alpha Bank (τιμή στόχος € 1,5) έναντι 37% για την Εθνική και 44% για την Eurobank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τράπεζα Ηπείρου παρουσίασε τα αναπτυξιακά προϊόντα για την τοπική επιχειρηματικότητα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Eurobank: Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα για το 2022 – Τριπλή διάκριση

gazzetta
gazzetta reader insider insider