ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: Projects 350 εκατ. ευρώ για τον έλεγχο των δικτύων (και) με «έξυπνους» μετρητές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: Projects 350 εκατ. ευρώ για τον έλεγχο των δικτύων (και) με «έξυπνους» μετρητές
Πώς οι δύο μεγάλες εισηγμένες στον τομέα του «νερού» προωθούν επιχειρούν την καλύτερη διαχείριση, τον έλεγχο της λειτουργίας του δικτύου, τη μείωση των διαρροών, με περιβαλλοντικό «πρόσημο» και προς όφελος των καταναλωτών. «Τρέχει» διαγωνισμός στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζονται οι «έξυπνες» λύσεις στην Αθήνα.

Επενδύσεις και έργα άνω των 300-350 εκατ. ευρώ με στόχο (και) την αναβάθμιση τεχνολογίας – ψηφιακού μετασχηματισμού –συστημάτων για την καταπολέμηση των διαρροών στο δίκτυό τους, προς όφελος προφανώς και των καταναλωτών, σχεδιάζουν οι δύο εισηγμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ύδρευσης/αποχέτευσης στα 2 μεγαλύτερα αστικά κέντα της χώρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίστοιχα. Πρόκειται για δράσεις που θα βοηθήσουν όχι μόνο τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και τους καταναλωτές που λόγω παλαιότητας των δικτύων πολλές φορές πέφτουν… θύματα διαρροής, με τις κινήσεις αυτές, που βέβαια έχουν και σαφές περιβαλλοντικό «πρόσημο», να αναμένονται μέσω σχετικών διαγωνισμών. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί περαιτέρω το μη τιμολογούμενο νερό και θα εξοικονομηθεί επιπλέον υδατικός πόρος. Τα έξυπνα υδρόμετρα, πέρα από τη βέλτιστη διαχείριση του νερού, θα συμβάλουν και στην επίτευξη μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας. Οι ψηφιακοί μετρητές μπορούν να φέρουν την καλύτερη διαχείριση του νερού, τον έλεγχο της λειτουργίας του δικτύου άμεσα και τη μείωση των διαρροών.

Ο διαγωνισμός της ΕΥΑΘ

Μάλιστα, για να ξεκινήσουμε από την «μικρότερη» σε μέγεθος ΕΥΑΘ, ήδη η εισηγμένη με έδρα της Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε χτες «βγήκε» διαγωνισμός για την προμήθεια κι εγκατάσταση 100.000 «έξυπνων» υδρομέτρων σε περιοχές του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις υπηρεσίες νερού στην πόλη, με μετρήσιμα αποτελέσματα για την προστασία του υδάτινου ισοζυγίου της περιοχής αλλά και για την «τσέπη» του καταναλωτή. Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός, με αντικείμενο την «Προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και λειτουργία υδρομετρητών οικιακής χρήσης στην περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε.», προβλέπει την προμήθεια και τοποθέτηση 100.000 ψηφιακών υδρομέτρων με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 100.000. Το ύψος του διαγωνισμού ανέρχεται στο ποσό των 21,1 εκατ. ευρώ περίπου (χωρίς ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης), μπορεί όμως με τις προαιρέσεις να ανέλθει στο ποσό των 49,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Πρόκειται για την αντικατάσταση μέρους του παλιάς τεχνολογίας μετρητικού εξοπλισμού της εταιρείας με υδρόμετρα νέας τεχνολογίας, χωρίς κινούμενα μέρη («έξυπνοι» υδρομετρητές). Ο καταναλωτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κατανάλωση του νερού και τις χρεώσεις στο σπίτι ή τον επαγγελματικό του χώρο, να ειδοποιείται αυτόματα για τυχόν διαρροή και να ενημερώνεται για επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του υδρομέτρου. Η επιλογή των υδρομέτρων που θα αντικατασταθούν -χωρίς καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές- θα γίνει με κριτήρια κυρίως παλαιότητας, ενώ θα συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η συνδεσιμότητα, ο υδραυλικός σχεδιασμός των δικτύων διανομής και η διαχείριση του νερού στις ζώνες υδροδότησης.

Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, με δυνατότητα παράτασης (δικαίωμα προαίρεσης του αναθέτοντος φορέα) για δύο επιπλέον έτη. Μόνο το κόστος της αντικατάστασης των υδρομέτρων θα ανέλθει στο ποσό των 17 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων κι η αντικατάστασή τους με τα «έξυπνα» υδρόμετρα αποτελεί «κλειδί» για τη διαμόρφωση του νέου, «έξυπνου» χάρτη υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και θα συνδυαστεί με μια σειρά άλλων επενδύσεων σε έργα διαρρυθμίσεων του δικτύου ύδρευσης του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος της πόλης μας. Εκτός των άλλων, θα γίνει επαναπροσδιορισμός των βασικών ζωνών υδροδότησης των δεξαμενών, θα δημιουργηθούν νέες ζώνες για τις καινούριες δεξαμενές που θα κατασκευαστούν και θα εγκατασταθεί εξοπλισμός και συσκευές παρακολούθησης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, σημείωσε ότι «το Internet of Things, πέρα από τα πρακτικά οφέλη για τον καταναλωτή, μας δίνει τη δυνατότητα για στρατηγικό σχεδιασμό, συλλογή στατιστικών δεδομένων και κυρίως διαφύλαξη του φυσικού πόρου εν μέσω κλιματικής κρίσης».

Τα projects της ΕΥΔΑΠ

Από την πλευρά της βέβαια, η ΕΥΔΑΠ έχει να διαχειριστεί ένα κατά πολύ μεγαλύτερο, όπως και παλιό σε ηλικία, δίκτυο, περισσότερους καταναλωτές, μεγαλύτερες ίσως διαρροές ύδατος, εξ ου και το επενδυτικό της πλάνο σε τέτοια ψηφιακά project – «έξυπνες» λύσεις – μετρητές εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε επίπεδα 300 εκατ. ευρώ. Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εισηγμένης, έχει ενταχθεί σε ορίζοντα πενταετίας και το λεγόμενο έξυπνο δίκτυο, το οποίο ξεκινά από την έξυπνη διαχείριση, δηλαδή καλύτερο monitoring στο πεδίο. Σε αυτό θα συμβάλουν η αναβάθμιση την ηλεκτρονικών συστημάτων της εταιρείας, η ψηφιοποίηση των διαφόρων ζωνών του δικτύου για την αποδοτικότερη διαχείριση της πίεσης του νερού και οι «έξυπνοι» μετρητές. Οι σχετικοί διαγωνισμοί της ΕΥΔΑΠ αναμένονται, κατά πληροφορίες, το 2023.

Σε παρουσίαση που είχε κάνει ο κ. Αν. Τόσιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο συνεδρίου, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σημαντικό για την ΕΥΔΑΠ είναι και το κομμάτι τεχνολογίας – ψηφιακού μετασχηματισμού – αναβάθμιση συστημάτων, όπως και η αναβάθμιση γενικά του δικτύου που στην Ελλάδα έχει μέση ηλικία 60 ετών όταν στην Ευρώπη το ίδιο νούμερο φτάνει κατά μέσο όρο στα 38 έτη. Να σημειωθεί ότι το αθροιστικό δίκτυο (ύδρευση συν αποχέτευση) προσεγγίζει τα 25 χιλ. χιλιόμετρα και εξυπηρετεί συνολικά πάνω από 2 εκατ. καταναλωτές. Άρα, είναι παραίτηση η βελτίωση της ψηφιακής διαχείρισης (όπως γίνεται ήδη στην Ψυττάλεια) με στόχο τη βελτίωσή παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. «Για αυτό οδεύουμε στην καλύτερη διαχείριση του δικτύου. Η αναζήτηση για νέες τεχνολογίες που θα μας δώσουν λύσεις στη διαχείριση είναι μέσα στο DNA μας», σημείωνε ο κ. Τόσιος.

Στον τομέα ύδρευσης στο πλάνο του μετασχηματισμού για τα επόμενα έτη είναι το «έξυπνο δίκτυο» (διαχείριση στο πεδίο, άρα δράσεις όπως αναβάθμιση συστημάτων σε σχέση με παραμέτρους όπως η πίεση νερού, ψηφιοποίηση ζωνών). Ο κ. Τόσιος είχε σημειώσει ότι «στοχεύουμε στο έξυπνο δίκτυο, το οποίο ξεκινάει με την αναβάθμιση την ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουμε». Αναφορικά με τους περίφημους «έξυπνους μετρητές», ο κ. Τόσιος ανέφερε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχετική ευρύτερη στρατηγική η οποία βασίστηκε και στην τεχνογνωσία των προηγούμενων 4-5 ετών. Έκανε λόγο για σχετικό πολιτικό πρόγραμμα σε κάποιες περιοχές (π.χ. Π. Φάληρο κ.α.), για καταμέτρηση data και μετρήσεις σε τοπικό επίπεδο, για ενδεχόμενο μνημόνιο συνεργασίες με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε μέσα από το δίκτυο της ΔΕΗ να γίνεται καταμέτρηση και για το νερό κ.λπ. «Οι ψηφιακές παρεμβάσεις θα μας βοηθήσουν να μην πηγαίνουμε στα τυφλά αλλά να παρεμβαίνουμε εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες», σημείωνε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς και πότε θα γίνει η αποτίμηση για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου «Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων»

ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη σύμβαση με το υπ. Προστασίας του Πολίτη για μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού

gazzetta
gazzetta reader insider insider