«Πόλεμος» για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ – Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πόλεμος» για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ – Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης και η φαρμακοβιομηχανία διασταύρωσαν τα… ξίφη τους, ωστόσο, «διαμάχη» φαίνεται να επικρατεί και μεταξύ των ίδιων των εταιρειών.

Τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ της αγοράς φαρμάκου και του υπουργείου Υγείας, εν αναμονή των ανακοινώσεων, σχετικά με το νέο διαχωρισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης και η φαρμακοβιομηχανία διασταύρωσαν τα… ξίφη τους, ωστόσο, «κόντρα» φαίνεται να επικρατεί και μεταξύ των ίδιων των εταιρειών, καθώς εκτιμάται ότι - μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών - κάθε ποσοστιαία μονάδα μπορεί τελικά να αντιστοιχεί ακόμα και σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, σύσσωμος ο κλάδος διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, που έχει ως αποτέλεσμα τις ολοένα και υψηλότερες υποχρεωτικές επιστροφές των επιχειρήσεων στο κράτος, οι οποίες ξεπερνούν το 60% των πωλήσεών τους.

«Η Κυβέρνηση – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας της COVID-19, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρονίων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, αγνοεί την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν. Γιατί όχι άλλωστε, αφού έχει αποφασίσει να μην τις πληρώνει αλλά να τις φορτώνει στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε αιχμηρή ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά την «άκαρπη» συνάντηση των φορέων με τον Υπουργό Υγείας την περασμένη Τρίτη (27/9).

Στο «στόχαστρο» η διαίρεση του προϋπολογισμού

Ο ΣΦΕΕ έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του με την ανακατανομή των υπερβάσεων με την κατάτμηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, η οποία σήμερα αντιστοιχεί σε 62% για τη δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και 38% για τη δαπάνη φαρμακείων του Οργανισμού (φάρμακα 1Α/, 1Β), όπου διατίθενται τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις.

«Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, “άρα αντέχουμε”, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με “δημιουργικά” μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας “πατρίκιους” και “πληβείους”, ευνοούμενους και αδικούμενους», δηλώνει ο ΣΦΕΕ.

Ενώ τρεις από τους τέσσερις φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο, ζητούν ενιαίο προϋπολογισμό, ο Υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διαχωρισμός θα ισχύσει, ενώ δεν αφήνει κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Εντούτοις, έχει αναγνωρίσει ότι με τα σημερινά δεδομένα ο διαχωρισμός δεν είναι δίκαιος και δεσμεύτηκε για τις απαιτούμενες διορθώσεις. «Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν, αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση», ανέφερε προ ημερών σε γραπτή δήλωσή του ο Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, η «ψαλίδα» τείνει να κλείσει μεταξύ 58/42 και 59/41, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά οι αρμόδιοι να καταλήξουν σε μία φόρμουλα με αποκλίσεις από τα παραπάνω ποσοστά.

PIF: Πλήγμα για την καινοτομία και τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece), που εκπροσωπεί 26 μεγάλες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, τονίζει ότι η νέα κατάτμηση του «ανεπαρκέστατου» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. «Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών», υπογραμμίζει.

Παρότι το PIF αντίκειται ξεκάθαρα στον διαχωρισμό του προϋπολογισμού, παράγοντες από τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία εκτιμούν ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αγοράς, η αναλογία θα πρέπει να «κλείσει» σε 54/46, δηλαδή, 54% να αντιστοιχεί στα φάρμακα κοινότητας και 46% στα λεγόμενα ΦΥΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και η διαφορά από τα επικρατούντα σενάρια δεν φαίνεται να είναι μεγάλη, στην πράξη κάθε ποσοστιαία μονάδα μπορεί να «μεταφράζεται» σε έως και 150 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το προϊόν.

ΠΕΦ: Δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων

Από την άλλη πλευρά, πάγια θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) είναι ότι στο πλαίσιο του χαμηλού κλειστού προϋπολογισμού θα πρέπει να ισχύσει ένας ξεκάθαρος και διαφανής κανόνας: Όποιος προκαλεί την αύξηση της δαπάνης θα πρέπει να επιβαρύνεται και ανάλογα. «Επί μια δεκαετία και μέχρι το 2021, τα παλιά οικονομικά φάρμακα, κυρίως της ελληνικής παραγωγής, επιβαρύνονταν δυσανάλογα λόγω της δαπάνης που προκαλούσαν κυρίως τα νεότερα ακριβά φάρμακα. Στο πλαίσιο αυτό τα νέα μέτρα διαχωρισμού της δαπάνης κινούνται στη σωστή και ακριβοδίκαιη κατεύθυνση», αναφέρει.

Η ΠΕΦ καλεί όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον δυνατό τα παλαιά οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα που κυκλοφορούν με μέση τιμή 8 ευρώ, καλύπτοντας 3.000.000 ασθενείς, να επιβαρύνονται υπέρμετρα λόγω της αύξησης της δαπάνης που προκαλείται από τα ακριβά φάρμακα. «Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο», τονίζει.

Πάντως, παράγοντες της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας απαντούν στο παραπάνω επιχείρημα, λέγοντας ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για να προσδιοριστεί το ακριβές μέγεθος της ανάπτυξης των προϊόντων, παρά μόνο εκτιμήσεις από διάφορες πηγές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τελική αναλογία των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υγείας εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα, Τρίτη (4/10).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στον χώρο του φαρμάκου – PIF: Σε κίνδυνο τα καινοτόμα φάρμακα

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων ζητά η ΠΕΦ

gazzetta
gazzetta reader insider insider