Άντλησε 350 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς μέσω senior preferred ομολόγου - Στο 8,5% το επιτόκιο με υπερκάλυψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άντλησε 350 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς μέσω senior preferred ομολόγου - Στο 8,5% το επιτόκιο με υπερκάλυψη
Κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω νέου senior preferred ομολόγου τύπου 4NC3, δηλαδή διάρκειας τεσσάρων ετών με non call στα τρία έτη, της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναμένονταν και είχε αναφέρει το insider.gr.

Τελευταία ενημέρωση 20:24

Κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω νέου senior preferred ομολόγου τύπου 4NC3, δηλαδή διάρκειας τεσσάρων ετών με non call στα τρία έτη, όπως αναμένονταν και είχε αναφέρει το insider.gr.

Την έκδοση ανέλαβαν να «τρέξουν» η Goldman Sachs Bank Europe SE και η UBS Investment Bank με την Τράπεζα να αυξάνει τον όγκο των αντληθέντων κεφαλαίων έναντι του αρχικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Το επιτόκιο ορίστηκε στο 8,5% (reoffer) με το κουπόνι στο 8,25%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ. Το νέο ομόλογο αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Β1» από την Moody’s και «Β» από τη Standard & Poor's.

Να επισημάνουμε πως η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με ομόλογο AT1 (κουπόνι 8,75%, το οποίο δείχνει αρκετά ελκυστικό σε αυτό το περιβάλλον). Ταυτόχρονα, ο όμιλος έχει προβεί σε δύο εκδόσεις T2 10NC5 που λήγουν τον Ιούνιο του 2029 (με κουπόνι 9,75%) και τον Φεβρουάριο του 2030 (με κουπόνι 5,5%), ενώ διαθέτει επίσης ένα senior preferred που λήγει τον Νοέμβριο του 2027 (με κουπόνι 3,875%).

To Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς που λήγει τον Ιούνιο του 2029 διαπραγματεύεται με απόδοση 11,3% στο χειρότερο σημείο (YTW - χαμηλότερη δυνατή απόδοση, επιτρέπει ουσιαστικά στον εκδότη να το κλείσει πριν λήξει), ενώ το αντίστοιχο τύπου λήξης του 2030 κινείται στο 14,56%. Από την άλλη, το senior preferred ομόλογο που διαθέτει ο ομίλος διαπραγματεύεται στο 9,38% (YTW).

Η Axia Ventures εκτιμά ότι η Πειραιώς θα χρειαζονταν ακόμη 2,3 δισ. ευρώ σε τίτλους MREL ώστε να επιτύχει τον στόχο μέχρι το 2025, έχοντας έναν ενδιάμεσο μη δεσμευτικό στόχο για MREL περίπου 19% έως τα τέλη του 2022. Να σημειωθεί πως στο εννεάμηνο του 2022 ο δείκτης MREL της τράπεζας βρέθηκε στο 18,3%, έναντι 16,4% που ήταν το 2021 σε αντίστοιχη χρονική βάση.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς

Η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ανακοινώνει ότι η θυγατρική της, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. («Πειραιώς» ή «Τράπεζα»), ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για την έκδοση Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους €350 εκατ. (εφεξής
«Ομόλογο»), με κουπόνι 8,25% και απόδοση 8,50%, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού θεσμικών επενδυτών. Το Ομόλογο είναι τετραετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στα τρία έτη και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – Euro MTF Market.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για την ενίσχυση των ΕλάχιστωνΑπαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, «MREL»), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων τωντραπεζών.

Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 60 διαχειριστές κεφαλαίων, με τη ζήτηση να ανέρχεται υψηλότερα των €700 εκατ. Περισσότερο από το 60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η επιτυχία της έκδοσης αποτελεί σαφή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς και τις προοπτικές της.

Οι UBS Investment Bank και Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησανως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι του βιβλίου προσφορών. Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρία Μπερνίτσας ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Φόβοι για λουκέτα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις – Μεταφορές και βιομηχανία στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider