«Πωλητήριο» στο εργοστάσιό της στη Ρωσία βάζει η VW

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πωλητήριο» στο εργοστάσιό της στη Ρωσία βάζει η VW
Αιτία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αγοραστή για το εργοστάσιο της στην Καλούγκα αναζητά η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ, θέτοντας έτσι άδοξο τέλος στην επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ που είχε επιχειρήσει προ 13 ετών στη ρωσική αγορά.

Αιτία ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει πρακτικά κατεβάσει το διακόπτη στη λειτουργία του εργοστασίου από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική επίθεση. Παρ’ ότι η VW δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την έξοδο της από τη Ρωσία, όπως άλλες δυτικές εταιρείες, η απόφαση της να διακόψει την συνεργασία της με τη ρωσική Gaz, η οποία σε δική της μονάδα συναρμολογούσε ορισμένα μοντέλα της VW, σε συνδυασμό με το πωλητήριο στο εργοστάσιο της Καλούγκα, ουσιαστικά σηματοδοτούν την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα.

Όπως αναφέρουν πηγές στη γερμανική εφημερίδα, με κάθε κλιμάκωση των επιθέσεων από τη ρωσική πλευρά, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να μπορέσει ο όμιλος να παράγει εκ νέου στο προσεχές μέλλον. Πέραν του ηθικού χαρακτήρα της αποχώρησης, ρόλο παίζει και το γεγονός πως ο πόλεμος έχει καταστήσει δυσεύρετες ορισμένες πρώτες ύλες και ανταλλακτικά εντός Ρωσίας, αναγκαία για τη λειτουργία του εργοστασίου. Επομένως η αναζήτηση επενδυτή αποτελεί μονόδρομο.

Το εργοστάσιο βρίσκεται 190 χλμ. νότια από την Μόσχα και είχε εγκαινιαστεί το φθινόπωρο του 2009 παρουσία του τότε επικεφαλής της VW, Martin Winterkorn (που μετέπειτα βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου Dieselgate) και του ίδιου του Βλαδίμηρου Πούτιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο στην ΕΕ

Η Volkswagen ετοιμάζει επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ στην Κίνα

Volkswagen: Εξετάζει μετεγκατάσταση της παραγωγής εκτός Γερμανίας λόγω ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider