Κορονοϊός: Στο 73,2% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Στο 73,2% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά κάτω των 5 ετών
Pfizer
Το εμβόλιο φάνηκε πως δημιουργεί παρόμοια ανοσολογική απόκριση με εκείνη που προστατεύει και τους ενήλικες απέναντι στη λοίμωξη της COVID-19.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού ανέρχεται σε 73,2% έπειτα από κλινικές δοκιμές που έγιναν σε παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ από τον Ιούνιο έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ωστόσο, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ξεκαθάρισαν πως τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer «δεν ήταν ακόμη ώριμα».

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη έδειξαν ότι 13 παιδιά είχαν COVID-19, τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη λήψη τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για τον κορονοϊό, σε σύγκριση με τα 21 κρούσματα που καταγράφηκαν σε εκείνα που έλαβαν το εμβόλιο - πλασίμπο.

Τα περισσότερα κρούσματα σε παιδιά οφείλονταν στην παραλλαγή Omicron BA.2 που ήταν κυρίαρχη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν διεξήχθη η μελέτη, ενώ το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech εγκρίθηκε για χρήση σε παιδιά κάτω των 5 ετών καθώς φάνηκε πως δημιουργεί παρόμοια ανοσολογική απόκριση με εκείνη που προστατεύει και τους ενήλικες απέναντι στη λοίμωξη της COVID-19.

Από την πλευρά τους, οι δύο εταιρείες όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, σχεδιάζουν να υποβάλουν τα ενημερωμένα δεδομένα στov αμερικανικό FDA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και άλλες ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που θα στοχεύει τα στελέχη BA.4 και BA.5 της μετάλλαξης Όμικρον, που πλέον εξαπλώνεται ραγδαία.

Με τη σειρά της και η Moderna κατασκευάζει ένα εμβόλιο για μικρά παιδιά που θα χορηγείται σε δύο δόσεις, το οποίο είναι 51% αποτελεσματικό στην πρόληψη απέναντι στην COVID-19 για άτομα κάτω των 2 ετών και 37% για τις ηλικίες από 2 έως 5.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως καταγράφονται μικρές μεταβολές για τη μετοχή της Pfizer πριν το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech

gazzetta
gazzetta reader insider insider