Διαγνωστικά Κέντρα: «Μαύρα Χριστούγεννα» λόγω clawback – Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαγνωστικά Κέντρα: «Μαύρα Χριστούγεννα» λόγω clawback – Επιστολή στον Πρωθυπουργό
Τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί ζητούν επειγόντως χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων εντός του Δεκεμβρίου.

«Μαύρα Χριστούγεννα» έρχονται για τα διαγνωστικά εργαστήρια και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, μετά το κούρεμα της τάξεως του 47% στις αμοιβές του κλάδου για τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως υποστηρίζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ, πριν πληρώσει τους παρόχους υγείας, υπολογίζει τη συνολική δαπάνη που έχει καταθέσει ο κλάδος προκειμένου να αποζημιωθεί από τον Οργανισμό, αφαιρεί το προϋπολογισθέν budget για την εκάστοτε κατηγορία παρόχου υγείας και το υπολειπόμενο ποσό το κουρεύει οριζόντια.

Βάσει αυτής της διαδικασίας, πρόσφατα κοινοποιήθηκε στα διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς το clawback για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 για τις βιοπαθολογικές εξετάσεις, τις αξονικές και τις μαγνητικές τομογραφίες, με τo ύψος του κουρέματος να ανέρχεται άνω του 47%.

Βέβαιη η χρεοκοπία του κλάδου

Το Συντονιστικό Όργανο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που να κουρεύεται το 70% των αμοιβών του (τρέχον claw back, δόσεις αποπληρωμής των παλαιών clawback παρακράτηση της εφορίας ) και να επιβιώνει… «Σας διαβεβαιώνουμε πως ούτε και εμείς!», τονίζει και προσθέτει:

«Δεν ξέρουμε εν μέσω Χριστουγέννων πως θα πληρωθούν οι βασικές υποχρεώσεις μας… Τα αντιδραστήρια, το ρεύμα και το Δώρο Χριστουγέννων των υπαλλήλων μας για το οποίο θα φέρουμε και ποινική ευθύνη σε περίπτωση μη καταβολής του! Με 40% κούρεμα, συν τη φορολογία, συν τις ασφαλιστικές εισφορές… τα νούμερα δεν βγαίνουν και είναι ξεκάθαρο!!!», τονίζει.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί ζητούν επειγόντως χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων εντός του Δεκεμβρίου για να καταφέρουν να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

«Χρειαζόμαστε άμεσες ενέργειες για την επίλυση του γόρδιου δεσμού που λέγεται clawback!», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαγνωστικές εξετάσεις: Από τις 20 Δεκεμβρίου τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των αποτελεσμάτων

Κομισιόν: Επιτεύχθηκαν οι στόχοι για clawback και κεντρικές προμήθειες - Πού απαιτούνται περαιτέρω βήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider