Βασιλάκης (Aegean): Επιστροφή στην κανονικότητα το γ' τρίμηνο - Θετικές οι προβλέψεις και για το σύνολο της χρονιάς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βασιλάκης (Aegean): Επιστροφή στην κανονικότητα το γ' τρίμηνο - Θετικές οι προβλέψεις και για το σύνολο της χρονιάς
Το outlook για το 2022

Καλοκαίρι 2019 αναμένεται να θυμίσουν οι επιδόσεις της Aegean το τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά μάλιστα από ένα πρώτο εξάμηνο όπου ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας επέστρεψε στην κανονικότητα και ένα δεύτερο τρίμηνο όπου κατέγραψε κέρδη για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, παρά τη ραγδαία αύξηση στο κόστος καυσίμων. Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του αεροπορικού Ομίλου, Ευτύχης Βασιλάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε προ ολίγου με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2022.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο επικεφαλής της Aegean, με εξαίρεση ένα χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων κατά το οποίο ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εισηγμένη κατέγραψε σταθερή αύξηση ζήτησης και κρατήσεων, γεγονός που ισχυροποίησε έσοδα και cash flow.

Μάλιστα το τρίτο τρίμηνο του έτους, το οποίο παραδοσιακά είναι το ισχυρότερο για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, οι επιδόσεις του αερομεταφορέα κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες της διοίκησης και ο αριθμός των πτήσεων έφτασε στα επίπεδα της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς. Κατ' επέκταση ο αερομεταφορέας αναμένει για το τρίτο τρίμηνο του έτους περίπου τα ίδια έσοδα και κέρδη με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρά μάλιστα τις καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων αεροσκαφών, οι οποίες κράτησαν μειωμένη την χωρητικότητα της εταιρείας τους τρεις πιο δυνατούς μήνες της χρονιάς. Σημειωτέον ότι όπως επεσήμανε ο κ. Βασιλάκης, από τα 8 νέα Airbus της οικογένειας Α3Neo που υπολογίζονταν να παραληφθούν πριν το καλοκαίρι, ο αερομεταφορέας παρέλαβε μόλις 4, κι από τα 12 που υπολόγιζε να παραλάβει μέχρι το τέλος της χρονιάς, εκτιμά ότι θα παραλάβει 10.

Οι καλές επιδόσεις μάλιστα αναμένεται να διατηρηθούν και στο σύνολο του έτους, με τον κ. Βασιλάκη να επισημαίνει ότι η χωρητικότητα της αεροπορικής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 94% και 98% της χωρητικότητας του 2019 και ο αερομεταφορέας να διακινήσει συνολικά περί τα 12 με 12,5 εκατ. επιβάτες. «Το γ’ τρίμηνο, φαίνεται να κινείται με βάση τις προσδοκίες μας- ακόμη και υψηλότερα- γεγονός το οποίο ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για ένα θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς είναι παραδοσιακά πιο αδύναμο σε σύγκριση με τα προηγούμενα, λόγω της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού».

Σε επίπεδο εσόδων οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα είναι χαμηλότερα κατά -3% έως -6% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας των αργών ρυθμών αναπλήρωσης των πρώτων μηνών της τρέχουσας χρονιάς.

Παρά την επιστροφή στην κανονικότητα βέβαια, η εισηγμένη ξεκαθάρισε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα φέτος, ενώ το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει την ίδια πρακτική και την επόμενη χρονιά (2023), ώστε να ισχυροποιήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και η κερδοφορία να επιστρέψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα. «Εκτός κι αν η χρονιά αποδειχθεί μαγική, ούτε φέτος και μάλλον ούτε και του χρόνου θα διανείμουμε μέρισμα στους μετόχους», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean Airlines: Διπλασίασε τον τζίρο της στο β' εξάμηνο του έτους - Επιστροφή στα κέρδη

Emirates και AEGEAN ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους για πτήσεις κοινού κωδικού

Βασιλάκης (Aegean): Επιστροφή στην κερδοφορία το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider