Τα ρομποτάκια των EΛΤΑ επεκτείνονται και στη Θεσσαλονίκη 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρομποτάκια των EΛΤΑ επεκτείνονται και στη Θεσσαλονίκη 
Την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται η νέα υπηρεσία στην συμπρωτεύουσα. Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οργανισμού.

Τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό συνεχίζουν τα ΕΛΤΑ με την διοίκηση τους να ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την επόμενη Παρασκευή την επέκταση των mini robots και στο Κέντρο Διαλογής της συμπρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η αρχή θα γίνει με 45 μικρά, τετράτροχα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι βέβαια τα ρομποτάκια να αυξηθούν ώστε να πολλαπλασιάσουν την συνολική ικανότητα διαχείρισης αντικειμένων και να παρέχουν, ανά περιπτώσεις, δυνατότητα για παράδοση στον πελάτη ακόμα και την ίδια μέρα. To αντίστοιχο ρομποτικό σύστημα διαλογής έχουν εγκαινιάσει τα ΕΛΤΑ και στο Κέντρο Διαλογής στο Κρυονέρι Αττικής ήδη από πέρυσι. Τα 125 ρομπότ που λειτουργούν ήδη στην Αθήνα, εξυπηρετούν πλέον 7.000 δέματα την ώρα ή 165.000 δέματα την ημέρα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Ελληνικών Ταχυδρομείων μάλιστα, αναμένεται να παρουσιαστεί και στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα τα ΕΛΤΑ θα φιλοξενούν στο περίπτερό τους το σύνολο των δράσεων που έχουν ήδη θέσει ή αναμένεται να θέσουν σε λειτουργία προσεχώς, δηλαδή την εφαρμογή του ψηφιακού ταχυδρόμου, τα smarts lockers αλλά και ένα drone μεταφοράς δεμάτων.

Να θυμίσουμε ότι ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών με πολλαπλές δυνατότητες για τον πελάτη. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα PDA’s με ειδικό λογισμικό, το οποίο έχουν στην διάθεσή τους οι διανομείς του Ομίλου ΕΛΤΑ ώστε πέραν των συμβατικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, να πραγματοποιούν και ανέπαφες συναλλαγές, πληρωμές, εισπράξεις και αντιπαραβολή παραγγελιών και λογαριασμών στην πόρτα του πελάτη. Όσο για τους πελάτες, με την εφαρμογή του Ψηφιακού Ταχυδρόμου έχουν την δυνατότητα real time ενημέρωσης για την εξέλιξη της παραγγελίας τους ενώ λαμβάνουν και ειδοποιήσεις για την παραλαβή, με το στίγμα του διανομέα που τους εξυπηρετεί, σε πραγματικό χρόνο.

Αντίστοιχα τα smart lockers είναι ψηφιακά καταστήματα 24ωρης λειτουργίας. Πρόκειται για σημεία εξυπηρέτησης τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου δικτύου των ΕΛΤΑ, ώστε οι πελάτες να μπορούν να παραδίδουν ή να παραλαμβάνουν το αντικείμενο, το πακέτο ή την αλληλογραφία τους, 24 ώρες το 24ωρο, κάθε ημέρα του έτους. Σήμερα τα smart lockers βρίσκονται σε φάση πιλοτικής δοκιμής με τελικό στόχο να επεκταθούν σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η διοίκηση του οργανισμού εξετάζει την πιθανότητα συνεργασίας με εταιρεία που έχει ήδη ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά των smart lockers.

Όσο για τον στόλο των drones που σχεδιάζουν να αναπτύξουν τα ΕΛΤΑ, έχει ως στόχο να μεταφέρει επιστολές, δέματα και φάρμακα μέσα σε λίγες ώρες σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, εξυπηρετώντας πολίτες που μέχρι σήμερα λαμβάνουν αλληλογραφία με σημαντικές καθυστερήσεις. Ο δρόμος για την αξιοποίηση των drones στην παράδοση δεμάτων άνοιξε μετά και το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» το οποίο υπερψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι. Και σε αυτή την περίπτωση, η διοίκηση των ΕΛΤΑ εξετάζει πιθανές συνεργασίες ώστε να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες, αξιοποιώντας και την εμπειρία της από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα FlyVETUp στο οποίο συμμετέχει μαζί με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία κι άλλους 5 εταίρους. Σημειωτέον ότι το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020 και η λήξη του αναμένεται το Νοέμβριο του 2022 και έχει ως στόχο να εξετάσει τις δυνατότητες χρήσης drones ή UAV (Unmanned Aerial Vehicles) στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα λειτουργικού και ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και τα πρώτα αποτελέσματα του καταγράφηκαν στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2021, όπου για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία παρουσίασε οργανικά κέρδη (adjusted Εbitda) 7,3 εκατ. έναντι ζημιών 8,76 εκατ. ευρώ το 2020. Παράλληλα, η Εταιρεία παρουσίασε οργανικά κέρδη (adjusted Εbitda) 7,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,49 εκατ. ευρώ το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Project Green: Τα ΕΛΤΑ περνούν στην εποχή της «πράσινης λειτουργίας»

Μπαλούρδος (ΕΛΤΑ): Εντός του 2022 Ψηφιακός Ταχυδρόμος, «Έξυπνες» Θυρίδες και Smart Queuing

Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας των ΕΛΤΑ και η μάστιγα των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider